Android rendszerű gombos telefonnal készül a Nokia

0

Igazából már nem ez az első alkalom, hogy hallunk a Nokia által a Google közreműködésével fejlesztett, a klasszikus nyomógombos telefonokat idéző, ám azoknál jóval komplexebb operációs rendszert futtató mobiltelefonról, ami most újfent felbukkant. A készülékről eddig azt tudni, hogy támogatni fogja a 4G hálózatokat, valamint az első olyan mobil lesz, amin a GAFP OS fut. Ez egy Android alapú rendszer, amit a keresőóriás fejleszt kifejezetten a gombos telefonokra.

Mióta a HMD Global átvette a Nokia márkajelzést, azóta elsősorban okostelefonok piacra dobásával foglalkoztak, de azért készítenek a klasszikus igényeket kielégítő nyomógombos készüléket is. Az okostelefonok világát és a nyomógombos formatervet szeretnék egyesíteni a TA-1208 modellszámot viselő készülékkel, ami Nokia 400 4G-ként jelenhet majd meg. A telefonról azért tudósítunk újfent, mert az nemrégiben megjárta kötelező köreit különböző hivataloknál, így aztán Wi-Fi és Bluetooth tanúsítványokat is szerzett. Az eljárás hozadékaként természetesen nyilvánosságra kerültek bizonyos dokumentumok, ám ezekből nem sok minden derült ki a telefonról. Annyit azért tudunk, hogy a készülék támogatni fogja az LTE hálózatokat, illetve Bluetooth 4.2 modemmel fog bírni, míg a burkolata alatt egy Unisoc processzor végzi majd a számításokat. 

A mobil legérdekesebb jellemzője az általa futtatott operációs rendszer, ami az Android egy speciális változata kifejezetten nyomógombos mobilokra fejlesztve. Ha emlékeztek rá, tavaly már láthatunk ezt egy ismeretlen Nokia készüléken, amiről azóta nem hallottunk semmit. Íme a korábbi videó: 

A Wi-Fi és Bluetooth tanúsítványok megszerzése után egy indiai iroda, a BIS is elvégezte a szokásos minőségellenőrzést a Nokia 400 4G-n, ami egyértelműen utal arra, hogy a készülék a közeljövőben hivatalosan is meg fog érkezni, és nagy valószínűséggel elsősorban az indiai piacra szánják. Egy ilyen mobil segítségével azok számára is hozzáférhetővé válnának bizonyos kizárólag okostelefonokra jellemző funkciók, akik egyébként még sok esetben egy belépőszintű Android rendszer futtató telefont sem engedhetnének meg maguknak. A Google-nek nyilván az az egyik célja, amellett, hogy minél többeket bevonzzon a saját ökoszisztémájába, és persze igyekszik a “feature phone”-ok világban megkerülhetetlen névnek számító KaiOS rendszernek konkurenciát állítani. 

Forrás: GizChina

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid