Végleg bezár a Google Stadia, pénzvisszatérítést kapnak a felhasználók

0

A Google hivatalos nyilatkozatban tudatta a világgal, hogy megszünteti játékstreaming szolgáltatását, a Stadiát. Idén még használhatjuk a felhős játékot kínáló ökoszisztémát, de 2023. január 18-án végleg bezárja kapuit.

A keresőóriás minden hardver- és szoftver vásárlást visszatérít a platform felhasználóinak. Aki megvásárolta a Stadia kontrollert ugyanúgy visszakapja a pénzét, mint azok, akik a szolgáltatás online áruházában vásároltak játékokat vagy kiegészítő tartalmakat. A pénzeket valamikor 2023 január közepe környékén fogják visszautalni az érintetteknek.

A Stadia létrehozásához és működéséhez használt fejlesztések szerencsére nem mennek a szemétbe, minden kapcsolódó technológiát fel fognak használni, ezeket a YouTube, a Google Play és a kiterjesztett valóság platformjain fogják a továbbiakban alkalmazni. Nem lesznek elbocsátások sem, a Stadia munkatársai a vállalaton belül máshol folytathatják a munkájukat.

Sajnálatos, ám cseppet sem meglepő ez a fejlemény. A Google Stadia 2019 tavaszán indult el, érkezését a videojáték-ipar kétkedve fogadta, elsősorban azért, mert a keresőóriás híres arról, hogy a nem egyből sikeres projekteket rövid időn belül elkaszálja. Sok kritikát kaptak a platform magas költségei is, hiszen nem a már meglévő játékainkat (GeForce Now) vagy egy nagyobb katalógust (Xbox xCloud) kaptunk, hanem külön meg kellett venni újra a címeket, és a választék sem volt a legjobb.

A nyáron még azt állították, hogy nincs tervben a Google Stadia bezárása

Már akkor lehetett sejteni, hogy valami gond van, amikor 2021-ben az exkluzív címek fejlesztésért felelős stúdiót a Google megszüntette, majd a részleg vezetője elhagyta a vállalatot. A végzet kardja folyamatosan ott lebegett a Stadia felett, és bár idén júliusban felröppentek a szóbeszédek a bezárásról, a Google akkor még bőszen tagadta ezeket a felvetéseket.

Egyébként attól, hogy a Google Stadia lehúzza a rolót, a felhős játékot nem kell temetni. A GeForce Now, az Xbox xCloud, az Amazon Luna továbbra is megmarad alternatívának, a mögöttük lévő cégek, vagyis a Microsoft, az Nvidia, illetve az Amazon továbbra is elkötelezettek ezen szolgáltatásaik mellett. Ami pedig a Stadiát illeti, igencsak illusztris katakombába ereszkedhet alá, hiszen a Google “családi kriptájában” olyan termékek, ötletek, koncepciók nyugszanak, mint a moduláris kialakítású okostelefonokat kínáló Project Ara, a Google Glass okosszemüveg, a Google+ közösségi oldal vagy az Allo üzenetküldő szolgáltatás. Amúgy egy egész oldalt dedikálták azoknak a szolgáltatásoknak, szoftvereknek és hardveres termékeknek, amelyeket a Google kivégzett, ide kattintva tudtok csemegézni.

Tipp: Ne dobjátok ki a Stadia vezérlőt, mert kábeles összeköttetésen keresztül simán használható PC-vel Steam és Epic Games játékokhoz egyaránt, habár előfordulhat, hogy szükségetek lesz egy remapper szoftverre a kontroller mellé. Nyugodj békében Stadia!

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid