A Facebook olvassa a privát üzeneteket?

0

Már korábban is felmerült, hogy a Facebook esetleg “beleolvas” a privát üzenetekbe, és most újra előkerült az eset, ugyanis feljelentették emiatt a közösségi oldalt.

Néhány napja hitelesítette az ügyet az Észak-Kaliforniai Kerületi Bíróság, amelyben súlyos vádakkal illetik a Facebookot.

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a közösségi oldal követi minden mozdulatunkat, felhasználják a megosztásainkat, tevékenységünket többek között marketing célokra. Az sem titok, hogy más oldalak böngészése közben is figyelnek minket, tudják például, hogy milyen cikkeket olvasunk, még akkor is, ha nincs megnyitva a Facebook. Ezúttal azonban a privát üzenetek kerültek terítékre, azon belül is az ismerősöknek küldött linkek.

facebook-userek

Több oka is lehet a Facebooknak, hogy monitorozza a másoknak küldött hivatkozásokat. Szűrik például a veszélyes, káros linkeket, és ez érthető is. Ám a mostani vádak szerint a privát üzenetben elküldött linkeket eltárolja a közösségi oldal, és ezeket is felhasználják marketing célokra. Ez annyit jelent, hogy olyan hirdetéseket igyekszik mutatni nekünk a Facebook, amik passzolnak a privát üzenetben küldött hivatkozások tartalmához, és így nagyobb eséllyel kattintunk ezekre.

Állítólag egy “Titan” nevű adatbázisban tárolja a Facebook a továbbított linkeket, a feladó és a címzett azonosítójával, illetve a dátummal egyetemben. Ráadásul az is felmerült, hogy a közösségi oldal dolgozói ezeket szabadon lekérdezhetik (és elméletben bármire felhasználhatják), ami azért elég aggasztó.

Mindez persze csak feltételezés, és nem is biztos, hogy bizonyítható a dolog. Minden esetre várjuk a további fejleményeket.

forrás: TheVerge

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid