(Xiaomi) POCO X4 Pro 5G teszt – A lézershow mindet visz

0

A múlt hónapban piacra dobott mobil 120 Hz-es képfrissítéssel, AMOLED panellel, 67 wattos turbó töltéssel, 108 megapixeles kamerával, 3,5 mm-es jack kimenettel, sztereó hangszórókkal, infrával, NFC-vel, szuper üzemidővel és a testvér modellnél kedvezőbb árcimkével indul a vásárlók kegyeiért.

  • POCO X4 Pro 5G jelenleg 299 dolláros áron vásárolható meg. A biztosítással és a vám- és áfamentes EU Priority Line szállítás díjával megnövelt végső ár 307,4 dollár lesz, ami 105 ezer forintnak felel meg. Az elmúlt időszakban a GLS az EU Priority Line csomagokat 15-16 nap alatt leszállította a fentebb írt áron, minden egyéb költség nélkül!
  • Frissítés! A BGbf0e97 kuponkód használatával, most a biztosítással és a vám- és áfamentes EU Priority Line szállítás díjával megnövelt végső ár 274,18 dollár, ami 95 ezer forintnak fel meg. A kuponból csak 5 darab van, nem sokáig lesz érvényes ez az ár!

Bevezető, tartozékok

Amikor 2020 szeptemberében bemutatták a POCO X3 NFC-t, akkor az olyan erő volt a középosztály számára, amellyel egyetlen más gyártó sem tud versenyezni. Majd 2021 áprilisában jött a POCO X3 Pro, amely egy lépéssel visszalépett a kamera minőségében, de brutális teljesítménytöbbletet hozott. Most megjött az X4 Pro 5G is, amely gyakorlatilag nem más, mint egy új hátlappal ellátott Redmi Note 11 Pro 5G.

Új tesztalanyunk, a Poco X4 Pro 5G erősebb és jobb kamerában, mint az X3 NFC, de videózásban gyengébb. Az X3 Pro-ban dolgozó Snapdragon 860 közelébe sem ér teljesítményben az újdonság, valamint 4K-ban 30fps sebesség melletti videórögzítés sem kivitelezhető az X4 Pro 5G-vel. Cserébe azonban AMOLED kijelzőt, 5G támogatást, sokkal gyorsabb töltést és 108 megapixeles főkamerát kapunk.

A Poco X4 Pro 5G klasszikus okostelefon csomagolásban érkezik, felfelé húzható fedéllel. A fedél fekete, és csak egy címke van rajta, nincs kép az okostelefonról. A belső rész a tipikus Poco sárga színben pompázik. Elsőként a szokásos boríték fogad, amelyben papírokat, egy SIM-tűt és egy szilikon tokot találunk. Ezután jön a telefon, alatta pedig a 67 wattos hálózati adapter és egy Type-C kábel kapott helyet.

Külső, kijelző

A 164,19 x 76,1 x 8,12 milliméteres dimenziókkal és 205 grammos tömeggel rendelkező telefon elő- és hátlapja üveg, a keret pedig a megszokott módon műanyagból készült. A jelenlegi iPhone-okra emlékeztető, szögletes kialakítású készüléktest fogásérzete jó, nem érezni a spórolást és komolyabb szorongatásra se recseg-ropog kezünkben az IP53 minősítéssel is rendelkező mobil.

A jobb oldalon a hangerő szabályozó és a bekapcsoló gombpáros kapott helyet. Az utóbbi gomb a 100%-os találati aránnyal dolgozó ujjlenyomat-érzékelő szerepét is betölti. A beállítások között megadhatjuk, hogy érintésre vagy nyomásra oldja fel a képernyőzárat a készülék. Extra funkciókat is társíthatunk a biometrikus azonosítóhoz, mint például a zseblámpa, a kamera, a számológép vagy akár a néma mód bekapcsolása. Alternatív megoldásként 2D-s arcfelismerést is használhatunk a feloldásához.

A bal oldalon konkrétan nem található semmi, mert a SIM tálca az alsó élen fedezhető fel, az USB Type-C port, a mikrofonnyílás és a hangszóró társaságában. A hibrid dualSIM megoldással operáló X4 Pro 5G esetében tárhely bővítéskor le kell mondanunk a dual SIM nyújtotta előnyökről.

A felső élen két szuper jó dolgot is felfedezhetünk, az egyik a 3,5 mm-es jack csatlakozó, a másik pedig az infra port. Itt találjuk még a zajcsökkentéshez használt másodlagos mikrofont és a második hangszórót, mivel ez egy Hi-Res Audio minősítéssel rendelkező telefon.

A nem meghatározott típusú, Gorilla Glass üveg hátlapon lévő kameramodullal a Xiaomi folytatja azt a tervezési „agyament” dizájnt, amelyet először a Poco M3-nál vezettek be. A méretes POCO felirattal megbolondított kamerasziget a síkból 1,5 milliméterre, a főkamera pedig még további 2,7 milliméterre áll ki. Szerencsére a gyári tok tökéletesen elrejti a formatervezési bakit, így asztalon lefektetve sem billeg a „kis pocok”. A legmenőbb azonban a hátlapon végigfutó lézershow, ez mindent visz.

A Poco X4 Pro 6,7 hüvelykes, 2400 x 1080 pixel felbontású kijelzője a legjobb, amit a középkategória kínál jelenleg. A 409 ppi pixelsűrűséggel és akár 1200 nites csúcsfényerővel rendelkező, 120 Hz-es frissítési, valamint 360 Hz-es mintavételezési frekvenciájú AMOLED panel azonnal reagál minden érintésre. A kijelzőn lévő összes tartalom szupersimán jelenik meg, élmény rajta a tartalomfogyasztás. Érdemes kiemelni, hogy a képfrissítés nem adaptív, így csak 60 és 120 Hz között választhatunk, de annyi baj legyen. Természetesen a Widevine DRM L1-támogatás is adott, ezáltal Full HD-ban nézhetjük a streamingtartalmakat például a Netflixen.

A Gorilla Glass 5 üveg által védett kijelző a Reading Mode 3.0-t, a Sunlight Mode-ot és az SGS szemvédelmi tanúsítványt is megkapta. Azonban az AMOLED technológiának van egy hátránya, a PWM (pulzusszélesség-moduláció), ami zavarhatja az érzékeny szemű felhasználókat, és sajnos a szoftverben nincs speciális üzemmód (DC dimming), amely korlátozza a villódzást. Ez azonban csak nagyon szűk réteget érint, a legtöbben egyáltalán nem veszik észre. Mint mindig, most is egyértelmű kritika éri a mindig bekapcsolt képernyő funkciót (AOD), ami valójában nem az. Egyszerűen nem tud tartósan világítani, hanem 10 másodperc után kialszik. Kellő hozzáértéssel, a sokszor ajánlott Xiaomi.eu ROM telepítése után, a nemzetközi piacra szánt, lebutított Global és EEA verziók minden korlátozását elfelejthetjük, lesz natív hívásrögzítés, normális AOD, DC dimming kapcsoló, nem lesznek viszont felesleges alkalmazások és reklámok.

Hardver, szoftver

A Poco X4 Pro 5G meghajtásáról a Qualcomm Snapdragon 695 gondoskodik, ez egy 8 magos lapkakészlet, amelyet 2021. október 27-én jelentettek be. A modern, 6 nanométeres gyártási eljárással készülő nyolcmagos processzorban két Kryo 660 Gold (Cortex-A78) mag 2,2 GHz-en, és hat Kryo 660 Silver (Cortex-A55) mag 1,8 GHz-en zakatol. A Cortex-A78-ra a Poco prémium, nagy teljesítményű CPU mag-ként hivatkozik, ami igaz is, hiszen a Snapdragon 888(+), vagy a konkurens MediaTek Dimensity 8000/8100 is ezekből építkezik.

Az SoC-ban az Adreno 610 GPU végzi a grafikus számításokat, ami teljesítményt tekintve az alsó középkategóriába tartozik. Az UFS 2.2 tovább bővíthető belső tárhely 128, illetve 256 gigabájtos kivitelben választható. Ami a rendszermemóriát illeti, 6 vagy 8 gigabájt LPDDR4X kétcsatornás RAM-ot kapunk, amely kellemesen gyors, 17 GB/s feletti átviteli sebességgel rendelkezik. És ha a memóriáról beszélünk, akkor érdemes megemlíteni, hogy a rendszer alapértelmezés szerint 2 gigabájt aktív memóriabővítési lehetőséget kínál, amely akár ki is kapcsolható.

A mindennapos használat során az alkalmazások ésszerű időn belül megnyílnak, a multitasking egyáltalán nem okoz gondot, és a melegedés hatására történő teljesítmény csökkentést hírből sem ismeri ez a processzor. A grafikus gyorsító teljesítményén inkább érezhető a vérszegénység az X3 Pro-hoz képes. Ettől függetlenül az olyan igényes játékok is simán játszhatók, mint a PUBG, High beállításokkal, 43 FPS mellett

Mint szinte minden új Xiaomi okostelefon, a Poco X4 Pro is MIUI 13-mal érkezik, de ez még mindig az Android 11-en alapul. Ez hamarosan változni fog, nincs gond a Poco almárka frissítési politikájával. Tehát legalább 2 nagy Android frissítésre (remélhetőleg nem számítva a 11-ről 12-re való lépést…) és 3 MIUI verzióra számíthatunk. Egyébként a MIUI 13 nem az a nagy frissítés, az összes funkciót és újítást már kipróbálhattuk a MIUI 12.5-ben. Mivel ez egy Poco telefon, ezért a POCO Launcher az alapértelemezett indító, ami magával hoz néhány további beállítási lehetőséget az alkalmazásfiókban, mint például a szín szerinti rendezés, saját ikoncsomag, stb. Minden egy kicsit színesebb ezáltal.

Az új rendszerben a jobb erőforrás-elosztásra összpontosít a Xiaomi, intelligensebb RAM- és tárhelyhasználattal, valamint optimalizáltabb energiagazdálkodással. A vizuális látványvilág is megújult, vadonatúj widgeteket, háttérképeket használhatunk, és kapunk egy testre szabható oldalsávot is, amit a Realme telefonoknál már régebben is láthattunk.

Következzék egy titkos tipp, ami jócskán megdobja a felhasználói élményt! Mielőtt beköltöznénk bármilyen Xiaomi telefonba, csináljuk egy „Gyári adatok visszaállítása” opciót, ezután pedig kapcsoljuk ki a reklámokat, az itt leírt módon, így megszabadulunk a felesleges alkalmazásoktól és hirdetésektől. A MIUI saját megoldásai, mint a Témák, a Galéria, a Zene, a Számológép, a Képernyővideó-felvevő, a Szkenner, az Iránytűt, a Mi Távirányító, a Fájlkezelő, az Időjárást, vagy a Jegyzetek nagyon is szerethető és jól működő appok.

Kamerák, multimédia

Ebben a generációban a POCO négy helyett három objektívvel szolgál, az egyébként tök felesleges mélységérzékelő szenzor szerepét egy „AI” felirat vette át. A Redmi Note 11S-ben, valamint a Mi Note 10-ben is használt, 108 megapixeles fő kamera 1/1,52″ méretű, ƒ/1,9-es rekeszértékkel rendelkezik, és pixel binning módszerrel dolgozik. A Samsung S5KHM2 szenzor kilenc képpontot egyesít egybe, ami 12 megapixeles felbontást eredményez a „normál” fényképeknél, de átválthatunk108 megapixeles üzemmódba is.

A 8 megapixeles, Sony IMX355 ultraszéles látószögű kamera ƒ/2,2 rekesznyílással és 118°-os felvételi szöggel funkcionál. Van még egy 2 megapixeles makroérzékelő is, ami igazából említést sem érdemel. Szelfiket a 16 megapixeles előlapi kamerával készíthetünk, amely ƒ/2,4-es rekesznyílást kínál.

Az abszolút szégyenfoltot a Poco X4 Pro 5G videózás során gyűjti be. Az elődnél 4K felvételeket 30 fps-el rögzíthetünk és Full HD felvételeknél is ment a 60 fps, valamint az EIS videóstabilizáció. Itt viszont csak Full HD és 30 fps a kinyerhető maximum.

Az alábbi tesztképek születtek a gyári kameraalkalmazással, automata módban, AI használatával.

Alapvetően egészen jó és részletes fotókat készíthetünk 12 megapixeles módban. A fehéregyensúly tökéletes, a színek élethűek, kontraszt jó és a dinamikatartomány is rendben van.

A 108 megapixeles módban meglepően szép képek születtek. Kiváló színmegjelenítést, nagy kontrasztot, jó dinamikát és kellő részletességet kínálnak a fotók, jól mutatnak a „nagy piros vasak”. Azonban amint egy kicsit csökken a fény (a szertárban), a kameraszoftver algoritmusa egyből növeli az ISO értéket és máris látható egy enyhe zaj a képen.

A széles látószögű kamera felbontás elegendő a legfontosabb részletek rögzítéséhez, de a részletgazdagság jelentősen csökken a széleken. A 8 megapixeles szenzor ezért kiválóan alkalmas építészeti és tájképek készítésére, csak hogy jobban beleférjen a keretbe. A fő kamera azonban alkalmasabb emberek csoportos fényképezésére.

A 2x digitális zoom lényegesen jobban teljesít a Poco X4 Pro 5G-n, mint a Poco X3 Pro-n. A képminőség az optikai zoommal ellátott kis telefotós kamerák szintjén van, legalábbis jó megvilágítás mellett.

Gyenge fényviszonyoknál valószínűleg a gyártó is felismerte a problémát, és különös figyelmet fordított az Éjszakai üzemmódra, amely szoftveres utófeldolgozással valóban képes kompenzálni számos gyengeséget. Ezért tényleg érdemes az Éjszakai módot használni, mert a felvételek közötti különbség jelentős. Ez az üzemmód nemcsak a dinamikatartományt, hanem a színeket, sőt a részletek megjelenítését is javítja. A képzaj is jelentősen csökkent, így a Poco X4 Pro 5G ebben az üzemmódban még mindig nagyon elfogadható éjszakai fotókat készít. És igen, ez állvány nélkül is nagyon jól működik.

Portréképeknél az előtér és a háttér szétválasztását szépen megoldja a szoftver, a részletek és az élesség pedig teljesen meggyőző.

A képek teljes méretben itt láthatók.

Hangminőség terén is egészen kellemes a helyzet. A két sztereó hangszóró nemcsak tisztán és hangosan szól, de érezhető és hallható basszust is biztosít, a hang még nagy hangerő mellett sem lesz kellemetlen. A kiváló hangzást a gyártó megfejeli még egy Hi-Res Audio tanúsítvánnyal, Dolby Atmos támogatással, 3,5 mm-es jack kimenettel és FM-rádióval is.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Ahogy a POCO X4 Pro 5G név is sugallja, az okostelefon támogatja az 5G-t. Az integrált Snapdragon X51 5G hálózati modem teljes körű 5G és 4G LTE hálózati kapcsolatot biztosít, így minden hazai frekvenciasávot ismer a készülék. A beszélgetési hangminőség a vonal mindkét oldalán kiváló és a VoLTE (voice over LTE) és a VoWIFI (Voice over Wi-Fi) hanghívás Wi-Fi hálózaton keresztül tökéletesen funkcionál, akárcsak a közelségérzékelő szenzor.

Vezeték nélküli kapcsolathoz a kétcsatornás Wi-Fi, a Bluetooth 5.1 és mobil fizetéshez az NFC is rendelkezésre áll. A GPS-vevőről csak jókat tudok mondani, a navigációs képességeket 110 kilométeres távon próbáltam, hibátlan produkciót nyújtott a telefon. Szenzoros téren is elégedettek lehetünk, a távvezérléshez (TV, klíma, beltéri egység) használható infra szuper, csak a barométer hiányzik.

Eddig minden Poco okostelefon az X és M sorozatban legalább 5000 mAh-s akkumulátort kínál, ez alól a POCO X4 Pro sem kivétel. Az elődhöz képest ez 160 mAh mínusz, de IPS helyett most AMOLED panelünk van, valamint egy sokkal energiahatékonyabb lapkakészlet dolgozik a gépházban. Ezért legtöbb felhasználó számára a kétnapos üzemidő simán kivitelezhető.

A teszt alatt, végig 120 Hz-es képfrissítéssel 8 óra 03 perc kijelzőidővel, 43 óra 50 perc működési idővel merült 19%-ra. Kétórányi YouTube videónézés alatt 10%-ot csökkent a töltöttség. A Work 2.0 battery life tesztben 13 óra 05 perces eredményt produkált a mobil, 60 Hz-es képfrissítéssel pedig ennél 6 óra 31 perccel hosszabb működési idő jött ki, ami egészen elképesztő különbség. A 67 Wattos töltőfejjel 19-ről 99%-ra feltölteni a mobilt 41 perc alatt lehetséges.

Összegzésként elmondható, ha 100 ezer forint környékén szeretnénk egy közel top kategóriás 120 Hz-es AMOLED kijelzővel, remek 108 megapixeles kamerával, 5G támogatással és a 67 W-os gyorstöltéssel rendelkező telefont, akkor jó helyen járunk. Ha azonban le tudunk mondani a fentebb írt tulajdonságokról és még találunk a piacon, akkor az előddel is jól fogunk járni. Kicsit tovább bővítve a kört, lemondva az IP53 védelemről, a sztereó hangszórókról, az infráról és a 3,5 mm-es jack csatlakozóról, akkor a konkurens gyártóknál, mint a OnePlus vagy a Realme háza táján is érdemes szétnéznünk.

Egészen jó csomagot rakott össze a Xiaomi a Poco X4 Pro 5G képében, azonban 2022-ben a telefon videós teljesítménye egyszerűen nem elfogadható, ha azonban nem videózunk túl sűrűn, akkor ez nem gond. Jó lett volna, de nem elvárható ebben a kategóriában, különösen egy 120 Hz-es panel esetében az adatív képfrissítés és a DC dimming kapcsoló, bár az utóbbi még szoftveresen bekerülhet a rendszerbe.

Poco X4 Pro 5G jelenleg 299 dolláros áron vásárolható meg. A biztosítással és a vám- és áfamentes EU Priority Line szállítás díjával megnövelt végső ár 307,4 dollár lesz, ami 105 ezer forintnak felel meg. Az elmúlt időszakban a GLS az EU Priority Line csomagokat 15-16 nap alatt leszállította a fentebb írt áron, minden egyéb költség nélkül!

  • Frissítés! A BGbf0e97 kuponkód használatával, most a biztosítással és a vám- és áfamentes EU Priority Line szállítás díjával megnövelt végső ár 274,18 dollár, ami 95 ezer forintnak fel meg. A kuponból csak 5 darab van, nem sokáig lesz érvényes ez az ár!
  • További részletek és rendelés ezen a linken.

Tudnivalók:

  • Vámmentes szállítás: EU Priority Line – kb. 3-5 dollárba kerül. Emellett szállítási biztosítást (Shipping Insurance) is érdemes kérni, ez általában már alapból be van jelölve (a Broken Screen Service opció viszont kikapcsolható).
  • Az “Inclusive of VAT” feliratot keresd, ezek a termékek már tartalmazzák az áfát.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid