8+1 újítás az Android O-ból

2

A Google a múlt héten elérhetővé tette az új Android O első fejlesztői előzetesét, és így arra is fény derült, hogy milyen újításokat várhatunk a következő Androidtól. Nézzük a 8 legfontosabbat!

1. Jobb üzemidő

A Google ígéretei szerint az új Androiddal javul majd a készülékek üzemideje, amit részben azzal próbálnak elérni, hogy korlátozzák a háttérben futó alkalmazások működését. Ez tulajdonképpen a Doze továbbfejlesztésének is tekinthető, így leginkább a készenléti időt fogja majd növelni.

2. Megújult értesítések

Az Android N-ben megjelentek az összekapcsolt értesítések, az O-ban pedig bevezetik az úgynevezett értesítési csatornákat, amelyek még több finomhangolási lehetőséget nyújtanak. Ez tulajdonképpen egy csoportosítást takar, aminek köszönhetően együtt tudjuk kezelni a hasonló értesítéseket. És itt most nem arra kell gondolni, hogy az appok kerülnek csoportosításra, hanem a különböző értesítéstípusok. Egy alkalmazás többféle értesítést is küldhet, és több alkalmazásnak is lehetnek hasonló témájú értesítései. Utóbbiak tartoznak egy csatornába vagy kategóriába.

A csatornák mellett lehetőségünk van “szundit” beállítani az értesítésekre az Android O-ban, azaz el lehet őket halasztani 15, 30 vagy 60 perccel. Ilyenkor az értesítés eltűnik, és a beállított idő elteltével újra felbukkan, így nem felejtkezünk el róla.

3. Adaptív ikonok

Az új Androiddal véget érhet a statikus ikonok korszaka, ezek ugyanis a jövőben dinamikusan fognak változni. Ugyanaz az ikon készüléktől vagy beállítástól függően más-más alakot ötlhet, és különböző interakciókra (pl. hosszú lenyomás) különböző animációk is lehetségessé vállnak.

4. Értesítések száma az ikonok fölött

Az Android O már natívan támogatja, hogy az alkalmazások ikonjain megjelenjen egy kis buborékban az adott app aktív értesítéseinek a száma. Különféle launcherekben ez eddig is elérhető volt, most viszont végre a gyári Androidba is belekerül a funkció.

5. Automatikus kitöltés API

Már most is vannak különféle jelszókezelő appok Androidra, a Google azonban készített egy fejlesztői eszköztárat az automatikus kitöltések kezeléséhez. Mi választhatjuk majd meg, hogy milyen appot szeretnénk a különböző szövegmezők automatikus kitöltésére használni, és ezzel sok pötyögéssel töltött időt spórolhatunk meg. El tudunk majd tárolni címeket, felhasználói neveket, jelszavakat, és mindenféle egyéb adatot, amikre gyakrabban is szükségünk lehet.

6. Kép a képben

Az Android O támogatja a PIP (Picture in picture) módot, ami az ablakos alkalmazásfuttatás egy speciális formája. Leginkább videókhoz használható, amikor nem akarjuk megszakítani a lejátszást, de közben másik alkalmazást is szeretnénk megnyitni, például válaszolni egy üzenetre. Ilyen esetben a videó egy kis ablakban tovább fut. A funkció egyébként az Android TV-ből lehet ismerős.

7. Jobb vezeték nélküli hangzás

Az Android O már támogatja többek között az LDAC Bluetooth audio kodeket, amivel sokkal jobb minőségben lehet zenét hallgatni egy megfelelő vezeték nélküli fülhallgatóval. A Sony technológiája révén a hagyományos megoldásokhoz képest háromszoros bitráta érhető el (990kbps), ami valódi nagyfelbontású hangzást jelent.

8. Változik a beállítások menüje (megint)

Az Android Nougattal rendesen megújultak a beállítások, sokkal több információt zsúfolt a Google a főoldalra. Az Android O-ban kicsit tisztul a kép, jelentősen csökken a fő menüpontok száma, azaz nagyobb csoportokat kapunk, és úgy néz ki, hogy az első fejlesztői előzetesbe nem került bele az Android N hamburger menüje, amivel oldalról be lehetett úsztatni a beállítások főmenüjét.

+1 Fizikai billentyűzet támogatás

Mivel már a Chromebookokon is elérhető a Play Áruház, így sokkal fontosabbá vált, hogy az androidos alkalmazások minél jobban támogassák a fizikai billentyűzeteket. Ehhez az Android O-ban is javítottak néhány dolgon, az új rendszerben jobban lehet navigálni például a nyilakkal és a tab billentyűvel.

További infók

Most tehát csak az első előzetes kiadást (Developer Preview) tette elérhetővé a Google, még több ilyen is várható az elkövetkezendő hónapokban. Ezekben további új funkciók tűnhetnek fel, a végleges Android O pedig majd csak valamikor a harmadik negyedévben kerül kiadásra.

A verziószám jó eséllyel 8.0 lesz, a pontos név viszont valószínűleg csak az utolsó pillanatban fog kiderülni. Sokan Android 8.0 Oreo-ra tippelnek, de ez még egyáltalán nem biztos.

források: Google, PhoneArena, AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid