Hivatalos a Qualcomm Snapdragon 8 Elite lapkakészlet

0

A Qualcomm bejelentette a legújabb csúcskategóriás mobil lapkakészletét, amely a korábbi várakozásokkal ellentétben nem Snapdragon 8 Gen 4 névre hallgat. Az amerikai gyártó ismét változtatott elnevezési sémáján, és a friss chipsetet Snapdragon 8 Elite-nek keresztelte. Az új titulus a mobilos hardvert az X-Elite PC-s lapkák mellé helyezi, vagyis a Qualcomm chipek mostantól hasonló elnevezést kapnak.

A Qualcomm célja a Snapdragon 8 Elite-tel az, hogy új teljesítménynívókat állítson fel az okostelefonos iparágon belül. A vállalat nagy fejlesztéseket ígér az előző modellhez, a Snapdragon 8 Gen 3-hoz képest. Az új chipset ráadásul az Apple A18 Pro-val is versenyre kíván kelni, amely az iPhone 16 Pro készülékek belsejében teljesít szolgálatot. Többmagos tesztekben elvileg le is nyomta, igaz, ezek előzetes benchmark eredmények.

A 3 nanométeres gyártási eljárással készülő chipset belsejében Oryon CPU magok találhatók. A gyártó ezek tervezésekor a kimagasló feldolgozási teljesítményt tűzte ki célul. A magok közül kettő 4,32 GHz-en pörög, míg a többiek (hatan vannak) 3,53 GHz-en duruzsolnak. Ez a kombináció elvileg kiegyensúlyozott teljesítményt biztosít a legtöbb számítási feladat végrehajtása során.

A gyártó szerint 45%-kal jobb egymagos teljesítményre lehet számítani, illetve szintén 45%-os az előrelépés többmagos feladatok futtatásakor. A webböngészés állítólag 62%-kal lesz gyorsabb azokon az eszközökön, amelyek meghajtásáról az új lapkakészlet gondoskodik.

A Snapdragon 8 Elite 24 MB L2 gyorsítótárral rendelkezik; a gyártó ezt egyenletesen osztotta meg az elsődleges és a teljesítménymagok között. Az új lapka 45%-kal gyorsabb NPU-val is fel van szerelve, amely az eszközön belüli mesterséges intelligencia számításokat végzi, a chip viszont továbbra is csak az LPDDR5X RAM modulokat támogatja, az LPDDR6 kompatibilitás még várat magára. A hardver legalább sokkal gyorsabb, kétcsatornás LPDDR5X memória modulokkal is képes működni. Ezek akár 5,30 GHz-es frekvencián is dolgozhatnak.

A  Snapdragon 8 Elite továbbfejlesztett képfeldolgozó modullal lett felvértezve, amely még mélyebben integrálódik az új Hexagon NPU-val. Ez javított HDR-t, természetesebbnek tűnő bőrtónusokat és eget, valamint jobb autofókusz teljesítményt jelent egyebek mellett. A Qualcomm emellett chipszintű fotó- és videó szemantikai tagolást, illetve mozgóképes objektum eltávolító funkciót is hozzáadott a repertoárhoz.

A grafikus számításokat Adreno 830 GPU végzi, amely 40%-os teljesítménynövekedést és 30%-kal gyorsabb sugárkövetési gyorsulást kínál az előd esetében alkalmazott grafikus modulhoz képest. A GPU három szeletből áll, amelyek mindegyike 1,1 GHz-en fut, ezáltal biztosítva a legmodernebb grafikus technológiák (gondoljunk bátran az Unreal Engine 5.3-ra, a Nanite-ra vagy a Chaos Engine-re) támogatását.

A Snapdragon 8 Elite nem csupán csúcsteljesítményt biztosít, hanem energiatakarékosság szempontjából is van mit felmutatnia. A gyártó állítása szerint a CPU 44%-kal alacsonyabb energiafogyasztással büszkélkedhet, mint a Snapdragon 8 Gen 3.

Ami pedig az adatkommunikációt illeti, a Snapdragon 8 Elite mellé a Snapdragon X80 5G modem jár, a mesterséges intelligenciával turbózott Wi-Fi 7, valamint beépített ultraszélessávú kapcsolatokat kombináló Qualcomm FastConnect 7900 modul mellett. Az 5G modem elvileg az első, amely egyaránt rendelkezik 6x downlink integrációval, valamint mesterséges intelligencia alapú mmWave tartománybővítéssel. A gyártó szerint az elméleti letöltési sebesség 10 Gbps, a maximális feltöltés pedig akár 3,5 Gbps is lehet.

A Snapdragon 8 Elite lapkakészlet felel majd több Android operációs rendszert futtató zászlóshajó meghajtásáért is, amelyek az Asus, a Honor, az iQOO, a OnePlus, az Oppo, a Realme, a Samsung, a Vivo, a Xiaomi és más további gyártók kínálatában lesznek kaphatók.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid