Gyorsabb a Qualcomm új processzora, mint egy Intel Core i5 8250U?

0

A Qualcomm mostanában próbál betörni a PC-s hardverek világába, és ha így folytatják, akkor még az Intelt is lesöpörhetik a pályáról.

A Qualcomm tavaly decemberben jelentette be a Snapdragon 8cx nevű lapkát, ami a laptopokba és más hordozható számítógépekbe szánt Snapdragon 850 utódja. Az új chip dupla teljesítményt és 60%-kal jobb üzemidőt ígér, ráadásul akár két darab 4K monitort is kiszolgál, de a legnagyobb kérdés az, hogy hogyan viszonyul a konkurens megoldásokhoz.

Nemrég összevetették a Snapdragon 8cx sebességét a Core i5 8250U-val. A teszteléshez a PCMark és a 3DMark programokat használták, és az eredmény elég meglepő lett.

Az általános CPU teljesítmény tekintetében nagyjából fej-fej mellett van a két lapka, hol az egyik, hol a másik kapott kicsit több pontot, de a végső pontszám már itt is egy kicsivel magasabb a 8cx esetében.

Grafikus teljesítményben már egyértelműen fölénybe kerül a Qualcomm chipsete az Intelével szemben, előbbi 6200, utóbbi pedig 5170 körüli pontszámot kapott. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy kicsit magasabb volt a felbontás az Inteles gépen (2K vs Full HD), de a Snapdragon lapka teljesítménye így is szenzációs, főleg ha megnézzük a fogyasztást.

A Snapdragon 8cx egy 7 nm-es chip, az Intel pedig még csak 14 nm-nél jár, így az előbbi 7W-os, utóbbi pedig 15W-os TDP-vel bír. A Qualcomm fejlesztése tehát sokkal kevesebbet fogyaszt, így az ezzel szerelt notebook (prototípus) 1,5-2-szer jobb üzemidőket produkált.

A Snapdragon 8cx egyébként már 5G támogatással érkezett, és az első ezzel szerelt laptopot a Lenovo mutathatja majd be, egyelőre azonban nem tudni, hogy ez mikor jön.

Forrás: AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid