A Google nem ismert fel egy androidos kártevőt, ami több 100 millió készüléket megfertőzhetett

0

Egy elég durva hibát vétett a Google, ugyanis egy rettentően veszélyes kártevő program tarolt hosszú hónapokon keresztül a Play Áruház alkalmazásai között. Több száz millió készülék fertőződhetett meg.

A BeiTaAd nevű kártevőről van szó, ami egész pontosan egy adware, vagyis hirdetésekkel bombázza a felhasználókat, de itt még nem áll meg, ugyanis sok esetben teljesen használhatatlanná teszi a készülékeket, hívásokat szakít meg, stb. A káros program összesen 238 olyan alkalmazásban volt benne, amelyek mindegyike elérhető volt a Play Áruházból. Ezek között volt például egy olyan billentyűzet app is (TouchPal), ami 100 millió letöltéssel és 1,5 millió értékeléssel bírt.

Érdekes módon az összes fertőzött alkalmazás egyetlen kínai fejlesztő stúdióhoz, a CooTekhez tartozott. Szerencsére mostanra az összes kérdéses appot eltávolították a Play Áruházból vagy frissítették egy új, tiszta verzióra, ám így is elég aggasztó, hogy a kártevő 7 hónapig tombolt, és nem vette észre sem a Google, sem a CooTek. (Azt nem tudni, hogy a stúdiónak van-e köze a fertőzéshez, vagy esetleg valaki betört a rendszerükbe, de mindkettő elég kínos.) Az esetet egy biztonsági cég, a Lookout fedezte fel, és a blogposztjukban részletesebben is beszámoltak róla.

Az érintett alkalmazások összesen 440 millió telepítéssel bírtak, vagyis rengeteg felhasználó lehet érintett. Ami még érdekes, hogy az adware nem azonnal aktiválódott, a telepítés utáni 24 óra és 14 nap közötti intervallumban kezdte a káros tevékenységét a készülékeken, ráadásul a fertőzött appokon kívül dobált fel hirdetéseket, hogy nehezebb legyen felismerni a probléma forrását.

Via AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid