A Google megmérte, mennyivel csökken egy kijelző fogyasztása sötét háttérnél

0

Az utóbbi időben a Google több alkalmazása is megkapta a Dark Mode-ot, ami a hátteret sötétre, a szöveget pedig világosra módosítja, és most kiderült, hogy ezzel pontosan mennyi energiát tudunk spórolni.

A Google egy nemrég tartott fejlesztői rendezvényen több érdekességről is beszámolt, és az egyik ezek közül a Dark Mode-dal kapcsolatos. A vállalat megnézte, hogy pontosan mennyivel csökken egy kijelző fogyasztása, ha bekapcsoljuk a sötét témát.

A YouTube alkalmazás esetében például 50%-os fényerőnél 14% energiát spórolhatunk a Dark Mode bekapcsolásával (AMOLED kijelző esetén), teljes fényerőnél pedig már 60%-ot csökken a fogyasztás, ami elég jelentős.

Azt is megnézték, hogy teljes fényerőn, normál módban a Pixel AMOLED kijelzője többet fogyaszt, mint egy iPhone 7 LCD kijelzője (250 mA vs 230 mA, Google Maps futtatásakor). Viszont ha átváltunk Dark Mode-ra, vagyis a háttér sötét lesz, akkor az AMOLED panel fogyasztása 92 mA-ra csökken, míg az LCD marad 230 mA.

A fenti diagramon az látható, hogy mennyire befolyásolja a megjelenített szín a fogyasztást egy AMOLED kijelző esetében max fényerőnél. Nyilván a fekete eszik a legkevesebbet, és a fehér a legtöbbet, ez nem nagy meglepetés, de azért mégiscsak érdekes egy ilyen összehasonlítást látni.

Végül pedig megnézték, hogy a fényerő mennyire befolyásolja a kijelző fogyasztását. Itt sincs nagy meglepetés, nagyjából egyenesen arányos a két tényező változása, tehát százalékosan annyi energiát tudunk spórolni, amennyivel alacsonyabb fényerőt állítunk be.

Összességében tehát kiderült, hogy sötét háttérrel valóban jelentősen csökken a fogyasztás AMOLED kijelző esetében, kár, hogy a gyártók, az alkalmazásfejlesztők nagy része és maga a Google is csak mostanában jött erre rá… Mintha eddig direkt szívatták volna a felhasználókat a fehér hátterekkel, hogy később nagy újításként adhassák el az opcionális sötét módot.

Forrás: Google, via PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid