Bemutatkozott az Android M – itt a 10 legfontosabb újítás

4

A Google I/O konferencia tegnap esti előadásán kiderültek az Android M főbb újításai. Több érdekes és hasznos dologgal is bővülni fog az új Android, nézzük a fontosabbakat!

1. Alkalmazásengedélyek könnyebb kezelése

Eddig csak úgy tudtuk telepíteni az alkalmazásokat, ha minden jogosultságot megadtunk, amit kértek. A rendszer eléggé rugalmatlan és nehezen átlátható, de az Android M szerencsére teljes megújulást hoz majd ezen a területen.

fotó: hvg.hu

fotó: hvg.hu

Az új Androidban mindössze 8-féle alkalmazásengedély lesz (helyadatok, kamera, mikrofon, kapcsolatok, telefon, üzenetek, naptár, szenzorok), ráadásul ezekkel nem is kell foglalkoznunk a telepítés során. Az egyes jogosultságokat akkor tudjuk majd megadni vagy megtagadni, amikor az app először akar az adott dologhoz hozzáférni. Az alkalmazás ráadásul akkor is működőképes marad, ha nem adunk valamire engedélyt, egyszerűen csak az adott funkció nem lesz elérhető benne.

2. Végre kapunk sötét témát is

A Lollipopban debütált Material Design kifejezetten ízléses, látványos és letisztult lett, de a fehér háttérrel sokaknak nem sikerült megbarátkozni. Az Android M kinézete keveset változik a nyalókás rendszerhez képest, de végre választhatunk világos és sötét téma között, aminek sokan örülni fognak (különösen az AMOLED kijelzős mobilok tulajai).

Dark-theme-in-Android-M-1

3. Jobb alkalmazásokon belüli böngészés és linkelések

Ha egy weboldalt egy adott alkalmazáson belül jelenítettünk meg eddig, akkor az sokszor nehézkes és lassú volt. Az új Custom Chrome Tabs funkció azonban lehetővé teszi, hogy egy másik appon belül is a Chrome-ot használjuk böngészésre. Ez ráadásul a fejlesztők dolgát is nagyban megkönnyíti.

Az alkalmazásokon belüli linkelések is sokat fejlődnek. Ha a jövőben például e-mailben kapunk egy facebookos vagy twitteres linket, akkor az a megfelelő programban fog megnyílni.

4. Megújul az alkalmazások menüje

Több szempontból is változik az alkalmazások listája. Egyrészt függőleges irányba lehet majd mozogni, az eddigi vízszintes helyett, másrészt pedig ABC sorrendbe rendeződnek az ikonok. Felül lesz egy kiemelt sáv a kedvenceknek, ráadásul keresőt is kapunk.

New-app-drawer-android-m

5. Megint lesz néma mód

Sokan meglepődve tapasztalták, hogy a Lollipopból kikerült a megszokott néma mód, amit korábban a hangerő gomb lefele nyomkodásával egyszerűen be lehetett kapcsolni. Persze lett helyette más opció, de az mégsem ugyanaz, és bonyolultabb is, szóval a legtöbben azért nem örültek a változásnak.

Az Android M-be szerencsére visszatár a megszokott néma mód, amit a hangerő gombbal is bekapcsolhatunk. Ilyenkor csak az ébresztő szólalhat meg, semmi más.

6. Ujjlenyomat-olvasás natív támogatása

Eddig a gyártóknak saját szoftvert kellett fejleszteni, ha ujjlenyomat-olvasót akartak a mobiljukba szerelni, az Android M azonban már gyárilag támogatja majd az ilyen szenzorokat. A független alkalmazásfejlesztők szintén lehetőséget kapnak, hogy hozzáférjenek az ujjlenyomat-olvasóhoz, és ehhez kapcsolódó funkciót építsenek a programjaikba.

7. Továbbfejlesztett RAM menedzser

Az új Android már egy továbbfejlesztett memóriamenedzserrel érkezik. Megnézhetjük majd minden egyes app átlagos és maximális RAM fogyasztását, és azt is nyomon követhetjük, hogy melyik alkalmazás fut folyamatosan a háttérben, és melyik ritkábban. A bezárás és a kényszerített leállítás lehetősége pedig továbbra is megmarad.

Android-M-new-RAM-manager

8. Duplájára nőhet a mobilok üzemideje

A Google azt ígéri, hogy az Android M révén akár kétszer annyi ideig bírja majd a mobilok akksija. Ez elég merész kijelentés, ami mögött egy érdekes szoftveres megoldás lapul. A Doze egy olyan akkukímélő funkció lesz, ami figyeli, hogy a készülék éppen mozog, vagy nyugalmi állapotban van. Ha nincs mozgás, azaz feltehetően nem tarjuk a kezünkben a mobilt, akkor a rendszer lekapcsolja a nem használt appokat. Az értesítések persze ettől függetlenül megjelennek majd.

battera-life

9. Android Pay

Úgy látszik, hogy hatalmas lehetőségek (és nagy pénzek) vannak a mobilfizetési rendszerekben, hiszen az Apple Pay és a Samsung Pay után most az Android Pay is bejelentésre került. Ez első körben az USA-ban jelenik majd meg, de később más helyeken is elérhetővé teszik. Az egész technológia egyébként NFC technológián alapul, és hasonlóan működik majd, mint a PayPass bankkártyák.

Android-Pay

10. USB-C csatlakozó támogatása

Az Android M már USB-C támogatással érkezik. Az újfajta port egyik fontos előnye, hogy reverzibilis, azaz fordítva is bele tudjuk dugni a csatlakozót, ráadásul a töltés is gyorsabb lesz.

usb-type-c

Ezek lennének tehát a lényegesebb újítások, persze a teljes lista jóval hosszabb. Az Android M végleges neve még nem derült ki, mint ahogy a pontos verziószám sem. Lehet, hogy Android 6.0 Muffin lesz a vége, de teljesen más is elképzelhető.

Mikor érkezik az Android M? Ez talán az egyik legfontosabb kérdés az új rendszerrel kapcsolatban, amire szintén nem kaptunk pontos választ, de valamikor a harmadik negyedévben várható a megjelenés, azaz július és szeptember között. Először természetesen a Nexus készülékek, az Android One telefonok és a Google Play Edition modellek frissülnek majd, minden más csak ezek után.

PhoneArena (2), HVG.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid