Elképesztő sebességű lett az első hazai 5G kapcsolat

0

A napokban demonstrálták az első 5G kapcsolatot Magyarországon, és a bemutatón szinte hihetetlen letöltési sebességet értek el. Ilyen tempó mellett egy 10 GB-os film akár másodpercek alatt letölthető lenne.

Az Ericsson és a Magyar Telekom már javában dolgozik az 5G hálózat megvalósításán, és az Ericsson éves innovációs napján bemutatták a legújabb technológiát, amely megfelel a 3GPP előzetes 5G New Radiora (NR) vonatkozó szabványának.

A bemutató 15 GHz-es frekvenciasávban zajlott és 800 MHz-es spektrumot használt. A New Radio integrált rádiótechnikája olyan letöltési sebességet tesz lehetővé, amely 20-szor gyorsabb, mint a jelenlegi technológiák. Ennek megfelelően a demonstráción egészen elképesztő, 22 Gbps-os sebességet értek el.

Összehasonlításképpen az eddigi leggyorsabb csúcsmobilok (Mate 10 és Mate 10 Pro) legfeljebb 1.2 Gbps-os letöltési sebességet támogatnak, és a jelenlegi hálózatokkal a legtöbb esetben még ezt sem tudjuk kihasználni.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója, a következőket mondta:

„E bemutató igazi mérföldkő a Magyar Telekommal való partneri kapcsolatunkban. Ez az első alkalom, hogy Magyarországon 5G rádiókapcsolat létesült és ennek megvalósulása segít, hogy a Magyar Telekom felkészüljön az 5G lehetőségeinek teljes kiaknázására.”

A bemutatón elért 22 Gbps-os sebesség mellet 2750 MB-nyi adat vihető át másodpercenként, azaz egy 10 GB-os film kevesebb, mint 4 másodperc alatt töltődne le. Persze ez egyelőre még csak álom marad, hiszen 2020 előtt nem várható az 5G hálózatok jelentős elterjedése. A fejlesztés, a tesztelés, illetve a frekvenciasávok kijelölése azonban már folyamatosan zajlik, így csak idő kérdése, hogy kihasználhassuk ezt a hihetetlen sebességet.

forrás: Ericsson, Magyar Telekom

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid