A cserélhető akkumulátorok visszahozására kötelezheti az EU a mobilgyártókat

0

Pár évvel ezelőtt még teljesen általános dolognak számított, hogy az okostelefonok akkumulátora a felhasználók által is cserélhető. Aztán megindult a unibody őrület, és ez a lehetőség mára már szinte teljesen elveszett. Egy kiszivárgott dokumentum szerint azonban az EU nem csupán a töltők egyesítésével szeretné felvenni a harcot a folyamatosan keletkező elektronikai hulladék ellen, hanem arra is köteleznék az okostelefon-gyártókat, hogy a készülékeik belsejében lévő telepek sokkal könnyebben hozzáférhetőek és cserélhetőek legyenek.

A hírek forrása egy holland pénzügyi weboldal, ami állítólag rátette a kezét bizonyos dokumentumokra, amelyekben egy lehetséges törvényjavaslatról van szó. A cél egyszerű és nyilvánvaló: az elektronikai hulladék felhalmozásának szeretnének gátat szabni a politikai döntéshozók. A dokumentumban azt a célt vázolják fel, hogy a tulajdonosok könnyedén, külső segítség nélkül is képesek legyenek a mobiljuk akkujának cseréjére, és így tovább használhatnák az adott készüléket, nem lenne szükséges 1-2 év után lecserélni. A törvényjavaslatban az is szerepel, hogy a gyártóknak lehetővé kellene tenni az alkatrészek minél könnyebb hozzáférhetőségét a külsős szervizközpontok számára.

Forrás: 9to5mac.com

A javaslatban szerepel a nyersanyagok újrahasznosítása, és újra használatba vétele, miután egy adott készülék megsemmisítésre került. Az EU fontolgatja egy csereprogram létrehozását is, amelynek keretein belül összegyűjtenék az elavult okostelefonokat, táblagépeket, valamint azok töltőit, hogy még egyszerűbb legyen az újrahasznosítás. További környezetbarát és újrahasznosítási csomagok szintén részét képezik a javaslatnak, ami állítólag márciusban bemutatásra is kerül.

Forrás: GSMArena, borítókép: iFixit

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid