Bemutatták a Cortex-A75, a Cortex-A55 és a Mali-G72 egységeket

0

Az ARM bemutatta a legújabb mobilos CPU és GPU egységeket, amelyek rengeteg új okostelefonban felbukkannak majd, azaz érdemes megismerkedni velük.

Az új Cortex-A75 processzormag a Cortex-A73 utódja, és leginkább a nagy számítási teljesítményt igénylő feladatokra szánják. Azonos frekvencián az új CPU mag 22%-kal erősebb az elődjénél, és emellett hatékonyabb is, ugyanis azonos fogyasztás mellett magasabb frekvencián tud működni. Az új fejlesztést nem csak mobilokba, hanem notebookokba is szánják.

A Cortex-A55 pedig természetesen a Cortex-A53-at váltja, ami nem kevesebb, mint 1.7 milliárd eszközben található meg világszerte. Az újdonság 18%-os teljesítménynövekedést hozhat csökkenő fogyasztás mellett.

Az ARM big.LITTLE architektúrája is frissült, ezentúl ugyanis ugyanabban a klaszterben különböző magok is dolgozhatnak, tehát bárhogy lehet kombinálni az A75-ös és az A55-ös magokat egy processzorban. Annyi megkötés van, hogy egy klaszterben legfeljebb 8 mag lehet, és a klaszterek maximális száma 32, azaz elméletileg akár 256 magos processzor is lehetséges az új megoldások révén.

Az ARM példájából kiindulva egy új belépőszintű lapkában 4 darab Cortex-A55-ös mag lesz, egy középkategóriás megoldásban pedig lehet például 1 darab A75-ös és 7 darab A55-ös mag. A csúcskategóriában pedig 4 db A75-öt kombinálhatnak 4 db A55-tel.

Az új Mali-G72 GPU is bemutatásra került, ami 40%-kal erősebb, mint az előd Mali-G71, és 25%-kal energiatakarékosabb is.

Állítólag az új egységek a Kirin 970-ben és a Snapdragon 845-ben is felbukkannak majd, előbbi már az év vége felé bemutatásra kerülhet.

forrás: ARM

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid