Egy ügyes trükkel sokat gyorsít az oldalbetöltésen a Chrome új verziója

0

Böngészés közben mindig jól jön a plusz sebesség, és szerencsére ezt a Google is így látja, ezért hamarosan bevezetnek egy hasznos funkciót, ami látványosan pörgősebb oldalbetöltést eredményezhet majd. (Egyébként már most is bekapcsolható a gyorsítás, ennek a módját a cikk végén találod.)

A “lazy loading” nevű megoldás már egyáltalán nem új, jó ideje működik egyes weboldalaknál. A lényege, hogy nem egyszerre töltődik be az egész lap, azok a képek és az iframe-ek kimaradnak első körben, amelyek a hajtás alatt vannak, vagyis nem látszódnak. Ezt persze a felhasználó alig veszi észre, hiszen az a része az oldalnak, amit látunk, ugyanúgy betölt, csak gyorsabban. A kimaradt elemek pedig akkor töltődnek be, amikor lejjebb görgetünk az oldalon (jó esetben még azelőtt, hogy az adott területre érünk, így az egészből nem veszünk észre semmit).

Ez a megoldás jelenleg akkor működik, ha a weboldalt így készítette el a fejlesztő, alapesetben viszont a hagyományos betöltést kapjuk. A Chrome májusban érkező 75-ös verziójában viszont már alapértelmezett lesz a lazy loading, vagyis a normál weboldalak esetében is alkalmazni fogja ezt a böngésző. Ez minden platformra igaz, vagyis többek között az Android és a Windows verziókban is tetten érhető lesz a változás.

Egy 2018-as kutatás szerint a lazy loading bekapcsolása 18-35%-kal gyorsítja a böngészést, ami meglehetősen jól hangzik.

Egyébként az opció már most is benne van a Chrome-ban, csak még alapesetben nem aktív. Úgy tudod bekapcsolni, hogy bemásolod a böngészősávba a chrome://flags szöveget, megnyitod, majd a megjelenő oldalon rákeresel a “lazy” szóra, és engedélyezed a két kapcsolódó beállítást (Enabled-re kell állítani mindkettőt).

Forrás: AndroidPolice

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid