Helio X20 – hivatalos a MediaTek 10 magos processzora

0

A MediaTek leleplezte a világ első 10 magos, mobilokba szánt processzorát, a Helio X20-at, ami hatalmas teljesítménnyel és mérsékelt fogyasztással kecsegtet.

A MediaTek nem titkolt szándéka a jelenlegi nagyágyúk, azaz a Snapdragon 800-as széria és az Exynos 7 Octa egységek legyűrése, és ez nem is tűnik annyira lehetetlennek az újdonság felépítése láttán.

helio-x20

A Helio X20 (MT6797) egy egyedi, három klaszteres felépítéssel bír, azaz három csoportból áll össze a 10 processzormag. Az energiatakarékos működést 4 darab 1.4 GHz-es Cortex-A53-as mag biztosítja, és ugyanebből kapunk szintén 4 darab 2 GHz-es egységet, amik valamivel gyorsabbak. Ha pedig igazán komoly teljesítményre van szükség, akkor bekapcsolódik a két bivalyerős, 2.5 GHz-es Cortex-A72-es mag.

helio-x20-1

A grafikai feladatokkal sem lesz gond, hiszen a chipset része egy Mali-T880-as GPU. Az új Helio X20 nem csak gyorsabb az elődjénél, hanem 30-40%-kal energiatakarékosabb is, ami azért elég jól hangzik. Már csak az a kérdés, hogy hogyan teljesít az újdonság a versenytársakkal szemben. Korábban olyan pletykákat hallhattunk, hogy AnTuTuban 70 ezer fölötti pontra képes a 10 magos egység, amivel a Snapdragon 810-et magasan verné. Az Exynos 7420 viszont szintén megközelíti a 70 ezer pontot, mint ahogy az a Galaxy S6 edge tesztünkből is kiderül, így mindenképpen egy érdekes csatának nézünk elébe.

helio-x20-2

Az első Helio X20-szal szerelt készülékek már a második negyedévben megjelenhetnek, aminek épp a közepén járunk, úgyhogy valószínűleg nem kell sokat várnunk a debütálásra.

GizmoChina

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid