A Google gyakorlatilag megveszi a HTC-t

1

Már hónapok óta pletykálták, most pedig megtörtént a hivatalos bejelentés is: a Google megveszi a HTC egy jelentős részét.

A szebb napokat is megélt HTC a kezdetekben nagy szerepet játszott az Android elterjedésében, ők dobták például piacra az első androidos okostelefont. Az utóbbi pár évben azonban komoly lejtmenetbe került a vállalat, folyamatos kudarcokról és veszteséges működésről lehetett olvasni velük kapcsolatban.

HTC Dream (T-Mobile G1)

A Google és a HTC között eddig is szoros volt az együttműködés, elég csak a Pixel telefonokra gondolni, ezért adta magát a lehetőség, hogy a keresőóriás felvásárolja a vergődő gyártót.

Google Pixel

A Google most bejelentette, hogy 1.1 milliárd dollárért, azaz 286.5 milliárd forintért megveszi a HTC egy részét. Teljes felvásárlásról ugyan nincs szó, de a Google átveszi a HTC mintegy 2000 dolgozóját, illetve használati jogot kap a tajvani vállalat összes szellemi tulajdonára.

Azok a szakemberek tehát, akik a Pixel mobilokon dolgoztak, a jövőben a Google felügyelete alatt teszik majd ugyanezt. Persze azért marad is valami a HTC-ből, továbbra is fognak saját telefonokat készíteni, de sokkal nagyobb hangsúlyt fordítanak a jövőben a virtuális valóság platformjukra (Vive), az IoT-re (Internet of Things – dolgok internete), illetve továbbra is foglalkoznak majd kiterjesztett valósággal és mesterséges intelligenciával.

A Google-nek egyébként nem ez az első ilyen húzása, 2012-ben például megvették a Motorolát, amit két évvel később hatalmas veszteséggel adtak tovább a Lenovónak. (12.5 milliárd dollárt fizettek érte, majd 2.91 milliárd dollárért adták el.)

via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

Informatikus, online marketinges, újságíró, blogger és a Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid