Finn szolgáltatók felfüggesztették a Xiaomi mobilok forgalmazását

0

Egy friss finnországi jelentés szerint a Xiaominak nemrég gondjai akadhattak készülékei értékesítésével a régióban. A három legnagyobb helyi szolgáltató, a Telia, a DNA és az Elisa felfüggesztette a kínai cég termékeinek forgalmazását, válaszul a vállalat oroszországi jelenlétére az ukrajnai háború tavalyi kezdete óta.

Azonnal érdemes tisztázni, hogy nem mindenki viszonyul a kínai gyártóhoz ilyen szigorúan, más helyi forgalmazók, mint például a Gigantti vagy a Verkkokauppa úgy vélik, mivel a Xiaomi termékeinek értékesítése nincs tiltva az EU tagállamaiban, további intézkedésig folytatják a mobilok és más portékák eladását.

Az idei év elején az ukrajnai korrupciómegelőzési nemzeti ügynökség a Xiaomit a “háború nemzetközi szponzorának nevezte” annak aktív oroszországi jelenléte miatt. A Xiaomi működésével kapcsolatos elégedetlenség a szomszédos országban arra késztette a Teliát, hogy véget vessen az együttműködésnek a gyártóval. Új készülékeket már nem árulnak, csupán a meglevő raktárkészlettől igyekeznek megszabadulni.

A DNA üzleteiben sincsenek már kiállítva a Xiaomi készülékei, a szolgáltató pedig hivatalosan is megerősítette álláspontját a vállalattal szemben. Az operátor vezérigazgatója, Sami Aavikko a Suomimobiliának azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem elégedettek azzal, ahogyan a Xiaomi az oroszországi helyzetet kezeli, így miután a jelenlegi készletek elfogytak, ők sem rendelnek újabbakat tőlük.

Az Elisa egy kevésbé szigorú megközelítés mellett tette le a voksát, náluk az a terv, hogy szűkíteni fogják a Xiaomi termékek kínálatát, vagyis teljesen nem szüntetik be azok értékesítését. Egyébként egy helyi kereskedő, a Veikon Kone volt az első, amelyik úgymond szabotálni kezdte a Xiaomit, még a nyáron abbahagyták a cég termékeinek értékesítését, de mivel mások nem követték a példát, később visszavonták a döntést. Arra viszont ők sem hajlandók, hogy újabb Xiaomi készülékekkel töltsék fel az árukészletet.

A Xiaomi egyelőre nem kommentálta a helyzetet. A finneket amúgy valahol meg lehet érteni. Az északi országban lassan egy évszázados hagyománya van az oroszellenességnek, mondjuk nem alaptalanul: 1939-ben ők is áldozatul estek egy inváziónak, akárcsak most Ukrajna. Egy tavalyi felmérés szerint a finn lakosság mintegy háromnegyede, vagyis olyan 76 százaléka negatívan vélekedik Oroszországról, és több, mint 90 százalékuk gondolja úgy, hogy az oroszok veszélyt jelentenek a világbékére.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid