ESCAM QF480 4G napelemes kültéri biztonsági IP kamera teszt – korlátlan mobilitás és megfigyelés

0

Az ESCAM QF480 4G napelemes kültéri biztonsági IP kamera tökéletes megfigyelési megoldást kínál olyan helyeken, ahol nem érhető el hálózati tápfeszültség és internet csatlakozás.

  • Az ESCAM QF480 napelemes 4G IP kamera most 155,55 dollárért vásárolható meg, ami durván 46 ezer forint. A vámmentes EU Priority Line szállítás pedig ingyenes. Frissítés, most EU (CZ) raktárból is elérhető, ingyenes szállítással 139,99 dolláros áron, ami 43 ezer forint.

A biztonsági kamerák egyre olcsóbban elérhetőek, ezért sokan döntenek úgy, hogy bekamerázzák az otthonukat. Ez régen, amikor még csak CCTV kamerák léteztek, meglehetősen körülményes dolog volt. Ezekhez a megfigyelő egységekhez külön táp és koax kábelt kellett húzni, szóval szükség volt némi szakértelemre a telepítéshez.

Az ESCAM kültéri IP kamerája tökéletes megoldás azoknak, akiknek nem szeretnének, vagy nincs lehetőségük vezetékrendszert kiépíteni. A QF480-as modellnek, azaz tesztalanyunknak nem kell vezetékes internet vagy WiFi lefedettség, és külön áramforrást sem igényel a működtetése.

A kamera egy szép nagy fehér dobozban érkezett. A csomagolás nagyon informatív, az összes technikai jellemző megtalálható a benne lévő szerkezetről. Már a körítésen is látszik, hogy várhatóan minőségi terméket kapunk a pénzünkért, de amikor a kamera is a kezünkbe kerül, akkor meg is bizonyosodhatunk erről a tényről. A pakkban szivaccsal bélelve érkezik a kamera és a napelem. Kiegészítőkből egy tipli és csavarkészlet, egy kereszthornyú csavarhúzó, egy microUSB kábel, egy fúrást megkönnyítő jelölő matrica, valamint használati utasítás jár.

Sajnos a működéshez szükséges 6 darab 18650-es akkumulátort a csomag nem tartalmazza. A megfelelő akku kiválasztásánál három dologra figyeljünk oda:

  • Ne vegyünk olyan 18650-es akku-t, ami 40 g-nál kevesebb.
  • A 3600 mAh kapacitásnál nagyobb sem jó, mert nem  lehet annyi egy 18650-es akkumulátor, ha ilyet látunk, az tuti kamu.
  • Ez egy kültéri kamera, akár -30 és +60 Celsius-fok között is biztosított a működése, ezért az akkumulátoroknak is bírnia kell a szélsőséges időjárási körülményeket.

Jó megoldás a fenti képen is látható, Panasonic által fejlesztett, kúpos kialakítású (Battery Button Top) NCR18650B Li-Ion telep, amely 3400 mAh névleges teljesítménnyel rendelkezik. A napelem panel alatt helyezkedik el az akkumulátor tartó, melynek fedelét 6 darab csavarral rögzítették. Helyezzük be az akkumulátorokat és töltsük őket fel teljesen, például egy powerbank vagy egy mobilos töltőfej bevetésével.

Csavarozzuk le a kamerafej alján lévő kis fedelet. A képen megjelölt helyre helyezzünk be egy maximum 128 gigabájtos SD és egy SIM kártyát, kikapcsolt PIN kóddal és aktív internetkapcsolattal. Ezt követően töltsük le a Play Áruházból vagy az App Store-ból az UBox telefonos alkalmazást és regisztráljunk egy felhasználói fiókot. Az applikációba belépve adjunk hozzá egy eszközt a ,,Setup 4G Device” pontban. A kamera ezután hangutasítással kéri a Reset gomb nyomva tartását. A visszajelző LED kéken villog és a készülék ékes angolsággal mondja, hogy szkenneljük be a kamerán található QR kódot. A kód beolvasása gyorsan megtörténik, utána már csak az eszközt kell elnevezni és használatba is vehetjük.

Az UBox jól átlátható és könnyen kezelhető, a fejlesztő által rendszeresen frissített alkalmazás. A kamera szoftvere is kapott már három OTA frissítést, ami szintén örömteli.

A főoldalon a dátum, a 4G jelerősség és az akkumulátor állapota alatt a kamera képe látható, amely természetesen teljes kijelzőn is megtekinthető. A fogaskerék ikonra kattintva az alkalmazás jogosultságait állíthatjuk be. A kis csengővel a riasztásokat némíthatjuk le. Az alsó sorban a felhőben, illetve az SD kártyán tárolt felvételeket nézhetjük vissza. A ,,Me” pontban a felhőtárhelyet, a kamera képének megosztását és az értesítési beállításokat kezelhetjük.

Szintén a főoldalon, a kamera által rögzített állóképre nyomva jutunk el az élő képhez. Alatta képet és videó felvételt menthetünk, illetve a kétirányú kommunikációs képességnek hála továbbíthatjuk hangunkat az eszköz felé. Ez remek funkció, beszélhetünk az ajtóban álló futárral távolról, vagy a betörő úrnak is szólhatunk, hogy sétáljon tovább addig, amíg van mivel. Lehetőségünk van ki-be kapcsolni a hangrögzítést, illetve a további beállításokba is a főoldalról juthatunk be. A kamera négy irányú mozgatását is tudjuk vezérelni a nyíl billentyűkkel.

Az eszköz beállításai között rengeteg dologra kitérhetünk, megadhatjuk a rögzítés helyét, a kamera működési környezetét, tükrözhetjük vagy megfordíthatjuk a képet, ha esetleg csak rossz szögben van lehetőségünk falra szerelni a kütyüt. A PIR mozgásérzékelő is kikapcsolható, vagy 3 érzékenységi fokozatban állítható. Abban az esetben, ha az objektíve 120 fokos látószögben mozgást érzékel, akkor azt rögzíti, illetve Push értesítést küld, vagy felhívja a mobilunkat az aktuális kameraképpel. A megosztott fiókok is láthatják a rögzített médiát, indíthatnak rögzítéseket, így növelve a biztonságot. A felvételeket tömörített, mp4-es fájlformátumban kerülnek mentésre, 50 másodperces időtartamban. A 128 gigabájtos SD kártyára kb. 288 órányi rögzítés lehetséges, ha elfogy a tárhely, akkor a rendszer a legrégebbi felvételeket kezdi el törölni.

Az IP66-os védelemű kamera a forgatható napelemmel felszerelve 244 x 267 x 170 milliméteres méretekkel és 1600 grammos tömeggel bír. A PTZ (Pan-Tilt-Zoom), azaz forgatás, döntés és ráközelítés kialakítású alumínium házban lévő szenzor 1080p Full HD felbontással és 120°-os látószögű lencsével rendelkezik. Az objektív távolról is elforgatható 330 fokban vízszintesen, 90 fokban pedig függőlegesen. Az akkumulátorok folyamatos utántöltéséről gondoskodó napelem akár elkülönítve is elhelyezhető, amihez egy plusz kiegészítőre lesz szükségünk. A kamera maximális áramfelvétele 4 watt, az akkumulátorok folyamatos utántöltéséről a 8 watt teljesítményű polikristályos napelem panel lazán gondoskodik.

A kamerán 2 darab Smart IR LED, 4 fehér LED és egy Photosensitiv szenzor (fényérzékelőtalálható, ami biztosítja az éjjellátó 30 méteren belüli fekete-fehér vagy színes képmegjelenítést és rögzítést. Az intelligens IR LED-ekel a sötétben a közeledő autók, személyek (pl. arc) felismerhetőek maradnak (nem fehérednek el az IR LED túlvilágítása miatt).

Nappali képminőség

Esti képminőség

A kamera a hazánkban használt összes 4G LTE hálózati sávot ismeri, természetesen a B20-as 800 MHz-es sáv ismerete sem marad ki a repertoárból. A két darab antenna a teszt során kiváló jelerősséget biztosított az általam kipróbált Vodafone, Telekom és DIGI SIM kártyával is. Átlagosan 3-4 gigabájt adatforgalmat generált hetente használattól függően a kamera.

Ezt az IP kamerát szakértelem nélkül is könnyen telepíthetjük, nincs szükség külön internet és hálózati kábelekre, de még WiFi lefedettségre sem. Az élőkép mellett a kétirányú hangátviteli technológia segítségével bármikor bele hallgathatunk a készülék környezetében zajló eseményekbe. Sőt, egy gombnyomással akár a kamera közelében tartózkodó személyekhez is szólhatunk. A kamera mozgás esetén riasztást küld a telefonunkra és el is menti a tevékenységeket, így ezeket később is visszanézhetjük. Az ESCAM QF480 sziget üzemű napelemes tápellátásával télen-nyáron egyaránt kompromisszum mentes üzemeltetést, korlátlan mobilitás és megfigyelést biztosít a számunkra.

Az ESCAM QF480 napelemes 4G IP kamera most 155,55 dollárért vásárolható meg, ami durván 46 ezer forint. A vámmentes EU Priority Line szállítás pedig ingyenes. Frissítés, most EU (CZ) raktárból is elérhető, ingyenes szállítással 139,99 dolláros áron, ami 43 ezer forint.

Olyan helyeken, ahol nem érhető el hálózati tápfeszültség, de a WiFi kapcsolat biztosított, jó választás lehet a testvér modell is. Az ESCAM QF280 napelemes WiFi kamera most EU (CZ) raktárból érkezik, ingyenes szállítással, 84,99 dolláros áron,  ez valamivel kevesebb, mint 25 ezer forint.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid