BLUETTI AC240 akkumulátor állomás teszt – Strapabíró áramforrás extrákkal

0

Újabb BLUETTI modell érkezett hozzánk, az AC240, ami egy kültéri használatra is alkalmas, por- és cseppálló kivitelű, nagy kapacitású és teljesítményű, sok csatlakozóval ellátott akkumulátor állomás. A maga méretkategóriájában abszolút egy csúcsmodellről van szó, ami az ígéretek szerint valóban hosszú távú befektetés lehet.

Fontosabb jellemzők elöljáróban (gyári adatok):

  • IP65 por- és cseppálló kivitel
  • 2400 W-os alap teljesítmény
  • Akár 3600 W-os csúcsteljesítmény Power Lifting módban
  • 1536 Wh kapacitás
  • Tartós és biztonságos LiFePO4 (Lítium-vasfoszfát) akkumulátor
  • 3500+ töltési ciklus után is megmarad a kapacitás 80%-a
  • 10 kimeneti port (DC, USB-C, USB-A és AC csatlakozók)
  • 2 bemeneti port (tölthető napelemről, autóról vagy konnektorról is az aksi)
  • Extrák: szünetmentes táp (UPS) funkció, okostelefonos app, stb.

Csomagolás, tartozékok

A BLUETTI AC240 dupla dobozban érkezett, belül vastagon kibélelve, így nem kell aggódni, hogy megsérülne szállítás közben. A készülék nem egy könnyű darab, így a csomag is jó nehéz, de ha jó erőben vagy, akkor egyedül is bevihető a házba.

Magán az akkumulátor állomáson kívül kapunk három kábelt, egyet a konnektorról való töltéshez, egyet a napelemes töltéshez, egyet pedig az autós töltéshez. Ezeken kívül van még a dobozban egy kis zsák a kábeleknek, illetve természetesen használati útmutató és garanciajegy.

Külső, csatlakozók

Az AC240 egy viszonylag méretes, durván 42x41x30 cm-es készülék, ami 33 kg-to nyom, vagyis annyira már nem könnyű felkapni egyedül, de a két masszív fülnek köszönhetően azért mégiscsak egy hordozható eszköztől van szó, amit simán be tudunk tenni például az autóba. Ketten is jól meg lehet fogni egyébként két oldalról, úgy már könnyű ide-oda vinni.

Természetesen vannak ennél jóval kisebb, könnyebben hordozható töltőállomások jóval szerényebb teljesítménnyel és kapacitással, illetve igazán nagy, otthoni rendszerek is, amelyek már többnyire fix telepítésűek, nem annyira mozgathatók. Az AC240 a két méretkategória között helyezkedik el valahol félúton, és mindkettő előnyeit hordozza valamennyire.

A külső borítás minőségi műanyag, többféle textúrával, gumírozott élekkel, azonnal látszódik és érződik rajta, hogy ez egy prémium modell. A csatlakozók mind fedettek, és IP65-ös minősítéssel rendelkezik a masina, vagyis porálló és cseppálló, így kültéri használatra is alkalmas, el lehet vinni kempingezni, tópartra, erdőbe, stb.

A kinézetre és az összeszerelésre egyébként nem lehet panaszunk, nyilván nem a szépség a fő szempont, de minimalista és modern a megjelenés.

Az akkumulátor állomás lényegi részei elöl találhatók, fém bekapcsoló gomb kör alakú visszajelző LED-del, egy korrekt kijelző, valamit a sok csatlakozó, amelyek egytől egyik védettek.

A kijelző viszonylag jól látszik napsütésben is, és minden fontosabb adat leolvasható róla (töltöttség, kimeneti és bemeneti teljesítmény (külön AC és DC), lemerülésig hátralévő becsült idő, funkciók ikonjai, esetleges hibajelzések). Alternatívaként van mobilos app is, erről lesz még szó.

Összesen 10 kimeneti port van elöl, három szekcióra osztva, ezek külön ki-be kapcsolhatók. Balról jobbra haladva először találunk két DC csatlakozót, az egyik egy 12V/10A-es szivargyújtó, a másik pedig egy 12V/30A-es RV. Középen van négy USB port, ezek közül két 100W-os Type-C PD töltő, és két 18W-os normál USB-A. Jobb oldalra pedig négy darab EU-szabványos, 230V-os AC konnektor csatlakozót szereltek, amelyek együtt és külön is 2400W leadására képesek alapesetben, mögöttük pedig természetesen tiszta szinuszhullámos inverter dolgozik. A vezeték nélküli töltő sajnos kimaradt erről a modellről.

Az AC és a DC töltő bemeneti port is jobb oldalt kapott helyet egy kis mélyedésben.

Jobb oldalt pedig van még egy csatlakozó az esetleges bővítő akkukhoz. Erről még nem volt szó, de az AC240 akár 4 db B210-es akkuval is bővíthető, ezek egyenként 2150 Wh kapacitásúak, vagyis összesen akár egy 10 kWh-s rendszer is összerakható belőlük.

A hűtéshez mind a négy oldalon vannak rácsos nyílások, alul pedig találunk négy gumitalpat.

Használat, tapasztalatok

A BLUETTI AC240 semmi különösebb beüzemelést nem igényel, ahogy kiveszed a dobozból, már használható is. Csak meg kell nyomni a bekapcsoló gombot, majd a különálló gombokkal aktiválni a kívánt szekciókat (DC, USB, AC). Ezután csatlakoztatjuk a kívánt eszközöket a megfelelő kimenetekre, és azonnal működni is fognak.

Egyszerre akár mind a 10 kimeneti port is használható, vagyis ennyi eszközt tudunk működtetni vagy tölteni róla, elosztóval pedig akár jóval többet is. A képernyőn pedig közben folyamatosan nyomon követhetjük a kimenő és bejövő teljesítményt.

A legfontosabb korlát, amivel számolnunk kell, az a 2400 W-os teljesítmény. Ezt az AC csatlakozókkal fogjuk tudni kihasználni, és szerencsére a legtöbb otthoni gép bőven beéri ennyivel. A BLUETTI AC240 a nagyobb teljesítményű eszközöket is elviszi, mint a mikrohullámú sütő, a vízforraló, a hajszárító, a kávéfőző, de a kerti- és barkácsgépekkel is bír (különféle fűrészek és csiszolók, fűnyíró, fúró, stb.). A hősugárzók egy része sem jelent neki problémát, nagyon sok típus van, ami beéri 2400 W-tal (főleg mivel szokott lenni rajtuk kisebb fokozat 50%-os teljesítménnyel). A klímák többségének sincs ekkora állandó fogyasztása (hiába írják rá például, hogy 3,5 kW, ez a maximális teljesítmény, általában jóval kevesebbet vesznek fel ténylegesen).

A 2400 W egyébként nem azt jelenti, hogy efölött azonnal lekapcsol, kicsit túl lehet lépni rövidebb ideig, ha pedig kevés lenne, akkor bekapcsolhatjuk a Power Lifting módot, amivel 3600 W-ig tudunk nagy fogyasztókat működtetni, ebbe már tényleg szinte minden belefér, ami a házban vagy a ház körül megtalálható.

Egyébként az otthoni eszközök többsége jóval kevesebbet fogyaszt, egy hűtő, egy TV, egy számítógép vagy a világítás jóval kevesebbel beérik, maximum pár száz wattot igényelnek, tehát ilyenekből egyszerre több is mehet az AC240-ről.

Akkor ütközhetünk problémába, ha egyszerre két vagy több nagy fogyasztót szeretnénk működtetni, például egy mikrót és egy hajszárítót vagy elektromos sütőt, ezek együttes teljesítménye nagy mértékben meghaladhatja a 2400 W-ot. Ilyenkor annyi történik, hogy lekapcsol az AC240, nem fog tönkremenni, ezután újra be lehet kapcsolni és használni tovább kisebb fogyasztókkal.

Ezt egy mikróval és egy vízforralóval teszteltük, amik együttesen 3000 W fölött fogyasztottak. Néhány másodpercig simán működtek (Power Lifting mód nélkül), majd jelezte a gép, hogy túl nagy az áramfelvétel, és nem sokkal később lekapcsolt.

A különféle elektronikai cikkek, kütyük töltése szintén nem probléma, a telefonok, tabletek vagy laptopok meg sem kottyannak az akkumulátor állomásnak. A 100 W-os Type-C PD töltők különösen hasznosak, ami pedig lassabban tölthető, arra ott vagy a két 18 W-os USB-A. Ha a készülékünk saját adapterét szeretnénk használni, az sem akadály, hiszen ott vannak az AC konnektor csatlakozók.

A 2400 W-os teljesítmény mellett a másik korlát, amivel számolnunk kell, az az 1536 Wh-s kapacitás. Ez elméletben azt jelenti, hogy egy durván 1500 W-os eszközt 1 órán keresztül tud ellátni árammal az aki, egy 150 W-osat 10 órán át, egy 15 W-osat pedig 100 órán keresztül. Azért csak elméletileg, mert van némi konverziós veszteség. Ez olyan 10-15% körül szokott lenni, de sok mindentől függ, illetve azzal is számolni kell, hogy nem tudjuk teljesen lemeríteni az aksit, egy kicsit hamarabb le fog kapcsolni a saját védelme érdekében. Ezek miatt a ténylegesen kinyerhető kapacitás valahol 1200 Wh körül lesz, ami egyébként még mindig nagyon sok mindenre elég.

A szokásos példánkkal élve, van itthon egy 3-4 éves normál asztali számítógépünk, ami irodai munkával vagy böngészéssel 50 W körül vesz fel egy 27 colos monitorral együtt. Ez azt jelenti, hogy durván 24 órát tudunk dolgozni az aksiról a PC-vel töltés és egyéb áramforrás nélkül, ami 3 munkanap.

Nyilván egy nagy fogyasztóval azért viszonylag gyorsan le lehetne használni az elméleti 1536 Wh és a gyakorlati kb. 1200 Wh kapacitást, de ezekre meg általában rövid ideig van szükség. Egy vízforralás, kávéfőzés, mikrózás maximum pár perc szokott lenni, így egy nyaralóban akár simán ki tudunk húzni egy hétvégét ezzel az aksival akkor is, ha nincs más áramforrás. Nem kell lemondani a világításról, a kávéról, a kütyük töltéséről és sok más alapvető dologról sem. Egy hűtő szintén el tud róla menni akár több napig, attól függően, hogy mennyit nyitogatjuk.

Persze nyilván van, amire már kevés ez a kapacitás, egy hétvégi menüt már nem biztos hogy elkészítünk róla elektromos főzőlappal, illetve fűtés vagy hűtés hosszú távú megoldására sem jó. Szerencsére azért nem kell megijedni, ha lecsökkent az akkuszint, a töltésre is számos lehetőség van, megoldható akár hordozható napelemről is.

A lehetőségeink között pedig ott van a már említett bővíthetőség, ha kevés lenne az 1536 Wh, akkor ezt jelentősen meg tudjuk növelni 2150 Wh-s B210-es kiegészítő aksikkal.

Nem ejtettünk még szót a szünetmentes táp (UPS) funkcióról, pedig ez rettentően hasznos lehet. Teljesen feltöltött állapotban, ha áramforráshoz csatlakoztatjuk az AC240-et, akkor a rákötött fogyasztók “kikerülik” az akkumulátort, és csak akkor állnak át erre, hanem megszűnik az áramellátás. A gyakorlatban is kipróbáltuk számítógéppel és WiFi routerrel, jól működött, zökkenőmentesen működtek tovább az eszközök, amikor lelőttük a hálózati áramot.

Az akkumulátor használatával kapcsolatban meg kell még említeni a hűtést, ami elég hatékony, de nem működik folyamatosan, csak akkor kapcsol be, ha szükség van rá. Több fokozat is van, de nem szokott zavaróan hangos lenni a gép, leginkább akkor zúg fel, ha nagyobb fogyasztókat működtetünk róla vagy gyorsan töltjük. A melegedéssel pedig egyáltalán nem volt gondunk.

Mobilos app

Az AC240 mobilos funkcióihoz és beállításaihoz a BLUETTI app letöltése és telepítése szükséges, ez elérhető Androidra és iOS-re is. Az app használható regisztráció nélkül is, de érdemes lehet létrehozni egy saját fiókot. A kapcsolat az eszközzel Bluetooth-on és WiFi-n keresztül is működik.

Elsőként hozzá kell adni az AC240-et az apphoz az “Add Device” opcióval, ehhez be kell kapcsolni a Bluetooth-t és a helymeghatározást is a telefonon/táblagépen. Ezután meg fog jelenni az aksi, ami a “My Devices” menüpontból lesz elérhető később.

Az eszközt kiválasztva látni fogjuk többek között, hogy mely portok aktívak, illetve mennyi az aktuális kimeneti és bemeneti teljesítmény. Az AC és a DC portokat tudjuk aktiválni és deaktiválni is, illetve kikapcsolható az eszköz.

A beállítások között pedig van még pár hasznos opció, állítható a töltési sebesség (csendes, normál és gyors), ki- és bekapcsolható a Power Lifting mód, illetve az ECO módok, és az automatikus kikapcsolás idejét is testre lehet szabni tétlenség esetén (30 mp, 1 perc, 5 perc vagy soha).

Töltés

Az akkumulátoron két töltőport van, ezek külön-külön és egyszerre is használhatók. AC csatlakozón keresztül, hálózati konnektorról akár 2200 W-ot is fel tud venni az eszköz, és szerencsére csak kábel kell hozzá, nincs külön adapter tégla, ez be van építve a házba. Napelemen keresztül 1200 W a maximum, illetve van lehetőség jóval lassabb (100-200 W-os) autós töltésre is. Az AC és a napelemes töltést kombinálva 2400 W érhető el.

Konnektorról akár 45 perc alatt 80%-ra tölthető az aksi teljesen lemerült állapotból, de ha nincs rá szükség, akkor érdemesebb lehet kikapcsolni a gyorstöltést, amit az appon keresztül lehet megtenni. Napelemmel pedig egy teljes töltés 1,5 óra, de ez persze nagyon ideális esetben, ha összejön az 1200 W.

A töltési teljesítményt is látjuk a kijelzőn, külön a két portra vonatkozóan.

Fontos tudnivaló még, hogy töltés közben is használható az AC240 összes kimeneti portja, vagyis minden ugyanúgy működik rajta, mintha nem töltenénk.

Mennyire lehet hosszú távú befektetés?

Egyelőre nincs több éves tapasztalatunk az AC240-ről, de azért igyekszünk néhány infóval szolgálni a rendelkezésre álló adatok alapján. Hatalmas előnye ennek a modellnek, hogy LiFePO4 (Lítium-vasfoszfát) akkumulátor található benne, ami egy kifejezetten biztonságos és tartós megoldás. Az élettartama akár 4-5-szörös is lehet egy hagyományos Líthium-ion telephez viszonyítva.

A gyártói ígéretek szerint 3500 töltési ciklus (teljes lemerítés és feltöltés) után is megmarad a kapacitás legalább 80%-a, ha pedig nem mindig merítjük le teljesen és nem is töltjük mindig 100%-ra, akkor ez jóval több is lehet. Egy ilyen készüléket a legtöbben nem napi rendszerességű használatra vesznek, de még ezzel is simán benne lehet 8-10 évnyi üzem, és akkor még mindig csak ott tartunk, hogy 20%-ot csökkent a kapacitás. Ha pedig csak időszakosan használjuk, például áramszünet esetén, vagy szezonálisan egy nyaralóban vagy kempingezéskor, akkor akár jóval hosszabb időtartam is kihozható belőle. Amikor épp használaton kívül van, akkor annyit érdemes csinálni, hogy 3-6 havonta 80%-ig feltölteni, így tényleg minimálisra lehet csökkenteni a degradációt.

A BLUETTI AC240-re egyébként 6 év garancia van.

Összegzés, ár

A BLUETTI A240 tehát egy közepes méretű akkumulátor állomás, ami nem könnyű, de azért még hordozható kivitelű, és egész komoly teljesítményt, illetve kapacitást kínál. A 2400 W szinte mindenféle otthoni vagy kerti eszköz működésére elegendő, ha pedig mégsem lenne elég, akkor ott a 3600 W-os Power Lifting mód.

Kellően sok csatlakozót kapunk, a DC portok mellett van bőségesen töltő port, a 100 W-os PD Type-C töltők különösen hasznosak, illetve adott a négy teljes értékű AC konnektor. kimenet.

A kivitel maximálisan minőségi, és végre megkaptuk az IP65-ös minősítést, vagyis simán alkalmas az eszköz kültéri használatra.

A tartós és biztonságos LiFePO4 (Lítium-vasfoszfát) technológia szintén erős fegyvertény, az élettartam akár 5-szörös is lehet a Líthium-ion telepekhez viszonyítva. A gyártó 3500 töltési ciklus után is legalább 80%-os kapacitást ígér.

Ezek mellett az AC240 csendesen működik, rettentően gyorsan tölthető szükség esetén, van hozzá mobilos app, és tudja a szünetmentes táp funkciót.

A hátrányok között meg lehet említeni a vezeték nélküli töltés hiányát, a viszonylag nagy és nehéz kivitelt, illetve azt, hogy nem egy olcsó eszközről van szó, a strapabíró és cseppálló kialakításnak, illetve az egyéb extráknak van némi feléra.

 

A készüléket a teszthez a BLUETTI biztosította.

Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid