Cubot King Kong 3 strapatelefon teszt – a tűz és a víz

0

A Cubot túlélő telefonját, a King Kong 3-at két héten keresztül nyúztuk, tűzbe vittük, több alkalommal leejtettük, és vízből is kapott jócskán.

Bevezető, tartozékok

A Cubot egy távol-keleti székhelyű feltörekvő cég, és bár fényévekre van attól, amit a Huawei vagy a Xiaomi képvisel, azért ostobaság lenne kihagyni őket a számításból, ha jó áron szeretnénk magunknak beszerezni egy speciális tulajdonságokkal rendelkező új telefont. A Cubot annyira nem ismeretlen márka, Kínán kívül több európai országban is hivatalosan jelen van.

Szinte minden gyártó a „keretmentes dizájnt, a kilóg a sok kamera a kerámia hátlapból, összetörök, ha csúnyán rám nézel, estére úgyis töltened kell, mert erősebb vagyok, mint az asztali géped” irányvonalat tolja. Ezek a tulajdonságok nagyon fontosak, ha irodai környezetben dolgozunk, aszfalt dzsungelben tengetjük mindennapjainkat, vagy csak játékra használjuk a mobilt. A lenti képen látható úriemberek azonban olyan foglalkozást, vagy szabadidős sportevékenységeket űznek, ahol a fentebb felsorolt jellemzők inkább számítanak hátránynak, mint előnynek.

Nagyon sokan keresnek komolyabb fizikai igénybevétel elviselésére képes telefont, de az úgymond strapatelefonok között nincs túl nagy választék. A top 5 telefongyártó, amely sorrendben a Samsung, a Huawei, az Apple, a Xiaomi és az Oppo, gyakorlatilag nem gyárt „üsd-vágd” kibírom telefont (1-2 nem túl jelentős kivételtől eltekintve). A régi, szebb napokat is megélt cégek, mint az LG, a Motorola, a HTC vagy a Sony, szintén nem árasztják el a mostoha körülményekre szánt mobilok piacát. Ezért ebben a szegmensben van létjogosultságuk a „B“ brand meglehetősen vicces nevű, feltörekvő képviselőinek. Nem mintha a Xiaomi (sziamiau), a Huawei vagy az Oppo, amely két névre inkább nem asszociálnék, kevésbé lenne humoros.

A névválasztás ügyében a mobilok Mekkájában tevékenykedő szakemberek a Cubot King Kong 3 esetében ezúttal duplán mellé lőttek. Szerencsére ez pont nem érdekli azokat a potenciális vásárlókat, akik nem notchot keresnek az előlapon és félbeharapott almát a hátlapon. Mindenesetre nézzük meg, hogy milyen ellátmányt csomagoltak a szörnyeteg dobozába.

Kapunk bőséges mennyiségű papír anyagot, például felhasználói utasítást, köszönőkártyát, minden fontosabb nyelven – a magyar nyelv természetesen nem az, így azt ne keressük -, inkább örüljünk a plusz védelmet nyújtó kijelzővédő fóliának, amit már gyárilag felapplikáltak nekünk. A gyorstöltésre képes 2 amperes töltőfej, a Type-C USB kábel és a SIM-tű egyértelműen jár, mint ahogyan a USB Type C – jack átalakító is, hiszen 3,5 mm-es jack csatlakozót nyomokban sem tartalmaz a készülék. Aggodalomra semmi ok, 50 óra zenehallgatás abszolválható egy feltöltéssel, de ha mégsem érnénk áramforrás közelébe ez idő alatt, akkor be kell szerezznünk egy Jack USB C Adapter 2 In 1 kütyüt, így a töltés és a zenehallgatás is megoldható egyszerre.

Külső, kijelző

A Cubot King Kong 3 egy igazi fenevad, és itt elsősorban nem az IP68-as védelemre gondolok, amellyel természetesen rendelkezik. Röviden azért kifejteném, hogy mit is takar az IP68. Szóval az első szám a mechanikai behatolástól való védelmet, a második szám pedig a vízállóság mértékét jelöli. Az első számjegy maximum 6-os, a második pedig maximum 9-es lehet (de legtöbbször 8-ig használják), tehát minél nagyobb értékűek a számjegyek, annál komolyabb védelemről beszélhetünk. Vagyis az IP68-as minősítésű eszköz a lehetséges legnagyobb mértékű porállóságot jelenti, és a vízállóság is majdnem a legkomolyabb. Hivatalosan 1,5 méter vízben 30 percet képes elviselni, persze jó eséllyel ennél többet is kibír. Na de ez mind smafu, hiszen ezt tudják papíron a csenevész, törékeny, nagynevű gyártók telefonjai is.

Az igazi survivor telefont a 360 fokos, teljes körű védelmet biztosító, az ütési energiát elnyelő, szintetikus gumiból, műanyagból készült készülékház teszi azzá, ami. A 162,5 × 78,3 × 13,3 milliméteres méretekkel és 282 grammos tömeggel rendelkező nehézsúlyú versenyzővel nem kell kesztyűs kézzel bánnunk, akár kölcsön is adhatjuk bicepszedzésre spagetti karú ismerőseinknek. A fogásérzet, az összeszerelési és az anyagminőség a lentebb lévő képen látható Force mentőfelszerelés neoprén gumimarkolatára emlékeztet, úgyhogy csak óvatosan a dobálózással, sérülést okozhat! Egyébként a gyártó állítása szerint úgy is tesztelték a King Kong 3-at, hogy 300 alkalommal leejtették, és kibírta. Valóban bírja, hiszen a kollégákkal mi is párszor eljátszottuk azt, hogy merő véletlenségből kiesik a zsebünkből a telefon – persze szigorúan csak a teszt kedvért.

Szóval kézbe fogva a King Kong 3-at nem lesz olyan érzésünk, mintha egy frissen fogott keszeggel próbálnák meg telefonálni, amit a kerámia és üvegborítású csodamobilokkal kapcsolatban nem lehet elmondani. A Cubot üdvöskéje ráadásul ellenáll a -30 és +60 Celsius foknak a gyártó közleménye szerint. Azt, hogy mennyire bírja a zimankót, nem volt alkalmam tesztelni. A hőterhelés próba azonban több alkalommal is sikeresen megtörtént, mert velem volt a telefon a tűzoltó bevetési ruha zsebében egy-egy káreset alkalmával, két héten keresztül.

A megjelenítő 5,5 hüvelykes, HD+ (1440×720 pixel) felbontású, amely Gorilla Glass üveg védelmet kapott. A 293 ppi pixelsűrűségű IPS panel 450 cd/m² fényerővel rendelkezik, amire a hozzáértők azt mondják, hogy kevés és szőrösek a betűk, de mi ne higgyünk nekik. Napsütésben, oldalról nézve is olvashatja a mellettünk ülő szomszéd Pistike, amint posztoltjuk a közösségi profilunkra, hogy mit reggeliztünk. A kijelző színhőmérséklet állítási lehetőségének és az éjszakai módnak a hiánya viszont számomra egy kicsit fájó.

Az előlapon a szokásos előlapi kamera, beszédhangszóró, fény- és közelségérzékelő szenzor triumvirátusa mellett, a piros, zöld és kék színben is villogni képes értesítő LED megléte örömteli. Lent a szerkezet irányítására szolgáló virtuális billentyűk próbálnak felnőni a feladatukhoz, de ez a személyre szabhatóság hiányában nemigen sikerül.

King barátunk felső élén csak egy darab csavarocska árválkodik, pedig nagy magányát akár egy 3,5 mm-es jack csatlakozóval is feldobhatták volna. A Cubot jobb oldalán az öt-öt kereszthornyú csavarral rögzített fém merevítésen a hangerő szabályozó és a bekapcsoló gombok funkcionálnak tökéletes kivitelezésben. A túloldalon pihenő SIM tálcát nem hagyták magára, ízlésesen, a két csavar közé egy dedikált kameragombot is bepasszítottak, amelyet nyomkodva akár a halacskákat is fényképezhetjük a víz alatt.

Az alsó részen az USB Type-C port látnák, ha nem kapott volna védőborítást, amely – úgy vélem – nem fog leszakadni, hű társa lesz mobil kommunikációs eszközünknek egész élete során. Az USB Type-C csatlakozó nem süllyesztett kivitelű, mint ahogyan a legtöbb ilyen jellegű mobilnál, így bármelyik szabványos USB Type-C kábellel jó barátságban lesz a szörnyeteg,  ezért nagy piros pont jár.

A hátoldalt is feldobja a front részről induló, pofás kis narancssárga díszcsík. A kamerapáros és a szuper fényerejű LED villanó szövetségét csak a megtévesztő ,,16.0 Digital Camera” felirat árnyékolja. Sajnos az egyébként 8/10-es találati aránnyal dolgozó ujjlenyomat-szenzor a készülék alvó állapotba lépésekor csak a bekapcsológomb megnyomása után old fel – amely roppant galád dolog -, de ez a harci helyzet. A márkajelölés alatt balról, egy a nyugalom megzavarására alkalmas, vízhatlan hangszóró is felfedezhető.

Hardver, szoftver

A telefon lelke a MT6763T SoC, ismertebb nevén MediaTek Helio P23, amely TSMC 16 nanométeres gyártástechnológiájával készült. A processzorrész nyolc darab ARM Cortex-A53-as magból áll, két klaszterbe rendezve. A kisebb számítási teljesítményre képes szekcióban lévő magok 1,5 gigahertz, míg a nagy teljesítményű részben 2,5 gigahertz maximalizált teljesítményre képesek. A SoC-ben egy ARM Mali-G71 MP2 GPU dolgozik, ami 2 magot és 770 MHz-es órajelet kapott. A 64 gigabájtos adattároló jó hír, főleg, hogy a második SIM-foglalatba microSD is helyezhető. Az alkalmazások futtatását 4 gigabájt RAM segíti, ez lesz lassan a minimum a mobiloknál.

A hardveres teljesítménnyel kapcsolatban elmondható, hogy a központi feldolgozóegység számítási teljesítménye átlagos felhasználásra több mint elég. Az ARM Mali-G71 integrált grafikus vezérlővel a játékok is szépen futnak, maximum a grafikából kell visszavenni egy kicsit.

Szoftveres részről ne számítsunk semmi különlegesre, hiszen érintetlen Android 8.1 Oreo teljesít szolgálatot. A csupasz, zöld robotos rendszer semmi plusz kiegészítő okosságot nem kapott, egyedül a  DuraSpeedet, ami az előtérben futó alkalmazásnak ad minden hardveres kraftot. Természetesen a komplett Google pakk és az alapvető rendszerprogramok rendelkezésre állnak. Az optimalizációval is minden a legnagyobb rendben van, nem kell meglepődni a brutál üzemidőn és a fluid működésen.

A módosítások nélkül  gyári felület, amit a kutatások szerint a felhasználók szeretnek, számomra túl fapados. Hiányoznak a megszokott extrák, mint a dupla koppintással történő ébresztés, zárás, hívásfogadás az ujjlenyomat-szenzor érintésével és még sorolhatnám.

Kamerák, multimédia

Két kamera is került a Cubot King Kong 3 hátára, egy 13 megapixeles, f/2.2 rekeszértékű, autofókuszos Sony IMX135 szenzor és egy, az esztétikai élményt fokozó kamu modul, amely a fény által közvetített képi információk rögzítésében nem vesz részt. A dupla LED-es villanó fényereje remek. A szelfik kedvelői egy 8 megapixeles egységbe mosolyoghatnak. Videózni Full HD felbontásban lehet 30 fps sebességgel, jó kép és hangminőségben.

Az alábbi tesztképek születtek a hátlapi és az előlapi kamerával, automata módban, alapbeállításokkal.

A képek teljes méretben, valamint további képek itt láthatóak.

A kamerás képességek tekintetében nappal rendben vannak a dolgok, legalábbis nagyjából. A dinamikatartomány elég széles, a részletek egész jól látszódnak, a széleken azonban némi elmosódás megfigyelhető. Éjszaka sokkal rosszabb a helyzet, stabil kezekkel mondjuk elfogadható felvételek lőhetők.

A kameraszoftver könnyedén átlátható, egyszerűen lehet váltani a videózás, vagy a fényképezés között. A felső sávban kapcsolhatjuk a Panoráma, az Arcszépség és a Blur (bokeh) módokat. Jobb oldalt külön kapcsolókat lelünk fel a HDR-hez, a vakuhoz és a kamera váltáshoz. Balról a kis nyilat elhúzva a filtereket babrálhatjuk. Érdekes, hogy a hátlapon lévő ,,16.0 Digital Camera” felirat ellenére sem lehet 16 megapixeles képeket lőni, amit ugye a 13 megapixeles felbontás szoftveres módosításán alapulna. Az Open Camera, amely egyébként a kedvenc kamera alkalmazásom, sem engedte a 16 megapixelt kiválasztani, nem mintha ez olyan nagy baj lenne.

Szerencsére az FM-rádió nem maradt ki, használatához az USB Type C – jack átalakítóra és fülesre is szükségünk lesz. Az elhangzó műsorokat tudjuk rögzíteni és az RDS-információk is megjelennek a kijelzőn. A gyári zenelejátszó nem túl izgalmas, a számokat előadók, albumok, dalok és listák szerint csoportosítja a szoftver. A Play Zene is helyet kapott, amely szintén nem túl érdekfeszítő. A multimédiás hangszóró produkciója vállalható, a fejhallgatóra kimenő hangminőség pedig egész korrekt, a mély, közép és magas hangok jól kiegyensúlyozottak.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Cubot King Kong 3 minden releváns frekvenciasávot támogat, természetesen a B20-as 800 MHz-es LTE sávot is tudja. Ezen túlmenően a telefont két nanoSIM fogadására készítették elő, két nanoSIM, vagy egy nanoSIM és egy microSD kombinációban. A komoly fizikai védelemmel rendelkező telefonoknál a beszélgetési hangminőség sarkalatos pont, itt nincs gond ezzel, tökéletes, a vonal mindkét oldalán jól érthető és hallható.

A kétcsatornás Wi-Fi modem működésére nem lehet panasz, ahogyan a stabil Bluetooth kapcsolatra sem, minden általam használt eszközzel hibátlanul kommunikált. A navigációs képességeket az iGO Navigation segítségével ellenőriztem, itt is minden a legnagyobb rendben volt. Szenzorokból is bőséges a választék, és ha mobillal szeretnék fizetni, akkor sem leszünk bajban, hiszen van NFC is, gyakorlatilag csak az infra hiányzik.

Kedvenc King Kongunk éltető energiaforrása egy 6000 mAh kapacitású, Lithium-Ion akkumulátor formájában bújik meg a hátlap alatt. Az én használati szokásaimmal, 13 óra 37 perc kijelzőidővel, 81 óra 22 perc működési idővel merült 20%-ra. Ismétlem, több mint 3 nap aktív használat után, miközben bőven 13 órán keresztül nyomkodtam a kijelzőt, merült 80%-ot. Kétórányi YouTube videónézés alatt 5%-ot csökkent a töltöttség. A marketing anyag szerint – a saját töltőjét használva – 1 óra alatt közel 65%-ra, 150 perc alatt pedig 100% tölthetjük készüléket. Nálam a 20-ról 100%-ra való felpumpálást – értelemszerűen a saját töltőjével – 188 perc alatt abszolválta.

Mit kapunk a pénzünkért?

A Cubot King Kong 3 egy valódi tri-proof okostelefon, brutális üzemidővel, erős hardveres teljesítménnyel, kategóriának megfelelő multimédiás képességekkel és pazar adatkommunikációs felhozatallal. Jelen írás főszereplője kevés kompromisszumot igénylő mobil társ lehet – és ezt akár szó szerint is érthetjük -, amely tűzön- vízen át elkísérhet.

A Cubot King Kong 3 az ingyenes Priority Line szállítást választva, amely vám és ÁFA mentes, most 160 dolláros áron vásárolható meg, ami nagyjából 46 ezer forintnak felel meg.

Napidroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid