Nem semmi fejlődés várható, még kvantumtelefonok is jöhetnek!

0

Az 1950-es években csírázni kezdett az úgynevezett szingularitás elmélet. Nem, ezt nem a sci-fi szótárból olvastam. Ez egy valódi teória, ami úgy látszik eddig beigazolódott. Ray Kurzweil, a Google fejlesztési igazgatójának nemrég megjelent, A szingularitás küszöbén című könyve is ezt az elméletet boncolgatja. De mi is ez valójában? A technológia rohamos tendenciával fejlődik, igaz? Ha ezt a fejlődést grafikonon ábrázoljuk, akkor egy emelkedő egyenest kapunk, ugye? Hát nem éppen. Az az igazság, hogy az informatika fejlődési jellege exponenciális!

ray_kurzweil_exponenciális_fejlődés

Ray Kurzweil könyvének borítója és az exponenciális görbe bemutatása

Ez a tendencia eleinte egy enyhe görbére hajaz, alig észrevehető meredekséggel. Majd hirtelen emelkedésbe kezd. Olyan, mint egy parabola. A kutatók szerint mi most pont a görbe “küszöbén” vagyunk. Lehet, hogy már 10 éven belül a technológia fejlettsége meghaladja az ember intelligenciáját! Na de ne szaladjunk ennyire előre. Már 1975 óta él az úgy nevezett Moore törvény, ami szerint az integrált áramkörök lapkáin lévő tranzisztorok száma egy-két évente megduplázódik. De csak gondoljunk bele: az elmúlt évtizedben a processzorok órajele, cache-e, majd a magok száma duplázódott. 2, 4, 8, 16! Úgy néz, ki a Moore törvény átfog állni a magok számának növekedésére, de továbbra is igaz marad.

2011-ben az okostelefon eladások elérték, 2012-re pedig lekörözték a PC-k keresletét. Aztán 2014-re a tabletek is meghaladták. Az okostelefonok, tabletek egyre széleskörűbb elterjedésével a gyártók is átálltak erre az irányra és a mobil készülékekben is kezdenek elszabadulni a dolgok. Jelenleg megállapodtunk a 4-8 magos telefonoknál, ám több esetben már nem is egy darab ilyen processzor ketyeghet a tenyerünkben. Ma zsebünkben hordozzuk azt a fejlettséget, amivel játszi könnyedséggel indíthatnánk el akár az Apollo-11 kilövését is.

pc_phone_sales

PC és okostelefon eladások

A Google és a NASA együttesen, gőzerővel dolgozik a kvantumprocesszorokon és igen jól haladnak vele. A legnagyobb problémát az alkalmazások optimalizálása okozza, hiszen eddig minden a kettes számrendszeren alapult, az új kvantumbitek viszont már nem csak 0-ás és 1-es értéket vehetnek fel, hanem egy köztes állapotot is. Ennek köszönhetően (a Neumann-elvekben is megfogalmazott) soros működést felváltja a párhuzamos. Egy kvantumszámítógép nagyságrendekkel gyorsabb számításokra lehet képes, amivel például az időjárás is sokkal pontosabban jelezhető előre, de akár az emberi agy működése vagy az univerzum is modellezhető. Ha ez az elképzelhetetlen technikai fejlettség egyszer a mindennapok részévé válik, onnan már csak egy lépés és jönnek is a kvantumtelefonok. Miért is ne? Manapság már egyébként is mindent okosítanak (például háztartási gépeket) és minden kommunikál a mobilunkkal. Okosóra, okoshűtő, okos TV… A lényeg, hogy a szingularitás már a nyakunkon ül. A kérdés csak az, hogy meddig bírjuk.

kvantumprocesszor

a D-Wave “majdnemkvantum” lapkája

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a cikk!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Marton Attila

Óbudai Egyetem Neumann szakos hallgatója, igazi Android guru. Hobbim a fotózás és filmkészítés.

NapiDroid