BlitzHome BH-CMM5 eszpresszógép teszt – Minőségi szint ugrás a kávékészítés terén

0

A BlitzHome BH-CMM5 egy fémházba bújtattot professzionális karos kávégép, amely 1620 W teljesítménnyel és 20 bar nyomással rendelkezik. Ez az integrált kávédarálóval, PID vízhőmérséklet-szabályozó rendszerrel és beépített nyomásmérő órával ellátott gép azoknak készül, akik nem bíznak a véletlenre semmit, és odahaza is tökéletes kulináris élményekre törekednek.

  • BlitzHome BH-CMM5 eszpresszógép beszerzéséhez a BGHUCJ63 kuponkód használatával csak 287,19 dollárra lesz szükségünk, ami biztosítással és ingyenes szállítással 95 ezer forintot jelent. A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! 

A Banggood saját márkája, a BlitzWolf az átláthatatlan termékportfólió megelőzésére létrehozott egy saját almárkát BlitzHome néven. A nagy népszerűségnek örvendő forrólevegős okos sütőjüket már teszteltük. Most egy olyan gép kerül terítékre, amely olyan koffeines nedűt állít elő, amit a világon milliók fogyasztanak napi szinten.

A magyar szájhagyományban az úgynevezett „fekete leves”, azaz a kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté 1680 környékén. A mai kávégépek ősének megalkotása Achille Gaggia nevéhez fűződik. Az 1947-ben bemutatott gép már 8-10 bar nyomáson engedte a kávéfejbe a vizet, ami már megfelelő extrakciós folyamatot eredményezett.

A kávé Kínában az 1890-es évek végén jelent meg, az 1,4 milliárd lakosú ázsiai országban már több, mint 250 millió kávéfogyasztó van. A nagy kereslet ellenére a BlitzWolf és a BlitzHome sem tanulta ki a kávégép gyártás mesterségét, egyszerűen csak átcímkézték a vendéglátóipari berendezésekre szakosodott német cég, a Royal Catering RC-BCPM01-es kávéfőzőjét. Ugyanezzel a géppel ETA Artista PRO 5181 90000-es néven is összefuthatunk egyébként.

Az előbb említett német és cseh kávéfőzők a magyar piacon is beszerezhetők, 160-190 ezer forintos áron. Tesztalanyunkból ennyi pénzért kettőt is adnak! Érdemes közelebbről is megismerkedni ezzel a gépcsodával.

A készülék méretes dobozát kinyitva, a gép feletti részben hungarocell ágyban találjuk a kiegészítőket. Kapunk 2 darab rozsdamentes acél szűrőt, egy vagy két csésze kávé elkészítéséhez, egy tampert, egy mérőkanalat, egy tisztitó ecsetet, egy szűrő kiszedő tűt és a szokásos papírokat. A szabványos, 58 mm-es átmérővel rendelkező szűrőkart és a daráláshoz szükséges tartókart is itt fogjuk megtalálni. Tejhabosító edény és nyomásfokozós szűrő nem jár. Az utóbbit, a ,,mű crema” készítésére használt szűrőt a kávé igazi szerelmesei egyáltalán nem fogják hiányolni. Érdemes lesz egy 58 mm-es vakszűrőt is beszerezni a későbbieken, a háromutas szelep tisztításához.

A 41 x 28 x 32,5 centis méretekkel és 9,34 kilogrammos tömeggel rendelkező géptest teljes egészében fémből készült. A 250 gramm kávébab befogadására képes tároló és a 2,7 literes víztartály egyaránt műanyag. Mindkettő egy mozdulattal eltávolítható a feltöltéshez vagy a tisztításhoz.

Az eszpresszógép legmeghatározóbb eleme a beépített analóg nyomásmérő, amely elengedhetetlen a tökéletes kávékészítéshez. Tőle balra a bekapcsoló és a forró víz, jobbra pedig az egy, illetve két csésze kiválasztására szolgáló LED-es nyomógombok láthatók.

A csepptálca felett balról, a 15 fokozatban állítható, kúpos őrlőművel szerelt daráló található, amellyel különböző szemcseméretű őrleményt állíthatunk elő. A gyártó a 8-10-es fokozatot ajánlja, de ezt kávéfajtánként egyedileg állítják az igazi profik.

Az őrléshez csak helyezzük a kart a tartójába, és enyhén befele tolva – az őrlő gombot ezáltal benyomva -, indul is a folyamat. A daráló a piros reteszelő gomb benyomása után eltávolítható, így pofon egyszerű a tisztítása.

A jobb oldal főszereplője a minden irányba forgatható, gömbcsuklós gőzkar. Kis gyakorlás után tökéletesen homogén, öntésre is alkalmas tejhab gyártható.

Ehhez a gőzt a készülék oldalán található tekerőkapcsoló segítségével szabályozhatjuk.

A kávéfőző rész thermoblock rendszerű, kiegészítve egy PID – nagy pontosságú elektronikus vízhőmérséklet-szabályozó rendszerrel.

Jöhet a feketeleves, avagy miként kerül a koffein bomba a csészébe. A kávét a ,,szarvasival” vagy a kotyógóssal főzzük, az eszpresszót azonban készítjük a megfelelő technikával és eszközökkel!

A minősített, igazi olasz presszókávénak az alábbi kritériumoknak kell megfelelnie:

  • felhasznált kávéőrlemény mennyisége: 7 g ± 0,5
  • kávéfőzőből kifolyó víz hőmérséklete: 88°C ± 2°C
  • kávéital hőmérséklete: 67°C ± 3°C
  • főzés folyamata során a víz nyomása 9 bar ± 1
  • csapolás ideje 25 másodperc ± 5 másodperc
  • kávéital mennyisége (beleértve a „crema”-t is: 25 ml ± 2,5ml

A kávékészítés egy szakma, amely barista képzésen elsajátítható. A legtöbb gyártó a fentebb írt értékektől eltérő értékeket ad meg gyári ajánlásként. Esetünkben is így van, a mellékelt szűrőkkel a 13-15, illetve dupla kávé esetében 20-22 gramm őrlemény az előírt.

A kávé több legnagyobb része víz, vagyis nagyon nem mindegy, hogy milyen vízzel készítjük el kedvenc italunkat, ezért alapszabály a szűrt víz használata.

A minőségi kávéfőző gép ismérve, hogy a teljes átmelegedéséhez 15-20 percre van szükség, mivel ezek nem hitvány műanyag testű rettenetek. Ezen időn belül indítsunk el egy üres csapolást, amitől gyorsabban átmelegszik a gép és a szűrőtartó kar is.

Jöhet az őrlés, amihez szükségünk lesz egy mérlegre is. A gyártó által ajánlott 8-10-es fokozaton daráljunk le 13-15 gramm kávébabot. Túl durva őrlemény esetén a forró víz túl gyorsan átfolyik a kávén. Az ital íztelen, híg és gyenge. Túlságosan finomra őrölt szemeskávénál éppen ellenkező hatást érünk el. Az őrlemény a víz hatására még jobban összetömörödik, szinte nem engedi át magán a forró vízsugarat. A túloldódás következtében a kifolyó ital méreg erős, sötét színű, keserű lötty lesz.

A következő művelet a kávé tömörítése (tamperolása) a szűrőtartó karba. A szakirodalom 12-14 kg nyomást javasol – ezt persze elég nehéz lemérni-, úgyhogy egy határozott mozdulattal nyomjuk le a tamperral az őrleményt, majd csavaró mozdulattal emeljük fel a tampert. Nagyon fontos, hogy egyenletes felületet hozzunk létre, ha a kosárban az őrlemény vastagsága egyik oldalon kisebb, a víz inkább arrafelé fog haladni, a kioldódást nem lesz jó, hígabb kávé, gyengébb crema és íz lesz az eredmény.

Jól beállított őrlési finomság, őrlési mennyiség, illetve tömörítés mellett a presszókávé az előáztatással együtt (0,2 – 0,3dl) 20-30 másodperc alatt folyik le a karból, 9 bar nyomáson az előmelegített csészébe. Ha túl gyorsan folyik le a kávé, akkor finomabb őrlésre, több őrleményre vagy erősebb tömörítésre van szükség. Lassú lefolyás esetén (30 másodperc felett), durvább őrlésfinomságot, kevesebb őrleményt vagy kisebb erővel történő tamperolást kell végeznünk. Az esetleges hibáról a nyomásérték már menet közben tájékoztat bennünket. A zacc is árulkodó, ha a pogácsa felülete nem nedves és a szűrő lenyomata sem látszik rajta, akkor a kávénk biztosan nem jó.

A gyártó 1 adag elkészítéséhez 60, duplához pedig 100 milliliter víz kiengedését programozta az egy, illetve két csésze gombra. Természetesen ezt mi egyénileg is módosíthatjuk, szóval még egy plusz állítási lehetőség a fentieken kívül.

A tejgőzölés sem egyszerű, érdemes megnézni ezt a 10 perces videót a témában. Amit még tudni kell, hogy nincs külön fűtőkör a gőzöléshez, egykörös rendszerünk van. Igazából ez nem gond, mert a kávét készítjük el előszőr és utána a tejhabot. Egyébként 200 ezer forint alatt minden eszpresszógép ilyen rendszerű.

A gép átcímkézett verzióját ETA Artista PRO 5181 90000 néven az Alza az ipari kávéfőzők kategóriájában árulja, szóval ez már nem egy alsó polcos termék. Baromi jól nézi, bármelyik konyha dizájnjába beleillik ez a masszív gépcsoda. Hibaként, átlagos felhasználó szempontjából a ház felső részén kialakított csészemelegítő említhető meg, ami elég gyenge, nem melegíti fel a poharakat rendesen.

Maximalista coffee-geek szemmel nézve a bojleres-hőcserélős, kétkörös rendszerrel és manuális hőfokszabályzással rendelkező gépek jelentik a csúcsot, a BH-CMM5 eszpresszógép nem ilyen.

Az automata kávéfőzők drágábban, kevésbé jó eszpresszót főznek, vagyis nem a jobb kávét fizetjük meg, hanem a kényelmet. Az olcsóbb, különösen a műanyagházas rettenetek, azok kávét főznek, nem eszpresszót készítenek, ég és föld a különbség. Tény, hogy a BlitzHome BH-CMM5 eszpresszógéppel nem egyszerű a kávékészítés, speciel nekünk 15-20 csapolás után sikerült elkészíteni az első igazi olasz presszókávét. Csak azok vegyék meg ezt, vagy más ehhez hasonló félprofi eszpresszógépet, akik rendelkeznek némi barista tudással, vagy érdekli a téma, máskülönben csalódás lesz!

A végére maradt a legjobb, avagy mennyibe kerül a minőségi szint ugrás a kávékészítés terén. A BlitzHome BH-CMM5 eszpresszógép beszerzéséhez a BGHUCJ63 kuponkód használatával csak 287,19 dollárra lesz szükségünk, ami biztosítással és ingyenes szállítással 95 ezer forintot jelent.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid