Függőséget okozhat a Tinder, perlik a tulajdonost

0

Nemrég csoportos keresetet nyújtottak be a Match Group ellen, mivel a vádak szerint az olyan randi alkalmazásaik, mint a Tinder, a Hinge és a The League eleve úgy lettek megalkotva, hogy függőségbe taszítsák a felhasználókat, céljuk egyáltalán nem a kapcsolatok építése, hanem csakis kizárólag a haszonszerzés.

Az egyáltalán nem finomkodó vádak szerint a cég ragadozó üzleti modellt alkalmazva károsítja meg a társukat kereső felhasználókat. Az ügyfeleket félelemmel manipulálja az applikáció algoritmusa, ami egyúttal jutalmazza a folyamatos és kényszeres használatot, illetve ösztönzi azt, hogy évi több száz dolláros előfizetéseket váltsanak azok, akik szeretnék megtalálni a párjukat.

A kereset benyújtói szerint a platform gyakorlatilag szerencsejátékossá alázza a párkeresőket, majd olyan jutalmakat oszt, amelyek szándékosan megfoghatatlanok és bizonytalanok. Szerintük ez egyáltalán nem illik a cég mottojához, mely szerint ezeket az alkalmazásokat arra szánták, hogy idővel töröljék őket, hiszen azok sikeresen hozzásegítik a párkeresőket céljaik eléréséhez.

Természetesen a Tinder tulajdonosa tagadja a vádakat, és nevetségesnek tartja a keresetet. Szerintük nem céljuk a függőség kialakítása, sokkal inkább azt szeretnék, hogy az emberek randizzanak, és a végén töröljék az alkalmazást. Mindenki, aki ennek ellenkezőjét állítja, egyáltalán nincs képben a törekvéseikkel. Állításuk szerint a nem bevált funkciókat hamar kigyomlálják az eszköztárból, ráadásul a párkeresést még a mesterséges intelligencia is igyekszik segíteni.

A Pew Research Center 2022-es kutatásai alapján 10-ből 1 amerikai, aki házas vagy kapcsolatban él, valamilyen randi alkalmazáson vagy oldalon keresztül talált rá a társára. A bírálók azt állítják, ha az alkalmazás működne, sokan nem használnák többé, ez viszont kieső bevételt jelentene az ilyen oldalakat és alkalmazásokat fejlesztő cégek számára.

A felperesek ügyvédje azt állítja, a fejlesztők csupán egy szerencsejátékot kínálnak a felhasználók számára, ami függőségbe, stresszbe, magányba és depresszióba taszítja őket. Mindezek mellett a fogyasztóvédelmi jogszabályok megsértésével és gondatlansággal is vádolják a Tindert fejlesztő Match Groupot. A keresetet benyújtók kártérítést követelnek, a céges szlogen eltörlését, valamint egy figyelmeztetést az alkalmazáson belülre, hogy az bizony függőséget okozhat.

Forrás: Reuters

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid