BlitzWolf BW-HP5 Bluetooth fejhallgató teszt – Sokat kínál, de keveset kér

0

A BlitzWolf egy új generációt hozott a vezeték nélküli fejhallgatói sorába, a BW-HP5 elődei nyomdokaiba lépve sokat kínál, de keveset kér.

  • A BlitzWolf BW-HP5 megvásárlásához a BG8db0da kuponkód használatával csak 57,11 dollárra lesz szükségünk, ami 20 ezer forint.
  • A terméket kínai raktárból küldik, hozzánk a rendelést követően 10 munkanapon belül megérkezett. Nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

Alig pár évvel ezelőttig a zajszűrővel ellátott, vezeték nélküli Bluetooth fejhallgatók piaca meglehetősen szűk volt, azóta persze nagyot változott a helyzet. A 40 és 20 milliméteres dupla dinamikus meghajtókkal ellátott BlitzWolf újdonság, a BW-HP5 egyből kettős aktív zajcsökkentő technológiával (ANC) örvendezteti meg a leendő vásárlókat.

Új tesztalanyunk a travel fejhallgatók táborát erősíti, beépített headset funkcióval, jó komfortérzettel, diszkrét külsővel és mindezt vezeték nélküli kivitelben. Az akár 75 órás üzemidő, az AAC HD audio dekódolás és a többpontos kapcsolat (vagyis a fejhallgatóhoz egyszerre két Bluetooth-eszközhöz is csatlakoztatható) figyelemre méltó extrák, ráadásul az ára is versenyképes, szóval érdemes közelebbről is megismerkedni a kütyüvel.

A jól megszokott zöld-fehér pakk, amelyben a fülhallgató érkezett, maximum csak az FTC szurkolók körében vált ki érzelmet. A doboz tartalma sem túl érdekes, egy Type-C töltőkábel, egy hordtáska és egy használati utasítás az ellátmány.

A fejhallgató over-ear típusú, tehát teljesen elfedi a fület. A jól illeszkedő párnák segítenek kizárni a külső zajokat, több órás viselés is kényelmes volt, nem nyomnak és nem szorítanak sehol.

A fejhallgatópánt felső részén elhelyezett puha szivacs betét is kellően puha, kis idő után el is felejti az ember, hogy a kobakján van a fejhallgató.

A BW-HP5 fő építőeleme a műanyag, abból is a jobbfajta, amely nem karcolódik, és a matt fekete felületen az ujjlenyomatok sem látszódnak. Az állítócsúszkák fémből készültek, így eltörni biztosan nem fognak, ezekkel 6 fokozatban állíthatjuk a fejhallgató méretét. A könnyű hordozhatóság érdekében a fejhallgatót egészen kicsire össze is lehet csukni, sőt, a kagylók 90 fokban el is hajthatók, így a nyakba akasztott viselet is kényelmes lenne, de… Sajnos az L és R, azaz a jobb és bal oldal jelzése fel vannak cserélve, így rossz irányba lehet csak kifordítani a fülpárnákat, ami egy elképesztő tervezési, illetve ergonómiai hiba. Valami kapcsolat biztosan van az Edifier és a BlitzWolf között, mert ezt a hibát ők is elkövették a W860NB modellnél. A fejhallgató súlya mindössze 318 gramm, egyáltalán nem nehéz, hosszabb távon is kényelmesen viselhető.

Minden kezelőszerv a jobb oldali kamrán található. Alul sorakozik egymás után az USB-C aljzat és a kék-piros színben visszajelző értesítési LED. Felettük a bekapcsoló gombbal a ki-be kapcsoláson és a lejátszás megállításán-elindításán kívül a hívásokat fogadhatjuk, illetve hosszan nyomva utasíthatjuk el. A hangasszisztenst a bekapcsológomb kétszeri megnyomásával indíthatjuk a telefonunkon. Az aktív zajszűrés kapcsológombját találjuk még itt, amivel választhatunk az éppen használni kívánt üzemmódok között.

Ugyanazon fülhallgató-burkolat másik oldalán található a két hangerőszabályzó billentyű, amellyel nem mellesleg a számokat is tudjuk léptetni előre és hátra a gombok nyomva tartásával.

Az ANC-nek (aktív zajszűrés) három fázisa van:

  • Zajcsökkentés bekapcsolva
  • Transparency (környezeti zajok/hangok felerősítése) mód
  • Normál mód

Az aktív zajszűrést kezdetben a hadsereg, pontosabban a repülés számára vezették be, hogy a pilóták a pilótafülkében tartózkodva ne őrüljenek meg a környezeti zajoktól. A civil szférába az ANC preferenciái egészen mások, de a lényeg itt is az, hogy a készülék mikrofonjai figyelik a környezetet, és a hangot ellenfázisban továbbítják, így elnyomják a külső zajokat. A BlitzWolf „csúcstechnológiás” kettős zajcsökkentésre képes (Dual Hybrid Noise Cancelling) technológiát használ, amely ötvözi az előre- és a visszacsatoló zajcsillapítást az analóg és digitális jelfeldolgozással. Az BW-HP5 úgy valósítja meg ezt az aktív zajcsillapítást, hogy felismeri a fülhallgatón kívülről érkező zajokat, és olyan ellentétes hangmintákat bocsájt ki, amelyek semlegesítik ezeket. Ehhez hat mikrofont használ és egy különálló processzort, amely elemzi a mikrofonok által mért külső és belső zajt.

Ez leírva nagyon menő ficsőrnek tűnik, de a no name (valószínűleg dzsunka gyártótól származó) processzor és en bloc az egész zajszűrés teljesítménye elmarad a várakozástól. Gyári adatok szerint a rendszer 40 dB-lel tudja csökkenteni a zajokat, leginkább az alsó- és középtartományokban. A felső tartományban még sok zaj átszűrődik, de ettől még nem mondhatjuk, hogy pocsék lenne a zajelnyomás, csak nincs meg az a süketszoba érzés, mondjuk ennyi zsetonért ezt ne is várjuk el. Száz szónak is egy a vége, tesztalanyunk aktív zajszűrése sajnos nem mindent képes elnyomni, a beszéd és a magasabb hangok átjutnak, ahogy a hangszigetelés sem tökéletes. Zenhallgatás közben, ANC módban a hangzás sokkal melegebb tónusra vált, amit sokan kedvelnek, csak sajnos ezt a magasak és a közepek is megsínylik. Ellenben a Transparency mód remekül funkcionál, tisztára olyan, mint egy hallókészülék ebben az üzemmódban a fülesünk.

Az okostelefonokhoz és más készülékekhez Bluetooth-on fog vezeték nélkül kapcsolódni a BW-HP5. Egy Bluetooth 5.0 modul került itt bevetésre, amiről azt kell még tudni, hogy képes több forráshoz csatlakozni egyidejűleg. Szóval megoldható, hogy a PC-n nézünk egy filmet és a mobilunkra befutó hívást rögtön a fejhallgatón fogadjuk, ez zseniális, bár a BlitzWolf a többpontos kapcsolatot már a „fejhallgató kőkorszakban” is alkalmazta. Egyébként az előbb linkelt tesztben szereplő füles – és a gyártó összes általunk tesztelt terméke – a mai napig is hibátlanul üzemel, ez meg azért csak jelent valamit.

Ebben az árszegmensben nem elvárható az SBC/AAC-n túl komolyabb kodek támogatása, mint például a Qualcomm által fejlesztett aptX, aptX HD vagy a Sony által fejlesztett LDAC szabvány. Bár az utóbbiak a sztenderd kodekhez képest jelentős előrelépést jelentenek, de ugyanúgy veszteséges tömörítéssel dolgoznak, tehát a hagyományos kábelezéssel összehasonlítva még mindig kimutatható minőségromlást okoznak. Az persze vitatott, hogy ez a különbség a fülünk számára mennyire érzékelhető. Egy AUX aljzatnak örültünk volna, de az lemaradt, ahogyan az SD-kártya foglalat is, bár utóbbiért egyáltalán nem kár.

BT 5.0 kapcsolat nagyon stabil, filmnézésnél nem csúszik a hang. A teszt során többször volt alkalmunk ellenőrizni, hogy a fejhallgató hogyan vált át mozizás közben a TV-ről vagy a számítógépről bejövő telefonhíváskor, és nem tapasztaltunk semmi problémát. Simán átcsatlakozott a telefonra, a hang minősége telefonáláskor mindkét oldalon tökéletes volt.

A füles érdekessége, hogy oldalanként nem egy, hanem két dinamikus hangszórót tartalmaz, melyek közül az egyik 40, a másik 20 mm átmérőjű. A dupla dinamikus meghajtók pedig a mai trendeknek megfelelő mély, mély-középet szórnak szépen, de basszusból sincs hiány.

Bár messze nem audiofil a BlitzWolf BW-HP5 hangzása – az audiofil paradicsomba való bejutást amúgy sem a vezeték nélküli megoldásoknál kell keresni -, kellő dinamikával szólaltatja meg a zenéket. A magashangok nem jelennek meg tökéletesen és a bonyolultabb, többhangszeres zenénél kicsit összeborul a hangkép, ennek ellenére az összkép egészen jó. A BlitzWolf BW-HP5 célja a szórakoztatás, ne keressünk finomságokat, apró részleteket, ez nem egy stúdió fejhallgató.

A beépített 1000 mAh kapacitású akkumulátor parádés üzemidőt garantál. Egy töltéssel 75, illetve bekapcsolt ANC-vel 50 órán keresztül lehet rendületlenül hallgatni a fejhallgatót, mielőtt újra „enni” kérne. A feltöltése nem lesz túlságosan gyors, 2,5 órát kell a konnektor mellett töltenie, hogy 100%-os szintre érjen. Hasznos extra, hogy a készülék automatikusan kikapcsol, ha tíz percig nem csatlakoztatunk hozzá eszközt.

Összegezve, a tervezési, illetve ergonómiai hiba ellenére a BlitzWolf BW-HP5 pontosan azt a hangzást kínálja, amit az olcsó fejhallgatóknál a legtöbben keresnek. Ezek mellett vállalható külső, tartósnak ígérkező kialakítás, aktív zajszűrés, többpontos kapcsolat és szuper hosszú üzemidő jellemzi ezt a kis helyen elférő fülhallgatót. Elsősorban olyanoknak ajánlott, akik utazás közben vagy a munkahelyen hallgatnak zenét és 25 ezer forint alatt meg akarják úszni a vásárlást.

A BlitzWolf BW-HP5 megvásárlásához a BG8db0da kuponkód használatával csak 57,11 dollárra lesz szükségünk, ami 20 ezer forint.

A terméket kínai raktárból küldik, hozzánk a rendelést követően 10 munkanapon belül megérkezett. Nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid