A Google akkor is követ, ha kikapcsolod a GPS-t a mobilodon

1

Érdekes hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a Google mindenképpen követi a mobilok és más Android készülékek helyzetét, még akkor is, ha ki van kapcsolva a helymeghatározás, és nincs SIM kártya az eszközben.

Az egyáltalán nem újdonság, hogy a Google elképesztően sok információt gyűjt és tárol a felhasználókról, hiszen az adat a legnagyobb érték manapság a nagyvállalatok számára. Viszont még ennek fényében is meglepő, sőt, szinte már félelmetes, ami most kiderült. A Quartz nevű magazin nyomozta ki, hogy a Google 2017 elejétől kezdve egy új gyakorlatot vezetett be, aminek a lényege, hogy az adótornyok segítségével folyamatosan követik a felhasználók helyzetét, mindenféle beállítástól függetlenül.

Az androidos készülékek tehát akkor is elküldik a Google szervereinek a helyzetünket, ha ki van kapcsolna a helymeghatározás, sőt, még az sem számít, ha van-e SIM kártya az eszközben.

Ez úgy működi, hogy a mobilok észlelik a közeli adótornyok címeit, és több ilyen torony alapján már kiszámolható a tartózkodási hely. Ez persze messze nem olyan pontos, mintha be lenne kapcsolva a GPS, de azért elég információt jelent így is. Amint wifire vagy mobilnetre csatlakozik a készülék, ezek az adatok automatikusan továbbítódnak a Google szerverei felé, és ennek a kikapcsolására nincs mód.

A Google hivatalosan is megerősítette, hogy valóban gyűjtik ezeket az adatokat, de az ilyen cellainformációkat csak az üzenetküldések hatékonyságának növelésére használják, és nem kerülnek eltárolásra. Mindenesetre a hírverés miatt a Google úgy döntött, hogy november végétől változtat a gyakorlaton, és nem kerülnek majd elküldésre az adótornyok helyadatai.

forrás: Quartz, via Index

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid