Az USA még jobban keresztbe tehet a Huaweinek

0

Egyelőre egyáltalán nem tűnik úgy, hogy enyhülne az USA és a Huawei viszonya, sőt, hamarosan újabb lépéseket szavazhatnak meg a kínai vállalat ellen. Ráadásul nem is csak a Huaweiről van szó, a ZTE is hasonló helyzetben van.

Az amerikai telekommunikációs hivatal (FCC) november 19-ére két fontos ügyben is szavazást írt ki, és mindkettő az említett kínai vállalatokkal kapcsolatos. Az egyik, hogy kizárják a Huawei és a ZTE hálózati eszközeit a “támogatott” készülékek közül. Van ugyanis egy évi 8,5 milliárd dolláros alap, amelyet arra fordítanak, hogy a szegényebb háztartásokhoz is eljuthassanak a szolgáltatók, és ha megszavazzák a javaslatot, akkor a két kínai vállalat ebből ki lesz tiltva.

A másik indítvány talán még komolyabb, ez ugyanis arra vonatkozik, hogy a már meglévő amerikai hálózatoknál kellene lecserélni a Huawei és ZTE eszközöket más alternatívákra. Ez egy komplett program lenne, amelynek keretében először felmérnék, hogy mennyi ilyen “nem kívánatos” hálózati felszerelés van használatban, majd támogatásokat nyújtanának ezek folyamatos kiváltására.

Az indoklás sem maradt el természetesen az FCC közleményében azt írja, hogy a Huawei és a ZTE is olyan nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ami elfogadhatatlan a számukra. A vállalatok összefonódtak a kínai kormánnyal, és fennáll a veszélye annak, hogy kémkedésre használnák fel ezeket az eszközöket. Az 5G hálózatok terjedésével pedig ez a kérdés különösen fontos, hiszen teljesen új infrastruktúra kiépítése szükséges.

“Ahogy az Egyesült Államok fejleszti a hálózatait az új generációs vezeték nélküli technológiákhoz — 5G —, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a kockázatot, hogy a kínai állam ki fogja használni a hálózat sebezhetőségeit annak érdekében, hogy kémkedjen, vírusokat és kártevőket juttasson el, vagy más módon veszélyeztesse a kommunikációs hálózatokat.” – írja az FCC vezetője, Ajit Pai.

Forrás, via AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid