Teljesen megváltozhat az internetezés, és nem a jó irányba

2

A mai napon megszavazott egy rendeletet az Európai Parlament, ami sokak szerint megszünteti a netsemlegességet. Ennek következtében teljesen megváltozhat az internetezés.

Az új rendelet lehetővé teszi a “kétsebességes internetet”, ami annyit jelent, hogy egyes weboldalak, szolgáltatások lassabban, míg mások gyorsabban töltődhetnek be a későbbiekben. Ez szöges ellentétben áll a netsemlegesség elvével, ami azt jelenti, hogy minden internetes oldalhoz egyenlő hozzáférést kell biztosítani, elfogultság nélkül.

A döntésnek köszönhetően a későbbiekben például megtehetik azt az internetszolgáltatók, hogy belassítják a torrentezést vagy a VOIP alapú szolgáltatásokat (pl. Skype, Viber stb.). A kisebb weboldalak, blogok is hátrányba kerülhetnek, hiszen elméletileg lehetségessé válik, hogy az internetszolgáltatók azokat a weboldalakat részesítsék előnybe, akik fizetnek nekik.

A rendelet egyébként eredetileg pont a netsemlegesség megvédése érdekében született,  de rengeteg olyan kiskapu maradt benne, amik lehetővé teszik az említett dolgokat. Több módosítási lehetőség is felmerült, amelyek részben helyretették volna ezeket a hiányosságokat, ám az Európai Parlament ezeket nagy többséggel leszavazta.

gladiator

Az ellenzők népes táborát erősíti többek között az internet megalkotójának tartott Tim Berners-Lee is, aki szintén kiemelte, hogy az új szabályozás nem csak azt teszi lehetővé, hogy egyes internetes szolgáltatások gyorsabbak legyenek, hanem akár önkényes lassítás is előfordulhat. Mindez sértheti a szólásszabadságot, és lassíthatja a fejlődést.

forrás: Business Insider

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid