Egyre több a “keret nélküli” kijelzős telefon, de van ezzel egy kis gond

12

2017 legnagyobb okostelefonos slágere a szinte keret nélküli kijelző, az ilyen megjelenítőkkel ellátott mobilok példátlan népszerűségnek örvendenek. A Sharp által elkezdett, a Xiaomi révén populárissá vált, és a Samsungnak köszönhetően tökélyre vitt trend ma már gyakorlatilag megkerülhetetlen. Valószínűleg ez a jövőben sem fog változni egyhamar, amivel nincs is baj, hacsak az ipar nem bírja az ilyen képernyők iránti megnövekedett igényt kielégíteni. Ha pedig így lesz, akkor a keret nélküli kijelzős okostelefonok gyártási költségei megemelkedhetnek.

A bevezetőben a jövőről beszéltünk, holott már most hiány van a kijelzőkből, ami 2018-ban csak fokozódni fog. Az indok roppant egyszerű: hatalmas igény van az egyedi igényekhez igazított, a teljes előlapot a lehető legjobban kitöltő megjelenítők iránt, viszont csak kevés manufaktúra van, ami képes kielégíteni ezeket a szükségleteket.

Az ilyen panelek méretei minden gyártónál mások, hiszen sokban függenek annak az okostelefonnak a formatervétől, amelybe majd a végén belekerülnek. Így aztán egy bizonyos kijelzőt csak egy adott vállalat vásárolhat meg, a panelek más cégek számára teljesen használhatatlanok, számukra az értékesítés nem lehetséges.

Mindezeken túl, egy 18:9 képaránnyal bíró megjelenítő legyártása sokkal több időbe kerül, valamint 20 százalékkal több üveg szubsztrát felhasználása szükséges, mint a megszokott 16:9-es kijelzők esetében. A fenti problémák miatt a keret nélküli kijelzők előállítási költségeiben két számjegyű drágulás következhet be már ebben az évben. Ráadásul ez a tendencia jövőre sem igen fog megváltozni, a kérdés csak az, hogy ebből a vásárló pénztárcája vajon mennyit fog megérezni…

PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás
NapiDroid