A Google figyelmeztet: senki se telepítse utólag az újabb Huawei mobilokra a szolgáltatásait

0

A Google eddig elég szűkszavúan nyilatkozott arról, hogy hogyan befolyásolják az amerikai szankciók a Huaweijel való kapcsolatát, most azonban megtörte a csendet, és elárulta, hogy mi is pontosan a helyzet.

A keresőóriás nemrég publikált egy bejegyzést, amelyben összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat. Íme röviden a lényeg:

A Huawei 2019. május 16-án felkerült az úgynevezett “Entity List”-re, és ennek következtében az amerikai vállalatoknak, köztük a Google-nek is, tilos együttműködni a kínai gyártóval.

A május 16-a előtt bemutatott Huawei telefonoknak egyelőre biztosított a támogatása, ezeken folyamatosan frissíti a Google a szolgáltatásait, az újabb modellek esetében azonban teljes tiltás van érvényben.

Rengeteg kérdést kapott a Google arra vonatkozóan, hogy mi a helyzet a május 16. utáni Huawei készülékekkel, és a válasz egyértelmű: “A kormányzati tiltás miatt a Google szolgáltatási és alkalmazásai nem elérhetőek a Huawei újabb telefonjain gyárilag, és utólagos telepítéssel sem.”

Ahhoz, hogy egy mobilon fussanak a keresőóriás appjai, szükség van egy certifikációs eljárásra, ennek hiányában nem fog megfelelően futni a Play Áruház, a Play Protect szolgáltatás és az olyan alap alkalmazások, mint a Gmail, a YouTube vagy a Maps. Még ha sikerül is valahogy felrakni ezeket, nem fognak megbízhatóan működni, ráadásul komoly biztonsági kockázata van a használatuknak.

Azt, hogy egy készülék megfelelő Google-certifiációval rendelkezik-e, a Play Áruházban lehet ellenőrizni: Menü -> Beállítások -> Play Protect-tanúsítvány.

Magyarul a mostani újabb, és a jövőben érkező Huawei telefonok esetében le kell mondani a Google alkalmazásairól, és átállni más alternatívákra. A kínai vállalat természetesen gondolt erre, az újabb modelljeiken GMS (Google Mobile Services) helyett a HMS (Huawei Mobil Services) fut, amely rengeteg szolgáltatást foglal magában, ráadásul azt is tervezik, hogy a Play Áruház aktuális toplistája alapján a legnépszerűbb appokat már előre telepítik majd (természetesen csak azokat, amikre nem vonatkoznak az USA szankciói).

Forrás: Google, via AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid