Hivatalos a Kirin 970 – Az első mesterséges intelligenciával támogatott csúcslapka

0

A Huawei az IFA kiállításon hivatalosan is leleplezte a Kirin 970 lapkáját, amely egy különálló processzort kapott a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számításokhoz.

A Huawei elárulta, hogy elsőként a Mate 10 és Mate 10 Pro készülékekben debütál majd a Kirin 970, ami a legmodernebb, 10 nm-es gyártástechnológiával készül. Ez 20%-kal nagyobb teljesítményt és energiatakarékosabb működést tesz lehetővé az előd Kirin 960-hoz képest.

Az új lapka egy 8 magos processzort tartalmaz, amely négy darab 2.4GHz-es Cortex-A73 egységből és négy 1.8GHz-es Cortex-A53 magból áll. Ehhez jön még egy 12 magos Mali-G72MP12 GPU a grafikai számításokhoz.

A chipset igazán nagy újítása a beépített NPU (Neural Processing Unit), ami egy különálló processzor, kifejezetten a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számításokhoz. Ez egy speciális egység, ami 25-ször gyorsabban és 50-szer takarékosabban képes elvégezni a neki szánt feladatokat, mint egy tipikus négy Cortex-A73 magból álló klaszter.

A Huawei szerint egyébként a jövő az AI-vel (mesterséges intelligencia) működő készülékeké:

“A mesterséges intelligencia korában az intelligens készülékek egyre inkább önmagunk kiterjesztésévé válnak. Hasznos, hatékony, könnyen hozzáférhető információval és szolgáltatásokkal látnak el minket, egyre lenyűgözőbb élményeket kínálva. Az AI fogja a következő szintre emelni az okoskészülékek intelligens fejlődését, mert nem passzívan reagál a felhasználói igényekre, hanem érzékeli majd a kedvünket és a környezetünket, így proaktívan ajánl majd új módokat arra, hogy kapcsolatba lépjünk a világgal.”

Említést érdemel még a 4.5G-s, Cat. 18-as LTE modem is, amely akár 1.2 Gbps-os letöltési sebességet is lehetővé tesz.

A Huawei Mate 10 modellek bemutatója október 16-án lesz, azaz még durván másfél hónapot kell várni az első Kirin 970-es telefonokra.

forrás: Huawei

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid