Az Európai Parlament megszavazta az egységes mobiltöltőt!

0

Az Európai Parlament képviselői hatalmas fölénnyel megszavazták az egységes mobiltöltőt, ami ellen az Apple korábban annyira ágált. Az indítványt 582 támogató, valamint 40 ellenző szavazat mellett fogadták el, tehát szemlátomást nagy volt az egyetértés a témát illetően.

Az egységes mobiltöltő gondolata egyáltalán nem új keletű, 10 évvel ezelőtt az EU politikusai és számos gyártó vezetője aláírt egy egyezményt, mely szerint önkéntesen át fognak térni egy ilyen megoldásra. Az aláíró felek között ott volt az Apple is, az Európai Parlament tagjai azonban az elmúlt tíz év során arra jutottak, hogy az önkéntes megközelítés nem járt eredménnyel, ezért kénytelenek voltak olyan szabályokat hozni, amelyek kényszerítik a cégeket szavuk betartására. A jelenlegi állásfoglalás szerint a vezeték nélküli töltők terjesztése lehet az elektromos hulladék visszaszorításának egyik lehetséges módja, viszont azt is kimondja, hogy a gyártóknak biztosítani kell azt, hogy a különböző márkák töltői kompatibilisek legyenek egymással.

Az Apple kifogása a koncepció ellen az volt, hogy egy egységes töltő koncepciója visszafogja az innovációt, ráadásul rengeteg szeméttel jár, mivel a jelenleg használt Lightning adaptereket és kábeleket ezentúl cserélni kellene USB-C szabványra, ugyanis az új rendelkezés ezt preferálja. A szabályozás elsősorban az Apple-t érinti majd, hiszen a legtöbb gyártó már áttért az USB-C alkalmazására, és nem csak a prémium szegmensben, sok esetben már belépőszintű modelleken is megtalálható az új csatlakozó típus. 

Akadnak olyanok is, akik szerint sokkal szigorúbb szabályok kellenének. A sustainablySMART kimutatása szerint az elektromos hulladék nagy részét az adapterek teszik ki, nem pedig a vezetékek, így aztán az volna a legjobb, ha az új telefonok dobozában egyszerűen nem volna töltő. Ezt a gyakorlatot be is tiltanák, így sokkal többen használnák a régebbi töltőiket. Ideális esetben egy közös töltési szabvány is részét képezhetné jogszabálynak (nem csak a csatlakozó), a Google már így is elvárja az USB Power Delivery protokoll támogatását azon mobilok esetében, amelyeknek USB-C portja van.

Sajnálatos módon azonban az újabb 40-60 wattos töltéssel ellátott eszközök gyártónként más-más szabadalmaztatott technológiát használnak, és lassabban töltenek, amikor egy USB PD adapterre vannak kötve. Hasonló a helyzet a vezeték nélküli töltők esetében is. 

A jogszabály mellékletében szerepelnek statisztikák is, melyek szerint 2016-ban a globális átlag évi 6 kg elektromos hulladék volt személyenként. Ehhez képest az átlagos európai polgárok 16,6 kg e-szemetet termeltek, ami valóban egy elképesztő mennyiség. Az új rendelet nem csupán az egységesítésére szólít fel, hanem a korábbi töltők és adapterek gyűjtésének, valamint újrahasznosításának fokozására.  

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid