Leleplezték az Exynos 1580 lapkakészletet

0

A Samsung új lapkakészletet mutatott be: végre hivatalos a középkategóriás Exynos 1580. A chipset többek között a közeljövőben leleplezésre kerülő Galaxy A56 belsejében fogják alkalmazni.

Az új lapka több szempontból is előrelépést jelent az Exynos 1480-hoz képest: új gyártási metódussal állítják elő, ARMv9 CPU magokkal és kétszer olyan erős grafikus vezérlővel rendelkezik. Az Exynos 1580 a Samsung harmadik generációs, 4 nanométeres EUV FinFET eljárásával készül.

A Samsung az új chipsettel háromklaszteres kialakításra váltott: van egy elsődleges Cortex-A720 mag, amely 2,91 GHz-en duruzsol, három további, szintén A720 típusú teljesítménymag, ezek 2,6 GHz-en pörögnek, illetve kapunk még négy darab Cortex-A520 magot; ezek 1,95 GHz-en zakatolnak. Az új magok már önmagukban is jelentős teljesítménynövekedést jelentenek az előző modellhez képest, amelyben ARMv8 számítóegységek teljesítettek szolgálatot.

Az Exynos 1580 GPU-ja az AMD RDNA 3 architektúrán alapul, és most két WGP-t (WorkGroup Processor) is tartalmaz; a 1480-ban csak egyetlen volt, a csúcskategóriás Exynos 2400-ban pedig hat dolgozik. A Samsung szerint a maximális grafikus teljesítmény 37%-kal nőtt az 1480-ashoz képest. Az elődével azonos energiafogyasztás mellett 20%-os a teljesítménynövekedés. Az új GPU GL2 gyorsítótára is nagyobb, mint korábban.

Az új lapkakészlet neurális feldolgozó egysége 14,7 TOPS teljesítményt produkál; az Exynos 1380 4,9 TOPS-re volt képes. Ezt az adatot a Samsung valamiért az 1480-as modell esetében nem hozta nyilvánosságra, de nagy valószínűséggel a két chipset között nincs olyan túl nagy különbség. A specifikációs lap szerint az új NPU méretesebb, 2 MB-os gyorsítótár-kapacitással rendelkezik, de hogy ez konkrétan milyen növekedést jelent teljesítmény tekintetében, csak a szintetikus tesztek lefuttatása után fog kiderülni.

Az Exynos 1580 kompatibilis az LPDDR5 RAM és az UFS 3.1 háttértár modulokkal. Adatátviteli lehetőségeket tekintve nagyjából ugyanazt kapjuk, mint korábban, vagyis van mmWave és 6 GHz alatti 5G, Wi-Fi 6E és Bluetooth 5.4. Az AV1 dekóder viszont nincs ott a repertoárban.

Az új lapkakészlet képes akár 1080p+ felbontású, 144 Hz-es megjelenítőket is kezelni, illetve gond nélkül működtet 200 megapixeles kamerákat, ha azok önmagukban vannak, vagy két 32 megapixeles egységet is támogathat egyszerre, továbbá a 4K videózást 60 fps képkockasebességgel. 200 megapixeles kamerát valószínűleg nem fognak a Samsung Galaxy A56-ra szerelni, de a gyártó szerint az új chip javított képfeldolgozással rendelkezik az előző generációhoz képest.

A Samsung Exynos 1580 lapkakészletet valószínűleg a Galaxy A56-ban fogják elsőként alkalmazni, amelynek megjelenésére valamikor 2025 elején lehet számítani. Egyébként a chipsetet tabletekben is viszont láthatjuk majd, hiszen a 2023-as Galaxy Tab S9 FE és annak Plus variánsa az Exynos 1380-at rejtette a burkolata alatt.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid