Ezt tedd, ha vízbe ejtetted a mobilod!

0

A legtöbb okostelefon vagy táblagép sajnos nem vízálló, így elég nagy galibát tud okozni, ha véletlenül vizes lesz a szeretett készülékünk. Ilyenkor sok esetben még menthető a dolog, az viszont nagyon fontos, hogy az alábbi lépéseket AZONNAL végezzük el, miután megtörtént a baleset!

Jobb tehát az eszedbe vésni az itt leírtakat, mert gyorsan kell őket alkalmazni, és így talán megmentheted a mobilodat, tabletedet:

1. Azonnal vedd ki a készüléket a vízből!

2. Ne nyomkodj semmilyen gombot rajta!

3. Ha leszedhető a hátlap, akkor szedd le minél hamarabb, és az akksit vedd ki! Itt nagyon fontos a gyorsaság, mivel áram alatt sokkal nagyobb kárt szenvedhet a mobilunk.

4. Minden kiszedhető dolgot vegyél ki (SIM kártya, memóriakártya, stb.)!

5. Ezek után minél gyorsabban töröld meg a készüléket kívül-belül valamilyen ronggyal, a lényeg, hogy a lehető legtöbb víz eltávolításra kerüljön a készülék elérhető részeiről.

6. Ne használjuk hajszárítót, és mi se fújkáljuk a telefont! A nagy hő károkat okozhat, a fújás hatására pedig olyan helyekre is bekerülhet a víz, ahol eddig nem volt.

dryer

7. Ne szedd szét a mobilt jobban, mint amennyire házilag lehet! (Ne próbáld meg kicsavarni a csavarokat!)

8. Szárítsd meg a telefont!

  • Használhatsz porszívót a víz kiszívására, de jobb a következő módszer:
  • Tedd be egy zacskóba vagy műanyag dobozba, majd tegyél mellé valamilyen nedvszívó anyagot. Ez lehet például rizs, vagy a cipősdobozokban is megtalálható szilícium gélt tartalmazó tasakok. Ezután zárd le a zacskót vagy dobozt.
  • Fontos hogy az akkumulátort is ugyanígy szárítsd ki, de legyen kivéve a telefonból (és a hátlap se legyen rajta)!

rice

9. Várj 1-2 napot, majd ellenőrizd le hogy vizes-e még valahol. Ha nem látod nyomát víznek, akkor próbáld meg összerakni és bekapcsolni a telefont.

10. Ha bármi rendelleneset tapasztalsz, akkor azonnal szedd ki az akkumulátort. Ha pedig egyszerűen csak nem kapcsol be a mobil, akkor megpróbálhatod rádugni a töltőre. Előfordulhat, hogy az akkumulátor ment tönkre, vagy csak le van merülve.

Amit még mindenképpen kerülj el:

  • Mikrohullámú sütő
  • Bármilyen nagyobb hőhatás
  • Fagyasztó
  • A készülék csapkodása, ütése stb.

Ha ezek után sem működik a mobilod, akkor megpróbálhatod még szárítani, de valószínűleg érdemes szervizbe vinni a készüléket. Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, akkor oszd meg másokkal is!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid