A Huawei bemutatta az eddigi legerősebb mobilos hardvert

0

Ahogy az várható volt, a Huawei hivatalosan is leleplezte új csúcsprocesszorát, a HiSilicon Kirin 950-et, ami egy valódi fenevadnak ígérkezik.

Az új chipset egy 8 magos, 64 bites processzort rejt, ami az ARM big.LITTLE architektúrájára épül, azaz négy erős és négy energiatakarékos magot tartalmaz. Az előbbiek szerepében 2.5 GHz-es Cortex-A72-es egységek állnak, amelyeket 1.8 GHz-en ketyegő Cortex-A53-as magok egészítenek ki.

A korábbi Kirin processzorok nem igazán remekeltek grafikus teljesítmény terén, az új chipsettel azonban ez megváltozik, hiszen egy Mali T880MP4 GPU dolgozik benne, ami rendkívül erős. Az adatkapcsolati sebességgel sem lesz gond: a Kirin 950 támogatja a Cat. 6-os LTE szabványt. Ennél ugyan van már gyorsabb, de egy darabig még ezt sem igazán fogjuk tudni kihasználni, főleg hazánkban.

Az új lapka összességében 40%-kal erősebb az előző generációnál, és 60%-kal energiatakarékosabb, ami igen jól hangzik. Mindez részben a 16 nm-es FinFET gyártástechnológiának köszönhető. A Kirin 950 egyébként közel 83.000 pontig pörgette az AnTuTu tesztjét, azaz kétségtelen, hogy ez most a legerősebb mobilos hardver. A korábbi rekorder Exynos 7420 teljesítménye 70.000 pont körül mozog.

hisilicon-kirin-950-antutu

Megérkezett tehát a 2016-os csúcshardverek első darabja, de azért lesz bőven konkurenciája. Hamarosan jön a Snapdragon 820, ami hasonló teljesítményt ígér, és a Samsung is dolgozik a saját megoldásán, az Exynos M1-en, ami talán mindkettőt a földbe döngöli majd. És akkor még nem is beszéltünk a 10 magos MediaTek Helio X20-ról. Érdekes év elé nézünk!

Huawei

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid