Eljött a tabletek alkonya?

0

Komoly pénzek mozogtak az elmúlt években a tabletek piacán, tetemes bevételhez juttatva a gyártókat. Amikor 2010-ben az Apple iPad sikerei az egeket ostromolták, az androidos táblagépek is hamar feltűntek a színen, hogy osztozzanak a dicsőségben. Ám ezek a napfénytől derűs napok elmúltak, komoly cégek hagyják el a tabletes világot, ami akár azt is jelentheti, hogy közelegnek a végnapjai ennek a termékkategóriának.

A tabletek mindig is kényes helyzetben voltak. Méretüknek megfelelően kompakt hordozható számítógépeknek számítanak, ugyanakkor az általuk futtatott rendszer pontosan ugyanaz, mint ami a telefonokon is van. Bár alkottam már Napidroid cikket nem is egy alkalommal androidos tableten, produktivitásban semmiképp nem múlják felül a laptopokat, sőt, a lemaradás erősen érezhető. Könyvet olvasni vagy Facebookozni pedig egy régebbi modellel is remekül lehet, így a tulajdonosok nem érzik a késztetést új eszköz vásárlására.

Már az 1979-es, Stanley Kubrick rendezte 2001: Űrodüsszeia c. filmben is szerepel a tablet koncepciója

Már az 1979-es, Stanley Kubrick rendezte 2001: Űrodüsszeia c. filmben is szerepel a tablet koncepciója

A műfaj koporsójába a másik szeget a nagy kijelzős mobilok, a phabletek felbukkanása jelenti. 5.5 vagy akár 6 col feletti képátlók mellett sok esetben nincs értelme egy 7-8 colos, vagy akár nagyobb masina birtoklásának, főleg mivel azokat nem is lehet úgy zsebre rakni, mint egy telefont. A csökkenő kereslet a gyártókat is arra kényszeríti, hogy megtegyék a szükséges lépéseket, ami ez esetben az ilyen gépek termékpalettájának szűkítése, avagy drasztikus esetben megszüntetése lehet.

A legelső Apple iPad - egy sikerszéria kezdete

A legelső Apple iPad – egy sikerszéria kezdete

Példának okáért az Asus várhatóan kevesebb, mint három millió eladott tabletre számíthat 2016-ban. A vállalat ezért az energiát, illetve a pénzt inkább átcsoportosította olyan területekre, mint az alkalmazásfejlesztés, vagy a VR, ami napról napra kelendőbbé válik. Az olcsó készülékeiről ismert Acer pedig úgy döntött, hogy csökkenti a gyártást, míg a magas színvonalú laptopjairól és gamer megoldásairól ismert MSI teljesen elhagyta a tablet piacot.

A Microsoft Surface Pro sorozat a legismertebb példa hibrid tabletekre

A Microsoft Surface Pro sorozat a legismertebb példa hibrid tabletekre

Azért egy kis öröm is akad az ürömben a hozzám hasonló tabletrajongók számára. A hibrid eszközök, a 2 az 1-ben masinák még ha lassan is, de folyamatos növekedést produkálnak. Nyilván a csatlakoztatható billentyűzet és a megfelelően produktív operációs rendszer, mint a Microsoft-féle Windows 10 megnöveli a vásárlók érdeklődését a munkavégzésre és szórakozásra egyformán használható szerkezetet iránt. Sőt, ami azt illeti, az Apple iPadek népszerűsége is erősnek mondható, bár a számok itt is jeleznek némi csökkenést.

PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás
NapiDroid