Az Android 11-től kezdve kötelezővé teszi a Google a zökkenőmentes frissítéseket

0

A Google-nek van egy remek fejlesztése, ami már megjelent néhány éve, és sokkal egyszerűbbé, gördülékenyebbé teszi a frissítési folyamatot, ám a legtöbb nagy gyártó a mai napig nem használja ezt. A “Seamless Update” nevű funkcióról van szó, amit a legfrissebb hírek szerint kötelezővé tesz a keresőórás a következő Android verzió érkezésével.

A Google még az Android 7.0-ban dolgozta ki a módszert, amelyet Seamless Update-nek nevezett. Ez azt jelenti, hogy a telefonon 2 partíció (A és B) van a rendszernek, de egyszerre csak az egyikről fut. Frissítéskor letöltődik az új szoftver, és a másik, használaton kívüli partícióra települ, miközben mi zavartalanul használhatjuk tovább a mobilt. Újraindításnál pedig a telefon mindig azt a szoftvert tölti be, amelyik frissebb.

A funkciót továbbfejlesztették az Android 8.0-ban, itt ugyanis már közvetlenül, streamelve érkeznek az adatok, és nincs szükség szabad helyre a letöltéshez. A használaton kívüli partíció törlődik, és egyből ide másolódik fel az új szoftver.

Ahhoz, hogy egy telefon támogassa ezt a zökkenőmentes frissítési módot, duál partícióval kell rendelkeznie. Ezt a gyártónak kell megoldani, és néhányan élnek is a lehetőséggel. A funkció benne van például a Google, a OnePlus, a Nokia, az LG és a Sony újabb készülékeiben, de a legnagyobb gyártók (pl. Samsung, Huawei) továbbra sem alkalmazzák, még a közel félmillió forintos Galaxy S20 Ultra sem tudja.

A Google éppen ezért azt tervezi, hogy az Android 11-től kezdve kötelező lesz a duál partíció, illetve a Seamless Update implementálása minden telefon esetében. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez azokra a készülékekre vonatkozik majd, amelyek már gyárilag Android 11-gyel jönnek, vagyis főként a 2020 végén, illetve a 2021-ben érkező modellekre.

A korábbi készülékek esetében, amelyek nem támogatják a Seamless Update-et, sajnos utólag nem lehet megoldani a dolgot, de természetesen ezek frissülhetnek Android 11-re.

Via AndroidPolice

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid