Ezek az intézkedések érintik a jelenlegi Huawei telefonokat

0

Rettentően gyorsan zajlanak az események a Huawei körül, naponta általában több hír is érkezik, ám ebben a zavarban sokszor félinformációk, téves állítások kerülnek előtérbe, ezért igyekszünk most tisztázni néhány dolgot.

Először is a legfontosabb, hogy elválasszunk két dolgot: az egyik, hogy mi érinti a már kiadott, forgalomban lévő mobilokat, és mi az, ami csak a jövőben érkező készülékekre vonatkozik. Sokan már itt hibáznak, összemossák a dolgokat, és téves információkat terjesztenek.

Mi vonatkozik a jelenlegi Huawei-tulajokra?

Sorra jönnek a hírek, hogy mennyi vállalat, szervezet teszi tiltólistára a Huaweit. Ezek többsége azonban még nem érinti a mostani készülékeket. Marad a Wi-Fi, a Bluetooth, a Micro SD kártyahely (amelyik készüléken van), és az Android rendszert sem veszi el senki.

Egyetlen pont van, amelyben a jelenlegi tulajok is érintettek lehetnek, ez pedig a frissítések. A Google nélkül ezek nehezebbé, lassabbá válhatnak, és az is kérdéses, hogy lesznek-e újabb főverziók a mostani mobilokra.

A Huawei az alábbi közleményt adta ki ezzel kapcsolatban:

“A Huawei Technologies összes eddig megjelent, felhasználók által már megvásárolt, valamint kereskedelmi forgalomban elérhető okoseszközén most és a jövőben is változatlanul elérhetők lesznek a legújabb Google és Android frissítések.”

Az mondjuk erősen kérdéses, hogy ezt hogy oldják majd meg, de egy biztos: kapott 90 nap haladékot a Google, addig biztosítják a támogatást, utána pedig minden azon múlik majd, hogy mennyire lesznek tartósak az USA szankciói. A Huawei mindenesetre nem fogja magára hagyni a felhasználókat, minden tőlük telhetőt meg fognak tenni.

Egyébként nagyon sokan túlértékelik az Android verziófrissítéseket, arról nem is beszélve, hogy a nagy újítások jó része, amiket a Google bevezet, általában már korábban benne vannak egyes gyártói felületekben. Az EMUI már most is rettentően funkciógazdag, nem sok hátrány érné a felhasználókat, ha esetleg nem kapnának Android Q-t. De erről egyelőre semmi biztosat nem tudni, várjuk ki a végét!

Minden más csak a jövőbeli készülékeket érinti

Vagy azokat sem. Nézzük sorban a fontosabbakat, röviden:

A Wi-Fi Alliance kirakta a Huaweit a tagjai közül. Ez nem nagy dolog, a szervezet ugyanis azt csinálja, hogy meghatározza a Wi-Fi szabványok fejlesztési irányát. A Huawei ebbe így nem szólhat bele a jövőben, de attól még lesz Wi-Fi a mobiljaikon.

Az SD Associaton tiltása pedig azért nem számít sokat, mert a Huawei egyébként is kezdett átállni Micro SD kártyákról a saját, kisebb méretű NM kártyáira.

A Bluetooth SIG már nagyobb csapást mért a kínai gyártóra, ugyanis elképzelhető, hogy nem kapnak tanúsítványt a gyártó jövőbeli készülékei, és akkor gyakorlatilag Bluetooth nélkül kell őket kiadni. Ez komoly érvágás lenne, de várjuk ki a végét.

Az ARM intézkedései is elég rosszul érinthetik a Huaweit, mivel a gyártó saját Kirin chipjeiben a processzormagok és a grafikus egységek is ARM architektúrára épülnek. A Huawei azonban felkészült, a következő generációs Kirin 985-ös egységek tömeggyártása már el is indult, és durván egy évre elegendő tartaléka van a vállalatnak. Azon pedig már gőzerővel dolgoznak, hogy kiválthassák az ARM technológiáit.

A Google tiltása is elég problémás, hiszen ennek következtében a keresőóriás semmilyen szolgáltatása nem lehet rajta a Huawei későbbi mobiljain (Play Áruház, Gmail, stb.), és magát az Androidot sem használhatja majd a gyártó a jelenlegi formában. Egyedül a nyílt forráskódú AOSP-hez férhetnek hozzá, ami egy teljesen lecsupaszított OS. Éppen ezért már készül a Huawei saját operációs rendszere, ám ezzel kapcsolatban még nagyon sok a kérdés.

Összességében tehát elmondható, hogy a hátrányok, szankciók jelentős többsége nem érinti a már forgalomban lévő Huawei mobilokat, a vállalat jövője azonban elég bizonytalannak tűnik jelenleg. Minden azon múlik majd, hogy tartósak lesznek-e az USA intézkedései, vagy esetleg megoldódik a helyzet.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid