Az Nvidia felvásárolta az ARM-et

0

Az alkalmazottaknak címzett nyilvános levélben jelentette be az Nvida vezérigazgatója, Jensen Huang, hogy a pletykák valósak, és cégünk valóban felvásárolja a brit székhelyű chiptervező vállalatot, az ARM-et. A jelentések szerint az üzlet 40 milliárd dollárért üttetik nyélbe, így ez lesz a legdrágább befektetés a félvezető-gyártás történelmében.

Az ARM egy külön részleg lesz az Nvida berkein belül, és továbbra is Cambridge-ben lesz a székhelye. Ezeken túlmenően az ARM megtartja majd semleges és nyílt licencmodelljét a már meglévő számtalan partnerével együtt.

A felvásárlás akár azt is jelentheti, hogy újra lesznek majd az Nvidia nevével fémjelzett mobilos lapkák a jövőben, mint anno a Tegra széria, ugyanakkor a közös együttműködés fókuszában nem ez, hanem a különböző felhőszolgáltatások és adatközpontok fognak állni.

“Egyesítjük erőinket az ARM-mel, hogy létrehozzunk egy vezető számítástechnikai vállalatot a mesterséges intelligencia korszakára. Az MI a mi időnk leghatalmasabb technológiai ereje. Az adatból való tanulás képességének köszönhetően az MI szuperszámítógépek képesek lesznek olyan szoftvert írni, amelynek megalkotására az ember képtelen. Csodálatos módon az MI szoftver képes érzékelni a környezetét, kikövetkeztetni a legjobb megoldást, és intelligensen viselkedni. A szoftverek ezen új formái képesek lesznek a számítástechnikát a világ összes szegletébe elvinni. Egy nap a milliónyi mesterséges intelligenciát futtató számítógép egy teljesen új internetet fog alkotni, a Dolgok Internetét (Internet-Of-Things), ami ezerszer nagyobb lesz, mint az az internet, amit manapság az emberek használnak. Most, hogy az Nvidia mesterséges intelligenciára épülő számítástechnikája egyesül az ARM CPU fejlesztésével, meg fogjuk ragadni az előttünk heverő hatalmas MI lehetőséget, és fejleszteni fogjuk a felhőre alapuló számítástechnikát, amelynek a telefonok, a PC-k, az önvezető autók, a robotika, az 5G és az IoT is részét képezik majd.” – Jensen Huang

Az ARM a világ legnépszerűbb chipfejlesztője, a processzor licenceit szinte minden modern okostelefonban megtaláljuk. A nevükhöz fűződnek többek között a különféle Cortex magok, gyakorlatilag ilyenre épül szinte az összes jelenlegi mobil és tablet, valamint a Mali grafikus egységek, amelyek szintén széles körben elterjedtek. A telefonokon kívül az általuk fejlesztett kódokat és chip rendszereket a háztartási gépektől a szuperszámítógépekig számtalan eszközben hasznosítják.

Az Nvidia optimista jövőképét bizonyos szabályozási akadályok azért besötétíthetik, ugyanis az ARM olyan gyártókat is ellát chip dizájnokkal, mint az Apple, a Qualcomm, vagy az AMD. Az almás vállalat szempontjából különösen érdekesek az új fejlemények, hiszen nemrégiben jelentették be áttérésüket az Intel processzorairól ARM konstrukciókra, és a döntés a teljes Mac vonalat érinti. Az elmúlt években az Apple kerülte az Nvidia videóvezérlők alkalmazását saját asztali gépei esetében, így lebilincselő lesz látni, hogy az akvizíció milyen módon hat majd a jövőbeni együttműködésükre.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid