Az amerikai hatóságok elvennék az Androidot és a Chrome-ot is a Google-től

0

A Bloomberg egy nemrég publikált cikkében azt állítja, hogy a Google anyavállalatát, az Alphabetet, különálló cégekre bonthatja az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma. Állítólag azt tervezik, hogy leválasztják az Androidot és a Chrome-ot a Google-től, de tárgyalások folynak a hirdetéseket kezelő AdWords részleg önállóvá válásáról is.

A bevezetőben említett intézkedések a legdurvábbak, amelyek a Google-re várhatnak. Ennél enyhébb beavatkozások eszközölését is vizsgálják annak érdekében, hogy csökkentsék a Google monopóliumát, illetve arra kényszerítsék a vállalatot, hogy több adatot osszon meg a versenytársaival, meggátolva, hogy visszaéljen a piaci pozíciójával.

A dolgok akkor kezdtek igazán komolyra fordulni, amikor augusztus elején az Igazságügyi Minisztérium, Amit Mehta bíró vezetésével úgy határozott, hogy a Google illegálisan monopolizálja a keresőmotor-piacot, és 2,5 milliárd dollárt fizetett olyan vállalatoknak, mint az Apple és a Samsung azért, hogy a cég online keresőjét és szöveges hirdetéseit alkalmazzák saját eszközeiken.

A bírói döntésnek az ad történelmi jelentőséget, hogy ez volt az első alkalom az elmúlt 40 évben, amikor egy amerikai vállalatot amerikai bíróság bűnösnek talált ezekben a súlyos vádakban. Hasonló utoljára az 1980-as években történt, amikor az AT&T szolgáltatót azzal vádolták, hogy illegális előnyt szerzett a vezetékes telefon üzletágban. 1984-ben az amerikai hatóságok elrendelték, hogy egyes szolgáltatásait válassza le magáról, majd ezek külön vállalatokként folytatták tevékenységüket.

Két évtizeddel ezelőtt a Microsoftot is közrefogták az amerikai hivatalos szervek, de törekvéseik akkor kudarcot vallottak. A technológiai világ most visszafojtott lélegzettel várja, mi lesz ennek az ügynek a vége. Vajon a Google-nek valóban meg kell majd válnia legjövedelmezőbb üzletágaitól és részlegeitől, mint amilyen a Chrome, az Android vagy az AdWords?

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid