Hivatalosan is véget ért a Nokia és a Zeiss együttműködése

0

A Nokia márkanevet jelenleg birtokló HMD Global bejelentette, hogy a jövőben megjelenő készülékeiken már nem lesznek Zeiss által kalibrált képrögzítő egységek. A partneri együttműködés igazából már 2021-ben a végéhez ért, de csak most jelentették be hivatalosan. A Zeiss most a Vivóval dolgozik együtt, a jövőben nekik segítenek okostelefonos kamerákat fejleszteni.

Egy hivatalos közleményben tudatták a világgal, hogy a HMD Global és a Zeiss közötti partneri kapcsolat véget ért. A Nokiamob csapatának küldött közleményben az is szerepel, hogy a két vállalat közötti együttműködés igazából már 2021-ben megszűnt. A Nokia XR20 volt az utolsó olyan mobil, amelyen Zeiss optika teljesített szolgálatot. A gyártó nem indokolta meg, hogy miért ért véget a közös munka, de jó eséllyel a költségek csökkentésére való törekvés lehet a háttérben.

Tényleg egy hosszútávú együttműködésről van szó, hiszen még amikor az eredeti finn tulajdonos használta a Nokia márkanevet, már akkor a Zeiss csapatával együttműködve fejlesztették az okostelefonok kameráját. Az első ilyen modell a 2005-ön Nokia N90 volt egyébként.

Aztán később a Nokia eladta a mobilos üzletágát a Microsoftnak, de sajnos a redmondi cég nem igazán tudott mit kezdeni a divízióval, ezt követően pedig a HMD Global szerezte meg a Nokia brand licenc jogait.

Pekka Rantala, a HMD Global értékesítési igazgatója és Winfried Scherle, a Zeiss optikai üzletágának vezetője

2017-ben ők is partnerségre léptek a Zeiss-szel, akkor ráadásul már nem csupán az optikát, hanem az érzékelőket és a képalkotó algoritmusokat is együtt fejlesztette a két cég. Ennek a közös munkának az eredménye volt a Nokia 9 PureView hátoldalán található 5 szenzoros kamerahardver, illetve a Nokia 8.3 képrögzítő rendszere is.

2020 végén a Zeiss bejelentette, hogy újabb együttműködésbe kezd, ám ezúttal már a Vivóval. Akkor még azt nyilatkozták, hogy az együttműködés folytatódik a Nokiával, de megszűnt annak kizárólagossága. A kollaboráció még további egy évig tartott, és idén hivatalosan is véget ért. Kíváncsian várjuk, hogy a HMD Global hogyan fejleszti tovább a Nokia telefonok kameráit, immáron teljesen egyedül.

Forrás: AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid