Ettől féltünk: a Telekom bevezeti a kétsebességes internetet

2

Alig egy hete szavazta meg az Európai Parlament a netsemlegességet tulajdonképpen megszüntető rendeletet, és most úgy néz ki, hogy ennek hamarosan meg is érezzük a hátrányait.

Miről is van szó? A netsemlegesség azt jelenti, hogy minden internetes oldalhoz egyenlő hozzáférést kell biztosítani, elfogultság nélkül. Az új EU rendelet azonban tartalmaz olyan kiskapukat, amelyek lehetővé teszik a kétsebességes internetet, azaz hogy a szolgáltatók bizonyos szolgáltatásokat gyorsítsanak, míg másokat lassítsanak.

A HWSW beszámolója szerint a Magyar Telekomot is tulajdonló Deutsche Telekom közzétette hivatalos álláspontját, miszerint élni fognak az új lehetőséggel. Bizonyos “speciális szolgáltatások” számára gyorsabb elérést szeretnének a jövőben biztosítani, míg mások ezzel hátrányba kerülhetnek. Azokat a weboldalakat, szolgáltatásokat tehát jó eséllyel lassabban érhetjük majd el, amelyeknek a tulajdonosai nem fizetnek a szolgáltatónak. Nagyon valószínű, hogy a torrentezés a lassabb sávba kerül majd, a Skype, a Viber, a Facebook és más szolgáltatások elérése pedig attól függhet, hogy a tulajdonosok hajlandóak-e fizetni a gyorsabb elérhetőségért.

A Telekomnál tehát ez lesz a helyzet, de a Vodafone-nak is tetszik az ötlet, bár egyelőre nem tervezik a bevezetését.

HVG

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid