Érezhetően javít az üzemidőn az Android 14

0

Sokan várjuk tűkön ülve a legújabb Android verziót, ami hamarosan meg fog érkezni a legtöbb támogatott készülékre, illetve néhány modell már frissült is. Mint kiderült, nem csak az új funkciók és a frissített külalak miatt érdemes várni a 14-es főverziót, hanem azért is, mert az érezhetően javítani fog az akkumulátoros üzemidőn, legalábbis ezt ígéri a Google.

Október óta néhány készülékre – leginkább Google Pixel és Samsung okostelefonokra – már elérhető az Android 14 operációs rendszer, de hamarosan az összes nagyobb gyártó elkészíti saját verzióját az új szoftveres ökoszisztémából. A kurrens rendszer talán legvonzóbb vonását a Google egyik rangos munkatársa, Dave Burke tárta nemrég a nyilvánosság elé egy interjú keretében. Állítása szerint a Google megváltoztatta a szoftver RAM- és CPU kezelését, ezáltal érezhetően javulni fog az adott eszköz teljesítménye, illetve az üzemideje is.

A szakember elárulta, hogy sokat dolgoztak azon, hogy csökkentsék a háttérben futó alkalmazások processzoros tevékenységét, az erőfeszítéseknek köszönhetően pedig 30 százalékkal kevesebb hidegindítást hajt végre a rendszer. A hidegindítás az, amikor a kódot kiolvassák a flash tárhelyből, majd betöltik a RAM-ba, azelőtt, hogy annak futtatása megkezdődne.

Összességében véve a Google fejlesztők elérték, hogy a CPU-t pörgető háttérfolyamatok 50 százalékkal csökkenjenek, ennek pedig az az egyik áldásos hozadéka, hogy az okostelefon vagy táblagép, ami az új rendszert futtatja, lassabban fog lemerülni.

Említést érdemelhet egy másik általuk eszközölt optimalizáció is. Sikerült a rendszer kódját úgy megváltoztatni, hogy az a korábbiakhoz képest 9 százalékkal kisebb méretű lett. Az Android 14-hez optimalizált applikációknak köszönhetően további 50-100 MB szabadulhat fel.

Forrás: Android Police

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid