Az USA nekiment a Facebooknak, az Instagram és a WhatsApp eladására kényszeríthetik

0

Amiről eddig csak hallani lehetett, most bekövetkezett: a Facebooknak a bíróságon kell felelnie olyan vádakra, mint a konkurencia ellehetetlenítése, illetve a monopolizálás. Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága perbe fogta ugyanis a közösségi oldalt üzemeltető vállalatot, és ha veszítenek, akár arra is kötelezhetik őket, hogy eladják a hozzájuk tartozó Instagram és WhatsApp szolgáltatásokat.

Lényegében azzal vádolják a Facebookot, hogy visszaélt az általa kialakított monopol helyzettel, és azt arra használta, hogy ellehetetlenítse a konkurenciát, ráadásul mindezt a felhasználók kárára is tette.

Letitia James, a New York-i főügyész azt nyilatkozta, kritikus fontosságú, hogy megakadályozzák a kisebb cégek ragadozó stílusban való felvásárlását, és abban is biztos, hogy ha ez sikerül, az visszaállítja majd a piac stabilitását. Ahhoz, hogy a Facebook monopol helyzetét meg lehessen törni, akár arra is kényszeríthetik a céget, hogy adja el a két legértékesebb tulajdonát, ami nem más, mint a fotós tartalmakra fókuszáló Instagram, valamint az üzenetek küldését szolgáló WhatsApp. Előbbit egy 1 milliárd dolláros akvizíció keretén belül szerezte a Facebook 2012-ben, míg utóbbit 2014-ben vették meg, nem kevesebb, mint 19 milliárd dollárért.

A Facebook természetesen reagált a vádakra, és azt állítják az egész nem más, mint a történelem újraírására tett kísérlet, nem mellesleg a sikeres üzleti működés büntetése. A közösségi oldal munkatársai úgy vélik, nem lehet másról szó, mivel az FTC, vagyis a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság akkoriban jóváhagyta a felvásárlásokat, szerintük minden törvényesen zajlott le. Másfelől azt is hozzátették, nem tesznek semmi rosszat a felhasználókkal sem, akiknek ha valamiért mégsem tetszik az adott szolgáltatás, bármikor választhatnak másik termékeket, nincs felettük kényszer.

Ti mit gondoltok? Ideje megtörni a Facebookot, mert túl nagyra nőtt, vagy aki sikeres, azt hagyni kell érvényesülni?

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid