Fordulat: az USA zöld utad ad bizonyos vállalatoknak, hogy kereskedjenek a Huawei-jel

0

Újabb fejlemény történt az USA és a Huawei ügyében, Trump utasítására állítólag elkezdtek engedélyt adni az amerikai vállalatoknak, hogy kereskedjenek a kínai céggel.

Elég nehezen követhető, hogy mit akar az USA vezetője, ugyanis Donald Trump korábban megígérte a tiltás feloldását, majd később azt nyilatkozta, hogy nem fognak kereskedni a Huawei-jel. Most pedig újra enyhülésről szólnak a hírek, bár még messze nem oldódott meg a helyzet.

Az egész ügynek a lényege, hogy a Huawei bizonyos vádak és nemzetbiztonsági aggodalmak miatt felkerült az úgynevezett “Entity List”-re, ami azt jelenti, hogy az amerikai vállalatok csak speciális engedéllyel szállíthatnak termékeket vagy nyújthatnak szolgáltatásokat. A legutóbbi hírek szerint 130 ilyen engedélykérést nyújtottak be különböző cégek, amelyek kereskednének a Huawei-jel, ám eddig az USA kereskedelmi hivatala ezekből egyet sem hagyott jóvá. A New York Times jelentései szerint azonban most változott a kormányzat hozzáállása, és elkezdték kiadni ezeket az engedélyeket. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely vállalatok érintettek.

A legnagyobb kérdés természetesen a Google, hiszen nélkülük nem kerülhet Play Áruház a Mate 30 mobilokra, és emiatt csúszik a készülékek európai megjelenése.

Jelenleg egyébként tart a második 90 napos haladék, ám ez csak a már meglévő készülékekhez tartozó szoftverekre és alkatrészekre vonatkozik, más esetben továbbra is szükség van a kereskedelmi hivatal engedélyére. Ezek egy részét biztosíthatja most az USA, de a pontosabb részletek még nem ismertek.

Egy biztos, novemberben lejár a haladék, és állítólag nem lesz újabb, tehát utána már kizárólag engedéllyel szállíthatnak bármit is az amerikai vállalatok a Huawei-nek. A továbbiak pedig már azon múlnak majd, hogy hogyan alakul az USA és Kína közötti kereskedelmi háború, sikerül-e egyezségre jutni.

Via HuaweiCentral

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid