Bluetti AC60 és B80 teszt – Bővíthető energiatároló, szünetmentes táp és napelemes generátor egyben

0

Vannak kisebb méretű, könnyen hordozható akkumulátor állomások, és olyanok is, amelyek nagyok, fix telepítésűek, és sokszor modulárisan bővíthetők, hogy akár egy egész háztartás igényeit is el tudják látni. A Bluetti AC60 rendszer a kettő kombinációja, ugyanis könnyen hordozható, és a kapacitása szükség esetén tovább növelhető a B80-as akkumulátorok segítségével. Az alábbiakban megnézzük, hogy mit is tudnak ezek az eszközök a gyakorlatban!

Árak és vásárlás

Alapvető paraméterek

Bluetti AC60 akkumulátor állomás:

 • 600 W-os teljesítmény (ezt folyamatosan le tudja adni, nem csak rövid ideig)
 • 1200 W-os csúcsteljesítmény
 • 403 Wh kapacitás (18 Ah)
 • Tartós és biztonságos LiFePO4 (Lítium-vasfoszfát) akkumulátor
 • 3000+ töltési ciklus után is megmarad a kapacitás 80%-a
 • 7 kimeneti port (2xAC, DC, USB-C, 2xUSB-A és vezeték nélküli töltő)
 • Tölthető napelemről, autóról vagy konnektorról is az aksi
 • 600 W-os gyorstöltés (akár 1 óra alatt feltölt)
 • IP65-ös por- és cseppálló minősítés
 • 6 év garancia

Bluetti B80 bővítő akkumulátor:

 • 806 Wh kapacitás (32 Ah)
 • Tartós és biztonságos LiFePO4 (Lítium-vasfoszfát) akkumulátor
 • 3000+ töltési ciklus után is megmarad a kapacitás 80%-a
 • 3 kimeneti port (USB-C, USB-A és szivargyújtó) + egy csatlakozó az AC60-hoz
 • Önmagában is használható kütyük töltésére, mint egy powerbank (max. 120 W)
 • IP65-ös por- és cseppálló minősítés
 • 6 év garancia

Csomagolás, tartozékok

Az AC60 és a B80 külön dobozban érkezett, de a csomagolásuk nagyon hasonló. Mindkettőt dupla karton és habszivacs védi, vastagon körbe vannak bélelve a készülékek, így nem kell aggódni a szállítás közbeni sérülések miatt.

A tartozékok között a szokásos papírokon kívül kábelek vannak. Az AC60-hoz háromféle töltőkábel jár, egy AC töltő a normál konnektoros tápláláshoz, egy autós töltő, valamint egy napelem csatlakozó. A B80-hoz pedig egyetlen kábel tartozik, amivel össze tudjuk kötni az AC60-nal.

Külső, csatlakozók

A Bluetti AC60 egy 29 x 23,4 x 20,5 cm-es doboz, ami 9,1 kg-ot nyom, a B80 pedig 29 x 20,7 x 20,5 cm-es, és 9,9 kg a tömege. A hossz és a szélesség tehát egyforma, így egymásra téve egy egységes tornyot alkotnak, csak a magasságuk tér el.

Az anyaghasználat mindkét készülék esetében kiváló, minőségi műanyagból készültek, jó a fogásuk, és jól is néznek ki, ráadásul a védelemre is adtak. Minden port gumisapkával védett, így az IP65-ös tanúsítványt is megkapták, vagyis a porral szemben teljesen ellenállnak, és egy kis fröccsnő vizet is kibírnak. Nem lesz gond tehát a kültéri használattal, az esőt is bírják a készülékek.

Az AC60 elején két szekcióra bontva találjuk a kimeneteket, a DC részben van egy szivargyújtó, egy 100 W-os USB-C és két darab 15 W-os USB-A port, az AC oldalon pedig két darab EU szabványos, 230 V-os konnektor, ezek hosszabb távon 600 W leadására képesek (a Power Lifting móddal akár 1200 W is elérhető), és természetesen tiszta szinuszos inverter dolgozik mögöttük.

Szintén elöl találjuk a gumírozott bekapcsoló gombot, egy AC és egy DC kapcsolót, illetve egy egész korrekt kijelzőt, amin minden fontosabb információ megjelenik (töltöttség, kimeneti teljesítmény, bemeneti teljesítmény, stb.).

Bal oldalra került két csatlakozó a B80-as bővítő akkuknak, jobb oldalra pedig a töltő portok, illetve mindkét oldalt van egy-egy rácsozott nyílás a hűtés miatt.

Fentre egy praktikus, kihajtható fogantyú került, illetve egy 15 W-os vezeték nélküli töltő. Alul pedig gumitalpak biztosítják a stabil pozíciót. A hátsó oldal sem maradt üres, ide egy erős LED lámpát szereltek, ami kempingezéskor vagy barkácsolás közben is jól jöhet.

A Bluetti B80 dizájn tekintetében sokban hasonlít az AC60-ra, de kevesebb dolog van rajta, hiszen ez “csak” egy bővítő akku. Azért használható önmagában is, van rajta elöl egy szivargyújtó, egy 100 W-os USB-C port, valamint egy 18 W-os USB-A port. Találunk még elöl egy bekapcsoló gombot, egy DC gombot a portok aktiválásához, LED-es töltöttségi visszajelzőt, valamint egy DC bemeneti portot, amivel külön is lehet tölteni, nem csak az AC60-on keresztül.

Bal oldalra került a csatlakozó, amivel az AC60-hoz lehet kötni a bővítő aksit, és itt is megkapjuk a felső fogantyút, illetve a lenti gumitalpakat.

Használat, funkciók, tapasztalatok

Kezdjük az AC60-nal, majd ahol szükséges lesz, kitérünk arra is, hogy milyen pluszt ad a B80-as bővítő akkumulátor!

Az akkumulátor állomás használata nagyon egyszerű, csak megnyomjuk hosszan a bekapcsoló gombot, aktiváljuk a kívánt kimeneteket (AC és/vagy DC), és tudjuk is vételezni az áramot. Csak csatlakoztassuk az eszközeinket a megfelelő kimenetre, és már működni (vagy töltődni) is fognak.

Akár egyszerre az összes kimenet is használható, vagyis 7 készüléket is tudunk működtetni, de persze ez a szám akár nagyobb is lehet, ha rádugunk egy elosztót az AC csatlakozóra.

A képernyőn nyomon tudjuk követni az AC60 működését, a kimenő és bejövő teljesítményt, illetve néhány alapvető beállítás is elvégezhető (ECO mód, Power Lifting mód, stb.). A kijelző mutatja az esetleges hibákat is (alacsony feszültség, túlterhelés, hőmérsékleti probléma, rövidzárlat, stb.).

Ha többet szeretnénk kihozni az AC60-ból, illetve több információra van szükségünk, akkor érdemes letölteni a Bluetti appot a telefonunkra, ami Bluetooth-on keresztül csatlakozik a készülékhez. Ez sokkal több információt mutat, és innen is tudjuk vezérelni az aksit. WiFi támogatás viszont nincs, vagyis csak Bluetooth hatótávon belül működik az app, távolabbról sajnos nem tudjuk felügyelni az AC60-at.

A Bluetti AC60 a gyári adatok szerint 600 W leadására képes folyamatosan, ezt leginkább a 230 V-os AC csatlakozókkal tudjuk kihasználni. A jó hír az, hogy ez sokkal inkább egy minimum érték, mint maximum, vagyis nagyobb teljesítményre is képes. Ha tehát egy kicsit nagyobb fogyasztót működtetünk róla, akkor azt még simán el tudja vinni, 700 W környékén még akkor sem kapcsol ki, ha nem használjuk a Power Lifting módot. A csúcsteljesítmény egyébként 1200 W, ennyinél már mindenképp lekapcsol az akku.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy kisebb és közepes fogyasztókat tudunk működtetni az AC60-ról. Világítás, számítógép, hűtő, TV, ezek simán mennek, akár egyszerre több mindent is rá lehet dugni, és a kisebb barkács gépek jelentős részét is elviszi. A Power Lifting mód bekapcsolásával 1000 W környékén is le tud adni az AC60, ami azt jelenti, hogy akár kávéfőző, hajszárító vagy pirítós/melegszendvics sütő is tud róla működni, de olyan típusokat kell választani, amelyek kisebb teljesítményűek.

Ha nagyobb fogyasztót kötünk rá, amit már nem tud meghajtani az AC60, akkor egyszerűen annyi történik, hogy kikapcsol, majd egy bekapcsolás után újra használható lesz, tehát amiatt nem kell aggódni, hogy tönkremegy.

A különböző eszközök töltése természetesen nem jelent problémát, sőt, a legtöbb vásárló valószínűleg főként erre használja majd az AC60-at. A barkácsképek és más nagyobb aksis eszközök (porszívók, stb.) mellett természetesen a kütyüjeink sem maradnak áram nélkül. A 100 W-os PD töltést támogató USB-C port hatalmas előny, erről akár laptopokat is fel lehet tölteni, de természetesen tabletekhez, telefonokhoz is használható. Kapunk továbbá két USB-A portot, ezek viszont csak 15 W-ot tudnak, nem támogatják a különféle gyorstöltési szabványokat. Lassabb, kímélő töltésre jók, de ha mondjuk a telefonod ennél nagyobb sebességet is támogat, és ezt ki szeretnéd használni, akkor az AC csatlakozókon keresztül teheted meg a készülék saját adapterével.

A 15 W-os vezeték nélküli töltés szintén hasznos, működik a szabványt támogató Android modellekkel és iPhone-okkal is.

A 600-1200 W-os teljesítmény mellett a másik fontos korlát, amivel számolnunk kell, az a kapacitás, vagyis hogy az eszközeinket mennyi ideig tudja ellátni elektromossággal az aksi. A Bluetti AC60-ba 403 Wh-nyi akkumulátort préseltek. Ezzel alapvetően úgy kell számolni, hogy egy folyamatosan ~400 W-ot felvevő eszköz 1 óra alatt meríti le az akkut (elméletileg), egy 100 W-os 4 óra alatt, egy 50 W-os 8 óra alatt, egy 10 W-os pedig 40 óra alatt. Azért csak elméletileg, mert vannak további tényezők is, amiket számításba kell venni. Egyrészt van egy konverziós veszteség, másrészt azzal is számolni kell, hogy nem tudjuk teljesen lemeríteni az aksit, egy kicsit hamarabb le fog kapcsolni a saját védelme érdekében. (Továbbá van egy készenléti fogyasztás is, amit leginkább akkor kell számításba venni, ha nagyon alacsony fogyasztású eszközt működtetünk hosszabb ideig.) Ezeket figyelembe véve nagyjából azzal lehet számolni, hogy a tényleges akkukapacitásnak durván a 85%-át tudjuk felhasználni, vagyis körülbelül 340 Wh-t.

A szokásos példával élve, nálunk egy normál, 3-4 éves asztali PC irodai munkával vagy böngészéssel, egy 27 colos monitorral együtt durván 50 W-ot fogyaszt, vagyis olyan 6,5-7 óra folyamatos munkára elegendő az AC60 önmagában. És itt jön képbe a B80 bővítő akku, aminek darabja 806 Wh-nyi aksit tartalmaz (ebből ~680 Wh lesz kinyerhető), vagyis már egy ilyennel is háromszorosára növelhető az eredeti kapacitás. Legfeljebb egyébként kettőt lehet csatlakoztatni, így az alábbi lehetőségeink vannak:

 • Bluetti AC60 önmagában: 403 Wh (~340 Wh felhasználható)
 • Bluetti AC60 + 1 db B80: 1209 Wh (~1020 Wh felhasználható)
 • Bluetti AC60 + 2 db B80: 2015 Wh (~1700 Wh felhasználható)

Így azért már látszik, hogy mennyire sokat számít a bővítés, persze azzal számolni kell, hogy a B80-as akkuk darabja nagyjából annyiba kerül, mint az AC60.

Mivel az AC60-at lehet egyszerre tölteni és használni, így ha például van áramvételi lehetőség, vagy tudjuk napelemről táplálni, akkor jóval hosszabb ideig (vagy akár korlátlanul is) tudja működtetni az eszközeinket. Sőt, szünetmentes tápként is használható, ami nagy előny. Egy konnektorra csatlakoztatva, 100%-os töltöttség mellett közvetlenül tudja működtetni a rádugott eszközöket, és áramszünet esetén a másodperc töredéke alatt átvált akkumulátoros ellátásra, így nem szakad meg a munka.

Az akkumulátor állomás egyébként alapvetően elég halk, sőt, a legtöbbször teljesen csendben teszi a dolgát. A ventilátor főként akkor kapcsol be, ha nagyobb teljesítményen dolgozik, de ilyenkor sem túlzottan zavaró a zaj.

A B80-ról pedig még annyit érdemes megemlíteni, amiről volt is már szó, hogy önmagában is használható, mint egy hatalmas powerbank. 230V-os AC csatlakozó nincs rajta, így egy hajszárítót nem tudunk rádugni, ehhez már kell az AC60 invertere és portjai, de azért van rajta egy szivargyújtó (max. 120 W), illetve egy 100 W-os Type-C PD töltő, valamint egy 18 W-os USB-A töltő. Vagyis a kütyüjeinket tudjuk róla táplálni, legyen szó laptopról, telefonról vagy bármi másról.

Töltés

A Bluetti AC60 oldalán két töltőport van, az egyik egy normál tápcsatlakozó, ami a számítógépeken is lenni szokott. Mindössze egy kábel kell hozzá, aminek a másik végét hálózati konnektorba dugjuk, és már megy is a töltés, akár 600 W-tal, ami brutális. Külön adapter nincs, ez már be van építve a gépbe, vagyis nem kell még egy “téglát” is magunkkal cipelni. A teljes töltés így akár 1 óra alatt megvan!

Egyébként három töltési módot kapunk, a Turbo opcióval érhetjük el a maximális sebességet, de van egy normál (Standard), illetve egy csendes (Silent) lehetőség is, ezek lassabbak, cserébe jobban kímélik az akkut. A középső az alapbeállítás, ez durván 300 W-on tölt, a másik kettőt az appon keresztül lehet kiválasztani.

A másik töltőport egy DC csatlakozó, ezen keresztül lehet napelemmel vagy autós szivargyújtóról tölteni az akkumulátor állomást. Ezeknél 200 W a maximum teljesítmény, a töltési idő pedig így akár 2,5 óra is lehet. Mindhárom töltési megoldáshoz kapunk kábelt természetesen. Mi konnektorról, illetve egy 200 W-os hordozható napelemről próbáltuk tölteni az AC60-at, utóbbinál nem volt tökéletes a napsütés, de így is sikerült 100 W-ot kihozni a panelből.

Töltés esetén természetesen a kijelző mutatja, hogy mennyit vesz fel az AC60, illetve az alkalmazás is, ha be van állítva.

Jó hír, hogy töltés közben is használható az akkumulátor állomás összes kimeneti portja, vagyis minden ugyanúgy működik rajta, mintha nem töltenénk. Szünetmentes táp (UPS) funkció is van, amiről volt már szó. Teljesen feltöltött állapotban, ha áramforráshoz csatlakoztatjuk az AC60-at, akkor a rákötött fogyasztók “kikerülik” az akkumulátort, és csak akkor állnak át erre, hanem megszűnik az áramellátás.

Mennyire lehet hosszú távú befektetés?

Egyelőre nincs több éves tapasztalatunk az AC60-ról, mivel egy friss modellről van szó, de azért a rendelkezésre álló adatok alapján igyekszünk néhány infóval szolgálni. Hatalmas előnye ennek a modellnek, hogy LiFePO4 (Lítium-vasfoszfát) akkumulátor található benne, ami egy kifejezetten biztonságos és tartós megoldás. Az élettartama akár 4-5-szörös is lehet egy hagyományos Líthium-ion telephez viszonyítva.

A gyártói ígéretek szerint 3000 töltési ciklus (teljes lemerítés és feltöltés) után is megmarad a kapacitás legalább 80%-a, ha pedig nem mindig merítjük le teljesen és nem is töltjük mindig 100%-ra, akkor ez jóval több is lehet. Egy ilyen készüléket a legtöbben nem napi rendszerességű használatra vesznek, de még ezzel is simán benne lehet 8-10 évnyi üzem, és akkor még mindig csak ott tartunk, hogy 20%-ot csökkent a kapacitás. Ha pedig csak időszakosan használjuk, például áramszünet esetén, vagy szezonálisan egy nyaralóban vagy kempingezéskor, akkor akár jóval hosszabb időtartam is kihozható belőle. Amikor épp használaton kívül van, akkor annyit érdemes csinálni, hogy 3-6 havonta 80%-ig feltölteni, így tényleg minimálisra lehet csökkenteni a degradációt.

A Bluetti egyébként már sokszor bizonyította, hogy minőségi termékeket gyártanak, ráadásul annyira bíznak az AC60-ban (és a B80-ban is), hogy kiemelkedően hosszú, 6 év garanciát vállalnak.

Összegzés, ár

A Bluetti AC60 egy viszonylag kis méretű, könnyen hordozható akkumulátor állomás, ami a 600 W-os állandó és 1200 W-os csúcsteljesítményével már egész sokféle eszközt meg tud hajtani, és különböző készülékek, gépek töltésére is alkalmas. A kivitel abszolút minőségi, és rettentően tartós LiFePO4 cellákból épül fel az akku, ráadásul van néhány olyan funkció és jellemző, amikkel kiemelkedik a hasonló modellek közül. Az egyik az IP65-ös por- és cseppálló kivitel, a másik a szünetmentes táp (UPS) funkció, a harmadik pedig a bővítési lehetőség.

Ha csak kisebb fogyasztókat használunk, illetve a kütyüjeinket töltjük, akkor a 403 Wh-s kapacitás is egész sok ideig elég. Lehetünk akár a világ végén is, vagy egy olyan telken, nyaralóban, ahol nincs hálózati áram, nem maradunk elektromosság nélkül, illetve a váratlan áramszünetek esetén is ki leszünk segítve. Komolyabb tevékenységre, hosszabb használatra viszont már kevés lehet ez a kapacitás, és ilyenkor jöhet jól a B80-as bővítő akku, amiből már egy darab is háromszorosára növeli a felhasználható kapacitást. Kettő ilyennel pedig már durván 2 kWh-nyi áramot tudunk tárolni, ami azért elég sok mindenre elég.

Bővítő aksik ide vagy oda, az AC60 nem alkalmas arra, hogy egy egész háztartást ellásson árammal, a nagyobb, több ezer wattos fogyasztókkal már nem birkózik meg (elektromos sütő, mikró, vízforraló, stb.). Ennek ellenére alkalmas lehet nyaralóba, hétvégi házba is, csak ismerni kell a korlátait. Rengeteg háztartási eszköz van, amit el tud működtetni, a kisebb barkácsgépekkel is boldogul, és természetesen az eszközeink töltésére is tökéletesen alkalmas, legyen szó laptopról, telefonról vagy okosóráról. Autós, lakókocsis kirándulások és nyaralások alkalmával is jól jöhet az AC60, akár önmagában is, főleg ha vásárolunk hozzá egy napelemet, amivel tiszta időben néhány óra alatt teljesen fel tudjuk tölteni nap közben.

A Bluetti AC60 nem olcsó, főleg a B80-as bővítő aksikkal, de azoknak megérheti beruházni rá, akiknek egyaránt fontos a könnyen hordozható kivitel és a bővíthetőség, illetve szükségük lehet a cseppálló kialakításra vagy a szünetmentes táp funkcióra. Ha ezek nem annyira fontosak, akkor ár/érték arányban jobb vételnek tűnik a Bluetti AC200P, ami szintén nemrég járt nálunk. Ez önmagában tudja a 2000 Wh kapacitást, a teljesítménye pedig jóval nagyobb, 2000 W-ot is le tud adni huzamosabb ideig (hátránya viszont, hogy jóval nehezebb, nem vízálló, nem használható szünetmentes tápként, és mobilos csatlakozási lehetőség sincs). Az AC200P ára most 1399 euró akcióban. Az AC180-as típust szintén érdemes megnézni, ez most 1099 euróba kerül, és egy középutat jelent. Végső soron az lesz a döntő, hogy milyen célra keres valaki akkumulátor állomást.

Hozzánk egyenesen a gyártótól érkezett az AC60 és a B80 is, mindössze néhány nap alatt hozta a futár a csomagokat EU raktárról, mindenféle extra költség nélkül. Íme az aktuális árak:

 • A 403 Wh-s Bluetti AC60 jelenleg 699 euróba kerül a gyártó hivatalos európai weboldalán, a dupla ekkora extra kapacitást, vagyis 806 Wh-t kínáló B80-as akkuk darabja pedig szintén 699 euró. Ezekből kettőt lehet az AC60-hoz csatlakoztatni, így 2015 Wh-t tudunk elérni a bővítéssel. Többféle csomag van egyébként, napelemmel is kérhetők az akkuk. Ha valamelyik AC60+B80 csomagot választod, a BLUETTINapidriod kuponnal 20 euró lejön az árból, ezt a gyártó küldte az olvasóinknak. További részletek a Bluetti weboldalán.

Az AC60-ra és a B80-ra is 6 év garanciát vállal a Bluetti.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid