Ezek a legerősebb 2015-ös és 2016-os mobilprocesszorok

0

2015 egy kicsit felemás volt mobilos hardverek tekintetében, hiszen a Samsung fejlesztése, az Exynos 7420 magasan verte a mezőnyt, míg a Qualcomm üdvöskéje, a Snapdragon 810 komoly túlmelegedési problémákkal küzdött. Jövőre azonban valamivel kiegyenlítettebb küzdelem várható.

Nemrég kiszivárgott egy diagram, ami összehasonlítja a legmeghatározóbb 2015-ös és 2016-os mobilos csúcshardverek teljesítményét. Az eredmény nem túlzottan meglepő, mégis nagyon érdekes.

A versenyzők:

 • Samsung Exynos 8890
 • Mediatek Helio X20
 • Qualcomm Snapdragon 820
 • Hisilicon Kirin 950
 • Apple A9
 • Qualcomm Snapdragon 810
 • Samsung Exynos 7420
 • Mediatek Helio X10
 • Hisilicon Kirin 935

Tesztek:

 • Grafikus teljesítmény (bordó)
 • Egymagos CPU teszt (zöld)
 • Többmagos CPU teszt (halványzöld)

csucshardverek-2015-2016

Az eredmény nagyon tanulságos, rengeteg érdekes dolgot leszűrhetünk a diagramból. Kezdjük talán azzal, hogy összességében az Exynos 8890 rendelkezik a legmeggyőzőbb teljesítménnyel, bár GPU-ban a Snapdragon 820 egy hajszálnyival megelőzi, egymagos tesztben pedig az Apple chipje a király.

A Snapdragon 820-ra szintén nem lehet panasz, az egymagos és a grafikus teljesítmény is elsőrangú, egyedül a többmagos tesztnél kerül kicsit hátrányba a Qualcomm hardvere, de ez nem is annyira meglepő, hiszen itt “csak” egy négymagos processzor dolgozik, ellentétben a 8-10 magos megoldásokkal.

A világ első 10 magos mobilprocesszora, a Helio X20 is szépen muzsikál, egymagos és többmagos tesztben is kiváló az eredménye. Grafikai téren már kevésbé erős a chipset, a négymagos Mali-T880MP4 nem tudja felvenni a versenyt az Exynos 8890-ben lévő 12 magos Mali-T880MP12-vel, vagy az Adreno 530-cal, ami a Snapdragon 820-ban található.

A negyedik helyen álló Kirin 950-nek szintén nincs szégyenkeznivalója CPU terén, de a Mali-T880MP4-es grafikus chip itt is megteszi a hatását. Megijedni persze nem kell, valószínűleg ez is bőven elég lesz bármilyen játékhoz, és a QHD felbontás sem okozhat gondot, egyszerűen arról van szó, hogy vannak már sokkal erősebb (és drágább) megoldások is.

A Samsung/TSMC által gyártott Apple A9 egy kétmagos processzorral bír, ez meg is látszik a gyengébb többmagos teljesítményen, de egymagos tesztben ez a legerősebb megoldás, és a grafikai teljesítménye is nagyon jó.

A Snapdragon 810 és az Exynos 7420 közötti különbség ilyen távlatban már nem túl jelentős, de azért a Samsung egysége valamivel erősebb a CPU tesztekben, míg grafikai téren minimálisan jobb a Qualcomm megoldása. Mindez persze nem mérvadó, hiszen a Snapdragon 810 teljesítményét a legtöbbször jelentősen visszafogják, hogy ne csak tojássütésre lehessen használni.

A Helio X10-et sem érdemes lebecsülni, hiszen 2014-ben még ez volt az egyik legerősebb mobilos hardver, manapság azonban már inkább csak a középkategória tetejét üti meg. A Kirin 935 pedig már elég elavultnak tekinthető, hiszen a maga idejében sem volt kiemelkedően erős.

A pontszámok egyébként a GFXBench (GPU) és a Geekbench (CPU) tesztprogramokban elért eredményeket tükrözik.

GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid