BlitzWolf BW-SDB1 soundbar teszt – hangolj rá

0

Az európai fül számára is kellemesen csengő márkanévvel megáldott BlitzWolf BW-SDB1 remek alternatíva a TV-k hangjának feljavítására.

Bevezető, tartozékok

A 20. század végéig kizárólag katódsugárcsöves (CRT) TV készülékek léteztek. A technológia fejlődésével a régi batár nagy és nehéz televíziók leváltásra kerültek, megjelentek a plazma, a folyadékkristályos LCD, az OLED és más technológiák. A korai LCD TV-k hangja borzalmas volt egy CRT készülékhez képest, ahogy ez sok mai televízió esetében is elmondható. A hangminőség romlásának egyszerű fizikai oka volt. Nem fértek be a lapos készülékházba normális hangszórók, valamint a jó akusztikához hely is kellene.

A felhasználók érezték, hogy ez a csapnivaló hangminőség megöli a tévézés élményét, ezért térhódításnak indultak a házimozi megoldások. A műszaki üzletek az 5.1-es rendszereket erőltették, amivel a hangzásvilág nagyjából rendben is lett. Gondot csak a hangszórók elhelyezése és a kábelek elvezetése okozott, ami roppant macerás és körülményes volt, nem beszélve a kábelrengeteg környékének a takarításáról.

Az áttörést 2005-ben a Yamaha hozta el, megoldást kínált az egyszerű elhelyezésre, a kábeldzsungelt felszámolta, és a szoba különböző pontjaira szétpakolt hangszórók nélkül is valódi térhangzást kínált. Ezt a japán csodát hangprojektornak nevezték el.

A soundbar kifejezés a köztudatba tévesen a hangprojektorként vonult be, a helyes megnevezés inkább a hangrúd lenne. Az olcsóbb kivitelek gyakorlatilag nem mások, mint egy keskeny és hosszúkás dobozban elhelyezett hangszórók összessége. A komolyabb eszközök esetében, mint amilyen a BlitzWolf BW-SDB1 Soundbar, a centercsatornához külön hangsugárzót rendeltek, így már 2.0-s, 2.1-es és 3.1-es rendszerekről beszélhetünk. Ebben az esetben már megvalósul a sounbar lényege, vagyis egy pontból létrehozni a virtuális térhatást, ami képes némi moziélményt visszaadni.

A mai napig a Yamaha az egyetlen gyártó, aki valódi hangprojektort (is) gyárt, nem csak annak nevezi. Az ő megoldásukban az összes hangszóróhoz tartozik egy-egy erősítő, amit egy DSP processzor szabályoz, a YPAO bemérőrendszerük információ által. A rendszer hangszórónként egyesével állítja be a hangerő szinteket, a késleltetéseket, figyelembe veszi a falakról való visszaverődéseket és valódi térhangzást állít be egyetlen pontból. Szenzációsan jó megoldás, ez a kábel- és hangfalrengeteg nélküli élethű térhangzás, azonban a 2-300 ezres TV-k esetében kevesen vásárolnak 5-600 ezer forintért hangrendszert, amennyibe a Yamaha megoldása kerül.

BlitzWolf történelemkönyve 2010 óta íródik, kiváló minőségű és remek ár-érték arányú termékeikkel nagy népszerűségnek örvendenek szerte a világban. Termékpalettájuk igen széles, gyártanak telefontöltőket, USB kábeleket, fülhallgatókat, powerbankokat, lámpákat és még sok minden mást is, kifejezetten kedvező áron.

A hungarocell elemekkel kiékelt és bezacskózott tesztalanyt, valamint a kiegészítőket rejtő zöld és fehér színű, egy pad hosszúságú dobozt egy szürke kartondobozba csomagolták. A hatalmas pakk belsejében találunk még egy távirányítót, egy RCA – 3.5mm Jack átalakító kábelt, egy Optikai kábelt, valamint egy angol nyelvű használati utasítást. A mellékelt US szabványú hálózati kábelhez jár EU átalakító, de az gyorsan iktatásra került a kukába. Jó szívvel ajánlom helyette a földelt és földelés nélküli készülékekhez egyaránt alkalmas Skross univerzális utazóadaptert.

Beüzemelés, használat, összegzés

Az alumíniumból és polikarbonátból készült BW-SDB1 hosszúsága 90, szélessége 8.6, magassága 4.3 centiméter, súlya 1.8 kilogramm, mondhatni, hogy van benne anyag. Az összeszerelési minőség első osztályú és a látványvilág is nagyon rendben van, a fekete színű soundbar valószínűleg remekül fog illeszkedni a nappalink stílusához.

A BlitzWolf Soundbar vezérlése egyszerű, amely történhet a készülékházon lévő bekapcsoló, a bemeneti módválasztó és hangerőszabályzó billentyűkel vagy a mellékelt távirányító gombjaival. A távkapcsolón  a fentebb írt gombokon kívül van még egy EQ (hangszínszabályzó) gomb, ezzel választhatunk a mozi, a zene, a hírek és a sport közvetítéseknek megfelelő hangzásvilágot. USB módban a távirányító gombjaival megállíthatjuk és válthatjuk is a zenét.

A hátoldalon a csatlakozók száma több mint elég, minden ma használatos bemenettel rendelkezik, szám szerint hattal, vagyis Bluetooth 4.2, HDMI ARC, koaxiális, optikai, AUX és USB csatlakozó is a repertoár részét képzi. Az aktuális működési módot a frontoldali rács alatti színes LED-ek jelzik vissza.

A készülékházban hat teljes körű hangszóró és 2 membrán hozza össze a 60 wattos összteljesítményt. Ez nem tűnik soknak, de például a Samsung QE85Q900R 8K QLED TV, amely majdnem 5 millió forintba kerül, szintén 60 wattos hangteljesítmény képes kisajtolni magából. Az impedancia egyébként 6 ohm és a frekvenciatartomány 40 – 20 000 Hz.

Első körben a Bluetooth kapcsolat ellenőriztem, a telefonom gyorsan kapcsolódott és már szólt is muzsika. Következő lépésben USB portba egy pendrive-ot dugtam, amelyen a kedvenc mp3 és wma formátumú zenéim voltak, ezeket is szépen lejátszotta. A TV-t a mellékelt Toslink optikai kábellel csatlakoztattam és Xbox One konzolon Blu-ray lemezről néztem egy régi klasszikus, de annál látványosabb és dinamikus hangzásvilágú filmet.

Az effektek nagyon jól átjöttek, nincsenek túltolva és minden ütött, aminek ütni kellett. A hátúról érkező hangok jelen vannak, bár inkább körülöttünk szólalnak meg, mint mögülünk érkeznének. Az egyik jelenetben például, amikor a főhős feje felett egy vasszerkezetű állványon rohant a gonosz valóban olyan érzésem volt, mintha az én fejem felett játszódott volna az akció. A beszédhang egy kicsit mély tónusú, a beszédérthetőség az akciójelenetek alatti is megfelelő. Illúzióink ne legyenek, egy különálló hangszórókkal felszerelt házimozi képességeit ne várjuk el tőle, de azonban egy 2-300 ezres TV által nyújtott hangélmény fasorban sem lesz a BlitzWolf üdvöskéjéhez képest.

Összességében ezzel az európai fül számára is kellemesen csengő márkanévvel megáldott kütyüben kellemesen csalódtam. A beüzemelés és a használat is pofonegyszerű, a TV hangjának feljavítására egy remek alternatíva, ráadásul filmek esetén ,,moziszerű” teret tud létrehozni. A hangerő egy átlagos 20-25 négyzetméteres nappaliban több mint elég, nyugodtan rábízhatjuk a zene szolgáltatását egy szolid házibuliban is a BW-SDB1-re.

Javasolt egy HDMI ARC kábel beszerzése, mert így elég csak TV távvezérlője és nem fogunk sokkot kapni a vezérlése képes eszközök mennyiségétől magunk körül. A soundbar, ha nem érzékel jelet, 15 perc múlva automatikusan kikapcsol.

A BlitzWolf BW-SDB1 Soundbar most a 1c7d73 kupon kódot használva 21.860 forintba kerül, amire még rájön a 6970 forintos szállítási díj. A megrendeléstől számítva 16 nap elteltével már a lakásban dübörgött a technika, köszönhetően a postára egyáltalán nem jellemző villámgyors ügyintézésnek. A küldeményre pluszban 5.796 forint vámteher és 3.500 forint vámügynöki szolgáltatást kellett fizetni. Tehát a postásnak 38.126 forintot adtam a csomag kézbevételekor.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid