Apple és Samsung telefonok is túllépték a sugárzási határértéket

0

A mai napig nem tisztázott, hogy az okostelefonok által kibocsájtott sugárzás káros-e az egészségünkre, illetve ha igen, akkor milyen mértékben, ám vannak bizonyos határérékek, amelyeket tartania kell a gyártóknak, és ezeket rendesen ellenőrzik is különféle szervezetek. Az eredmények sajnos nem mindig megnyugtatóak, most például olyan hírek kerültek napvilágra, amik szerint némelyik ismert modell jóval többet sugározhat, mint kellene.

Egy a Chicago Tribune által végzett friss vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy több népszerű készülék is nagyobb rádiófrekvenciás sugárzást bocsát ki, mint a megengedett maximális érték, ami az USA-ban 1,6W/kg (Európában pedig 2W/kg).

A kaliforniai RF Exposure Lab nevű laborban, amit egyébként az amerikai FCC hivatal is hitelesített, négy Apple készüléket (iPhone 7, 8, 8 Plus és X) három Samsung modellt (Galaxyt S8, S9 és J3), három Motorolát (E5, E5 Play és G6 Play), illetve a BLU Vivo 5 Minit tesztelték le. Az egyik legrosszabb eredményt az iPhone 7 produkálta, aminél majdnem négyszeres sugárzási értéket mértek a megengedetthez képest, a másik negatív bajnok pedig a Galaxy S8 lett 8,22W/kg maximális SAR értékkel.

A vizsgálat során 3G és 4G hálózatokat használtak, ám egyelőre nem érdemes pánikba esni, vagy eldobni a készülékeket, ugyanis korábban az FCC is tesztelte az említett mobilokat, amikor engedélyt adott a forgalomba hozatalra, és akkor rendben találták a sugárzási értékeket. Az is felmerült a mostani eredményekkel kapcsolatban, hogy a Chicago Tribune a “legrosszabb” eseteket vizsgálta, amik a való életben ritkán fordulnak elő, így általános használatnál ezeknél kevesebbet sugároznak a mobilok. Arról nem is beszélve, hogy a gyártók oldalán általában meg vannak adva a “hivatalos” SAR értékek a telefonoknál, és ezek mindig határértéken belül vannak (ellenkező esetben forgalomba sem kerülhetnének a készülékek).

Azt sajnos nem találtuk meg, hogy az összes felsorolt telefonnál milyen értékek jöttek ki, az eredeti cikk nem említ minden részletet, de elvileg egy 100 oldalas jelentés készült az eredményekből, amit továbbítottak az érintett hivataloknak és gyártóknak. Az eddigi reakciók alapján azonban sem az Apple, sem a Samsung nem fogadja el ezeket a méréseket.

Mindenesetre úgy néz ki, hogy az FCC újra vizsgálja az adott készülékeket az elkövetkezendő hónapokban, amint meglesz ezeknek az eredménye, igyekszünk tudatni veletek.

Via CNet, TomsGuide

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid