A Galaxy S25-be kerülhet az első 3 nm-es Exynos processzor

0

Közös sajtóközleményt adott ki a Samsung és a Synopsys, amelyben a két vállalat bejelentette, hogy a Samsung gyártósorai már felkészültek az első 3 nanométeres Exynos chip tömeggyártására. A sajtóközlemény nem pontosítja, hogy melyik Exynos lapkáról van szó, de talán a Galaxy S25 szériában láthatjuk viszont a friss hardvert. 

A Synopsys egy az elektronikai tervezés automatizálására szakosodott cég, amellyel a Samsung partneri kapcsolatot kötött, és közösen finomhangolták a teljes gyártási folyamatot, így maximalizálva a hozamokat és javítva a chip teljesítményét. A közlemény szerint a két cég a tervezés utolsó fázisában, az úgynevezett taping out szakaszban van. Ez azt jelenti, hogy a végleges tervet elküldik az üzembe, hogy a gyártósorokat a tömeggyártási folyamathoz igazíthassák.

A szóban forgó chipset lesz a Samsung első összetett és nagy teljesítményi konstrukciója, amely a 3 nanométeres gyártási eljárással készül, és a Samsung Gate All Around vagyis GAA eljárásán alapul. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Samsung üzemeiben már 2022 óta gyártanak 3 nanométeres chipeket, de azok egyszerű kriptovaluta bányászathoz használt lapkák, ehhez képest a mobileszközökben alkalmazott System On Chipek vagy SoC-k jóval összetettebb hardverek, amelyek eltérő tervezési és gyártási folyamatokat igényelnek.

A tervek szerint a Samsung üzemeiben pár hónapon belül megkezdődhet a következő generációs lapka tömeggyártása. Az egyelőre nem teljesen világos, hogy az első 3 nanométeres chip a Galaxy S25 készülékekbe szánt Exynos 2500 lesz-e, vagy egy másik modell. Példának okáért a hamarosan debütáló Galaxy Watch 7 okosórákról is azt beszélik, hogy új hardver kerülhet a belsejükbe, így a szóban forgó Exynos chip akár egy viselhető eszközökbe szánt konstrukció is lehet. Ettől függetlenül a Galaxy S25 mobilok jó eséllyel 3 nm-es Exynos 2500 lapkát kapnak, csak lehetséges, hogy a viselhető eszközökbe szánt új chipset kicsit hamarabb megjelenik.

Forrás: Synopsys via Sammobile

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid