Ismét perlik a TikTokot

0

Komoly jogi csatározások közepette találta magát a TikTok az Egyesült Államokban, ahol Washington D.C. és további tizenhárom állam is pert indított a videós platform ellen. A vád szerint a TikTok veszélyezteti a fiatalok, különösen a gyermekek mentális egészségét, és nem tesz meg mindent a védelmük érdekében.

A per fókuszában az áll, hogy a TikTok szándékosan fejlesztett ki függőséget okozó algoritmusokat, hogy minél tovább tartsa a felhasználókat az alkalmazásban. A felperesek szerint a vállalat félrevezetően kommunikál a tartalommoderálás hatékonyságáról, és a közösségi médiához láncoló függőséget a profitmaximalizálás eszközének tekinti. Kalifornia államügyésze, Rob Bonta úgy véli, a TikTok célzottan a gyerekeket veszi célba, akik védtelenebbek az addikciót okozó tartalmakkal szemben, és nincsenek tisztában a túlzott használat veszélyeivel sem.

New York államügyésze, Letitia James a fiatalok körében tapasztalható mentális egészségügyi problémák, például a szorongás és a depresszió egyre nagyobb mértékű terjedését is a TikTokhoz hasonló, függőséget okozó közösségi oldalaknak tulajdonítja. A perben részt vevő államok további aggályokat is megfogalmaztak a TikTokkal kapcsolatban, például a fiatalok szexuális kizsákmányolásának kockázatát és a licenc nélküli pénzküldés lehetőségét az élő közvetítések és virtuális pénzfunkciók révén.

A TikTok természetesen határozottan visszautasította a vádakat, és csalódottságának adott hangot az egész pereskedést illetően. A vállalat szerint a vádak pontatlanok és félrevezetőek, és hangsúlyozza, hogy a múltban számos biztonsági funkciót vezettek be a fiatal felhasználók védelmének érdekében. Többek között képernyőidő-korlátot és extra adatvédelmi beállításokat is alkalmaznak a 16 év alattiakra.

A TikTok küzdelme az amerikai hatóságokkal nem új keletű, hiszen a vállalat már korábban is szembesült hasonló perekkel, és állandóan ott lebeg felette a betiltás réme. Azt azért érdemes megemlíteni, hogy az új jogvitának nincs köze azokhoz a korábbi vádakhoz, amelyek nemzetbiztonsági kockázatnak kiáltották ki a ByteDance tulajdonában lévő rövid videós felületet.

Forrás: PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid